ATP összefoglaló – Australian Open – Terminator 4: A Terminátor visszatért

A 2013-as szezont összefoglaló sorozatunkban visszatekintést adunk az esztendő Grand Slam tornáiról is. 1987 óta – amikor is a decemberi verseny átkerült januárra – az Ausztrál Nyílt Bajnokság az év első nagy seregszemléje.

Szerencsénkre olyan korban élünk, amikor három, a nagy bajnokok hosszú sorából is kiemelkedő, klasszis játékos írja a tenisz történelmét. Talán még soha nem fordult elő, hogy három ilyen formátumú teniszező karrierje ugyanarra az időre essen. Ennek az az egyik következménye, hogy folyamatosan adják át a teniszrekordokat a múltnak. Januárra is jutott egy ilyen rekorddöntés.

Minden Grand Slam tornának megvan a maga különlegessége és sajátos, egyedi hangulata. Az Ausztrál Nyílt Bajnokságot alapetően meghatározza az a tény, hogy a rekkenő ausztrál nyárban rendezik, egy viszonylag lassú borításon, így a tenisztudáson kívül a fizikai állóképesség is fontos szerepet játszik az eredményességben.

Ahogy minden évben, most is elkezdődtek a találgatások, kinek hogyan sikerült a téli felkészülés, ki kezdi jobb formában a szezont, kinek lehet esélye a végső győzelemre. Bár úgy tűnt, Rafael Nadal ezen a bajnokságon térhet vissza, végül lemondta a részvételt, így egy komoly esélyessel kevesebbel kellett számolnia a mezőnynek. Sokan kíváncsiak voltak, vajon a sok-sok vesztes Grand Slam döntő után tavaly a US Openen végre győzni tudó Andy Murray Lendlete tovább tart-e, és képes lesz újabb major tornán diadalmaskodni, vagy az Ausztráliában igen otthonosan mozgó, világelső Novak Djokovic megnyeri egymás után harmadszor is a versenyt. Esetleg a titkos favoritként elkönyvelt Juan Martin del Potro, vagy David Ferrer rukkol-e elő valami váratlan eredménnyel.

forrás: www2.pictures.zimbio.com

forrás: www2.pictures.zimbio.com

Az első fordulóban még akadt egy-két kisebb meglepetés, de utána a kiemeltek sorban hozták a kötelező győzelmeket. A legjobb 16 közé 15 kiemelt versenyző jutott be. Az egyetlen kakukktojás a torna meglepetésembere, a francia Jeremy Chardy volt, aki két kiemeltet, köztük del Potrót búcsúztatva biztosította helyét a nyolcaddöntőben. A korábbi junior Grand Slam bajnok nem állt meg itt, bejutott a legjobb nyolc közé is, ahol végül Andy Murray parancsolt megálljt neki.

A nyolcaddöntőben játszották végül a torna talán legjobb mérkőzését. A közvélemény által lúzernek, mentálisan gyengének elkönyvelt Stanislas Wawrinka az első kiemelt Djokovic ellen igazolta, miért tartja őt igen sokra a tenisz-szakma és a többi játékos. Csodálatos játékkal ötszettes csatára késztette a szerbet, és a döntő szettben is csak 12-10-re maradt alul. Talán közhelyként hangzik, de tényleg csak egy hajszál választotta el a győzelemtől. Djokovic persze azért Djokovic, mert az ilyen mérkőzéseket ő szokta megnyerni, ezúttal is kiszenvedte a győzelmet.

A negyeddöntők közül két mérkőzés is ötszettes, látványos csatát hozott. David Ferrer kétszettes hátrányból fordított honfitársa, Nicolas Almagro ellen, akinek így ezúttal sem sikerült Grand Slamen maradandót alkotnia. Jo-Wilfried Tsonga pedig két tie break-es szettet is elbukott Federer ellen, és döntő szett 6/3-ra kikapott. Az elődöntőben Federer aztán ismét öt szettre kényszerült Andy Murray ellen, és megint két játszmát nyert rövidítésben. A svájci teniszfenomén 6-0-ás tie break rekorddal zárta a versenyt, ennek ellenére  a feltörekvő skót léphetett tovább, hogy újra Grand Slam döntőt játsszon.

Nem baj, fogsz te még Wimbledonban Bartolival táncolni... forrás: www4.pictures.zimbio.com

Nem baj, fogsz te még Wimbledonban Bartolival táncolni…
forrás: www4.pictures.zimbio.com

A döntőben a Berdychen könnyedén átlépő Djokovic várt rá. Akárcsak egy évvel korábban, újra a US Open döntője ismétlődött meg az Aussie Openen, csak most Djokovic és Nadal helyett Djokovic és Murray csaptak össze. A párhuzam itt véget is ért, mert nem ugyanaz a játékos nyerte meg mindkét tornát. Novak Djokovic ismét bebizonyította, hogy kettejük közül egyelőre még ő a jobb játékos, és négy szettben diadalmaskodott, Murray pedig tovább szaporította vesztes GS-döntőinek számát. Ezzel a szerb teniszterminátor negyedszer, az utolsó három éven belül harmadszor emelhette magasba a déli kontinens legnagyobb versenyének trófeáját. Ez utóbbi az open era-ban először neki sikerült,  így egy újabb, nehezen megdönthető rekordot állított fel.

Kiemelt kép forrása: i.telegraph.co.uk

A hozzászólások le vannak zárva.