ATP összefoglaló – 2013. február

Folytatjuk év végi visszatekintésünket február hónap kivesézésével, amikor is a fedett pálya és a latin-amerikai salak volt a fő hadszíntér.

Montpellier (2013. febuár 4. – 2013. február 10.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250kemény$467,800Tomas BerdychRichard Gasquet

A címvédő ugyan megjelölte a tornát, mint szereplési helyszínt, de végül visszalépett. A semleges drukkerek Janko Tipsarevicet kísérhették figyelemmel, hisz ő volt a legmagasabban rangsorolt induló. A hazaiaknál pedig természetesen igyekezett a sportág legjava részt venni, így például Gasquet és Simon is elindult a tengerparti város tornáján.

Forrás: http://www.francetvsport.fr/

Forrás: http://www.francetvsport.fr/

Hazai szempontból jól alakult a verseny. A legjobb nyolcból 5 volt francia teniszező, s nem csak az erejük teljében lévők, hanem a kicsit idősebbek, így Benneteau és Llodra is ott volt a negyeddöntőknél. Az ötből végül hárman vették a fordulót. Az elődöntőben Gasquet a finn Nieminnennel találkozott, a másik ágon pedig házi meccs volt a Tipsarevicet korábban legyőző Llodra és a Simon kiejtő Benoit Paire között, s két háromjátszmás találkozó után francia döntő következhetett Gasquet és Paire személyében. A finálé a várt eredményt hozta, Gasquet 6/2 6/3-ra nyert, ezzel pedig két hónap után két tornagyőzelemmel rendelkezett.

Zágráb (2013. február 4. – 2013. február 10.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250kemény$467,800Mikhail YouzhnyMarin Cilic

Montperlierhez képest itt gyengébb volt a mezőny. A horvátok legjobbja, Marin Cilic volt a legnevesebb, de elindult a tavalyi nyertes Youzhny, és a fiatal tehetség, Dimitrov is.

Forrás: http://news.xinhuanet.com/

Forrás: http://news.xinhuanet.com/

Utóbb említett személyekből csak a horvát és az orosz jutott be a negyeddöntőbe (Dimitrov már az első körben csomagolhatott). Mindegyik negyedbe bejutott a legjobban rangsorolt versenyző, kivéve a legalsót. Itt az olasz Seppi visszalépését a holland Haase hálálta meg. Ebben a körben nem volt meglepetés, a kiemeltek szettveszteség nélkül jutottak tovább. A négy között az első kiemelt játszott a címvédővel. Cilic és Youzhny el is szórakoztatta a közönséget, hiszen egy két és félórás meccset játszottak, s a hazaiak legnagyobb örömére a Cilic nyert. A másik ágon nem volt ilyen nagy harc, Melzer két szettben győzte le Haasét.

A döntőben is aztán minden a horvátok szája íze szerint alakult. Cilic adogató-gamet sem veszítve aratott győzelmet (6/3 6/1), így 2013-as vitrinje sem lesz üres.

Vina del Mar (2013. február 4. – 2013. február 10.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak$467,800Juan MonacoHoracio Zeballos
Forrás: www.supersport.com

Forrás: www.supersport.com

A dél-amerikai verseny akkora figyelemben részesült, amiben talán nem is fog többet. Rafael Nadal ugyanis itt kezdte meg visszatérését nyolchónapos távolléte után. Salak révén ő volt az abszolút favorit, még akkor is, ha a címvédő Juan Monaco is ott volt az indulók között.

A Salakkirály játszmaveszteség nélkül jutott el a döntőig, azonban a meccsrutin hiánya érthető módon meglátszott rajta. A tábla másik felén érdekesebben alakultak a történések. Monaco már az első körben kiesett a francia Rufin ellen, de még sem ez volt a legnagyobb szenzáció, hanem Horacio Zeballos menetelése. A balkezes argentin minden meccsén kiemelttel találkozott. Andujar, Ramos és Berlocq is az áldozatává váltak, ráadásul a három meccs alatt csak egy szettet vesztett.

