WTA összefoglaló – Australian Open

A 2013-as női szezon összefoglalását az év első Grand Slam tornájával, az Australian Open női versenyével folytatjuk.

1905-ös fennállása óta az Ausztrál nyílt teniszbajnokságot összesen hét különböző városban rendezték Ausztráliában és Új-Zélandon, 1988-ban költözött mai otthonába, a Melbourne Parkba. Ugyanekkor váltottak füves borításról keményre. A helyszín két befedhető arénával is rendelkezik.
.
Martina Hingis itt nyerte az első Grand Slam trófeáját 1997-ben, ezzel ő lett a 20. század legfiatalabb Grand Slam bajnoknője a maga 16 évével és 3 hónapjával. A verseny történetének leghosszabb mérkőzése Schiavone és Kuznetsova nevéhez fűződik, ők 2011-ben játszottak egy 4 óra 44 perces negyedik fordulós maratoni csatát.  Serena Williams büszkélkedhet a legtöbb egyéni győzelemmel az Open érában – öt alkalommal sikerült nyernie az év első Grand Slam versenyén.
.
2012-ben Victoria Azarenka győzelmével zárult az Australian Open, a fehérorosz teniszező karrierje első Grand Slam győzelmét zsebelte be, miután a döntőben nagyon simán,  6:3, 6:0 arányban legyőzte Maria Sharapovát. A 2013-as küzdelmeknek ő volt az első kiemeltje, és természetesen a végső győzelemre esélyesek között tartották számon.

Az év első nagy tornáján nem szokatlan, hogy sokaknak nem sikerül még kellőképpen formában lendülni, ezt több kiemelt játékos első körös búcsúja is igazolta. Idejekorán távozott a versenyről Urszula Radwanska (31.), Pavlyuchenkova (24.), Errani (7.),  Shvedova (28.), Petrova (12.) és Barthel (32.) is. Azarenka és Sharapova számára is viszonylag sima út vezetett a legjobb 8 közé, Sharapova első két mérkőzésén egyaránt 6:0, 6:0-al jutott tovább, négy mérkőzésen összesen 5 játékot veszített. Azarenka a 3. fordulóban megszenvedett az amerikai Hampton ellen, csak döntő játszmában harcolta ki a továbbjutást (6:4, 4:6, 6:2), de másik három mérkőzésén mindössze 7 játékot veszített.

Forrás: ausopen.com

Forrás: ausopen.com

A legjobb nyolc között Azarenka a Wozniacki ellen továbbjutó Kuznetsovát verte 7:5, 6:1-re, Serena Williams viszont óriási meglepetésre kikapott a torna meglepetésemberétől – Sloane Stephens szetthátrányból fordítva, 3:6, 7:5, 6:4 arányban győzte le az ötszörös bajnok Williams-t. Az elődöntőben azonban már tehetetlen volt Stephens, Azarenka 6:1, 6:4-el állította meg a fiatal amerikai menetelését, és ezzel zsinórban másodszor jutott be a torna döntőjébe. Fair play díjat viszont biztosan nem emiatt a mérkőzés miatt fog kapni, a megkérdőjelezhető fontosságú 9 perces ápolási szünet Stephens adogatása előtt (ami a meccsben maradásról döntött számára) nem volt túl szép dolog.

Az alsó ágon Maria Sharapova a korábban Bartoli-t és Kerber-t is búcsúztató Ekaterina Makarova ellen lépett pályára a negyeddöntőben, és 6:2, 6:2-vel be is jutott a legjobb négy közé. A másik mérkőzésen a 6. kiemelt Li a 4. kiemelt Radwanskával találkozott. Az eredmény 7:5, 6:3 lett a kínai hölgy javára, aki a pazar formában teniszező Sharapova ellen próbálhatott meg jobb teljesítményt nyújtani, mint az orosz korábbi ellenfelei. Amilyen simán gázolt át a mezőnyön a 2. kiemelt Sharapova, olyan simán kapott ki az elődöntőben – 6:2, 6:2 arányban nyert Li, nem ismétlődött meg tehát a tavalyi döntő.

Forrás: ausopen.com

Forrás: ausopen.com

Li második alkalommal jutott be az Australian Open döntőjébe, és a szakértők szerint annak ellenére is ő volt az esélyes, hogy korábbi 4 meccsüket rendre Azarenka nyerte. A várakozások beigazolódni látszottak, ugyanis ő nyerte az első játszmát 6:4 arányban. Azarenka küzdeni tudása miatt korántsem volt lefutottnak tekinthető a mérkőzés, emellett a kínai teniszezőnek kifordult a bal bokája, ami jelentősen hátráltatta őt a játékban. A közönség a sérült Li mellé állt, aki viszont képtelen volt a kellő szinten játszani. Ennek megfelelően a második játszma Azarenka javára dőlt el (6:4), a döntő szettet pedig 6:3 arányban sikerült behúznia.  Összejött tehát a címvédés, és a 2. Grand Slam győzelem,  Azarenka optimistán nézhetett a 2013-as szezon elébe.
.
A kiemelt kép forrása: ausopen.com

A hozzászólások le vannak zárva.