WTA összefoglaló – 2013. január

Sorozatunkban összefoglaljuk a 2013-as WTA  idény történéseit, külön cikket szentelve minden egyes hónapnak.  A szezon három, párhuzamosan zajló tornával indult, melyeknek Brisbane, Shenzen és Auckland adott otthont, de Sydney-ben és Hobart-ban is rendeztek WTA versenyt  január folyamán.

 

Brisbane (2012. december 30. – 2013. január 6.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Premierkemény$1,000,000Kaia KanepiSerena Williams

 

A brisbane-i torna az idény egyik legelső versenye, amely 2012 óta a Premier kategóriába tartozik.  A címvédő az észt Kaia Kanepi volt, aki viszont a 2013-as eseményen nem vett részt, Maria Sharapova pedig visszalépett a tornától.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

Az első kiemelt Victoria Azarenka volt, az idény során abszolút domináló Serena  Williams ekkor még csak a 3. helyet birtokolta a világranglistán. Már az első fordulóban búcsúzni kényszerült Caroline Wozniacki és a hazai környezetben játszó Samantha Stosur is.  Azarenka és Williams szettveszteség nélkül jutott az

elődöntőbe, ahol viszont Azarenka sérülés miatt nem állt ki, így automatikusan az amerikai hölgy jutott a fináléba.  A másik ágon az orosz Pavlyuchenkova szetthátrányból fordítva győzte le 4:6, 6:1, 6:2-re a szerencsés vesztesként induló ukrán Tsurenkót. A döntőben Serena ellenállhatatlan volt, 6:2, 6:1 arányban söpörte le a pályáról orosz ellenfelét, és megkezdte 2013-as nagy menetelését.

Shenzen (2012. december 30. – 2013. január 5.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Internationalkemény$500,000-Na Li

A tenisz ázsiai virágzásának újabb példája a 2013-ban debütáló Shenzen Gemdale Kaisa Open, amely már a harmadik kínai helyszíne a WTA Tournak. A torna első kiemeltje a hazaiak büszkesége, Na Li volt, aki a várakozásoknak megfelelően el is ragadta a végső győzelmet.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

A verseny előtt Li legnagyobb kihívójának Marion Bartoli számított, aki  viszont a legjobb 8 között kikapott a cseh Zakopalovától. Az 5. kiemelt Zakopalova lendülete egészen a döntőig repítette őt, ahol sikerült is elvennie egy szettet Li-től, végeredményben azonban a kínai hölgy nyert 6:3, 1:6, 7:5 arányban. A versenyen részt vett Babos Tímea és Czink Melinda is, mindketten első fordulós vereséget szenvedtek.

 

 

 

 

 

 

Auckland (2012. december 30. – 2013. január 5.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Internationalkemény$235,000Jie ZhengAgnieszka Radwanska

Aucklandben 1985. óta rendeznek WTA tornát, és 1996-tól tartozik az Australian Open felvezető versenyei közé. A torna címvédője a kínai Jie Zheng volt, aki ezúttal sima első fordulós vereséget szenvedett az amerikai Hamptontól.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

A versenyen szerencsés vesztesként részt vett Arn Gréta is, ám az első fordulóban rögtön az első kiemelt Radwanskával kellett szembenéznie, és a papírformának megfelelően ki is kapott tőle két játszmában.  Korán búcsúzott még Svetlana Kuznetsova és a 2. kiemelt Julia Georges is. A döntőbe Radwanska és a 3. kiemelt Wickmayer jutott, ahol a lengyel teniszező 6:4, 6:4-es győzelmet aratott belga vetélytársával szemben.

 

 

 

 

Sydney (2013. január 6. – 2013. január 11.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Premierkemény$690,000Victoria AzarenkaAgnieszka Radwanska

A Sydneyben rendezett verseny az egyik legrégebbi WTA torna, története egészen 1885-ig nyúlik vissza. A címvédő Victoria Azarenka nem vett részt a tornán, az első kiemelt Agnieszka Radwanska volt.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

Több kiemelt is búcsúzott az első fordulóban, élükön az ausztrál Samantha Stosurral, aki Brisbane után ismét csalódást keltően szerepelt hazai környezetben. Rajta kívül Petrova  és Kvitova is korai búcsúra kényszerült. A felső ágon a papírformának megfelelően Radwanska és Li játszották az elődöntõt, amely 6:3, 6:4-es Radwanska győzelmet hozott. Az alsó ágon a 3. kiemelt Errani a legjobb nyolc között, míg a 2. Kerber az elődöntõben búcsúzott – mindkettejüket Dominika Cibulkova verte meg. Brillírozása azonban ezzel véget is ért, a fináléban tornadöntőhöz méltatlan módon, 6:0, 6:0 arányban nyert Agnieszka Radwanska, és megszerezte a második tornagyőzelmét a szezonban.

 

 

 

Hobart (2013. január 6. – 2013. január 12.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Internationalkemény$235,000Mona BarthelElena Vesnina

 

Hobartban 1994 óta rendeznek WTA tornát, azóta minden éven más volt a győztes. A legnagyobb nevű  Kim Clijsters és Petra Kvitova, tavaly pedig a német Mona Barthel emelhette magasba a trófeát.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

Az első kiemelt a taiwani Hsieh Su-Wei volt, aki viszont már az első körben kikapott a kínai Pengtől. A címvédő Barthel 9. kiemeltként jutott döntőbe a felső ágon,  míg az alsón az orosz Vesnina a 4. kiemelt Shvedovát, és a 8. kiemelt Stephenst is búcsúztatva, kiemelés nélkül került a fináléba. A végső győzelem is Vesnináé lett, 6:3, 6:4 arányban győzte le Mona Barthelt, és megszerezte élete első WTA tornagyőzelmét. A versenyen Babos Tímea is részt vett, az első fordulóban búcsúzott a 3. kiemelt Zakopalova ellen.

 

A hónap játékosának a zsinórban két tornán is győzedelmeskedő Radwanskát választottuk.

 

A kiemelt kép forrása: beinsport.tv

A hozzászólások le vannak zárva.