A fináléban természetesen mindenki Nadal sikerét várta, ám nem ez történt! Zeballos élete sikerét aratta, hiszen egy majd háromórás csatában 6/7(2) 7/6(8) 6/4-re legyőzte a salakkirályt. A mallorcai azonban így sem panaszkodhatott, nyolc hónapos kihagyás után- a torna és az ellenfelek nívójától eltekintve- egy döntős szereplés nem olyan rossz.

Rotterdam (2013. február 11. – 2013. február 17.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 500kemény$1,575,875Roger FedererJuan Martin Del Potro

Az Australian Open végeztével ez volt az első komolyabb torna, hiszen Federeren és del Potrón kívül Tsonga és Gasquet is megtisztelte a rendezőket részvételükkel.

Forrás: www.http://tennis-pronostics.com/

Forrás: www.http://tennis-pronostics.com/

Az első körben máris meglepetés történt egy kis hazai ünnepléssel övezve, Tsonga kiesett a holland, szabadkártyás Igor Slijsling ellen. De nem csak ő csomagolhatott egyből a kiemeltek közül. Az olasz Seppi selejtezős vetélytársa ellen még szettet sem nyert, s hasonló sors várt Jerzy Janowiczra is a román Hanescuval szemben. A következő fordulóban kikapott a másik híres francia. Gasquet is, mégpedig Marcos Bagdhatis ellen. Federer és del Potro az imént említett két fordulót sikerrel vette.

A nyolc között még egy kiemelttől búcsúztunk. Gilles Simon ugyan két játék után nyert a szlovák Klizan ellen (Klizan feladta a meccset), de a címvédő és első helyen rangsorolt Federer alig másfél óra alatt kapott ki Julien Benneteau-tól. Del Potro Nieminnent győzte le két szettben, Grigor Dimitrov pedig két és fél óra után fogadhatta Bagdhatis gratulációját. Az elődöntőben Benneteau újabb bravúrt hajtott végre honfitársa legyőzésével. Dimitrovnak a másik ágon nem sikerült a meglepetés, nyert fogadó játék és játszma nélkül zárta az argentin elleni meccset.

A döntőben úgy tűnt, a tapasztalt francia tovább folytathatja diadalmenetét, hiszen a nyitójátszmában kétszer is lebrékelte del Potrót, azonban a két adogatás elvétel között szintúgy két fogadójátékot nyert az argentin is. A tie-breaktől azonban már semmi kétség nem merült fel del Potro sikerével kapcsolatban. 7/6(2) 6/3-as győzelmével megszerezte első trófeáját a szezonban.

San Jose (2013. február 11. – 2013. február 17.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250kemény$623,730Milos RaonicMilos Raonic

A rotterdami torna árnyékában e versenyen nem igen szoktak híres teniszezők indulni (leszámítva anno a nagy amerikaiakat). John Isner, Sam Querrey, Tommy Haas és a kétszeres címvédő Milos Raonic jelenléte azonban így sem elhanyagolandó.

Az utóbb említett négy teniszező mindegyike (nem mellesleg ők voltak az első négy helyen kiemelve) gond nélkül eljutott az elődöntőbe, ahol Haas-Isner és Raonic-Querrey párosítások voltak. Ám hiába az, hogy a négy között az első négy kiemelt játszott, nem voltak nagyon izgalmak. Haas és Raonic egy óra alatt tudták le saját mérkőzésüket.

Forrás: http://www.tennispanorama.com/

Forrás: http://www.tennispanorama.com/

A finálé sem hozott igazán szoros találkozót, Raonic minden adogató játékát megnyerte, emellett az első szettben egyszer, a másodikban kétszer brékelte a veterán németet. 6/4 6/3-as győzelmével zsinórban harmadjára lett San Jose bajnoka, s első győzelmét ünnepelhette az évben. A tornán, ahol nem mellesleg ő az első triplázó, már 12-0 a mérlege.

Sao Paulo (2013. február 11. – 2013. február 17.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak$519,775Nicolas AlmagroRafael Nadal

Nadal visszatérő körútját Brazíliában folytatta, de elindult a salak specialisták közül Juan Monaco és a kétszeres címvédő Nicolas Almagro is.

Forrás: www.http://sports.inquirer.net/

Forrás: www.http://sports.inquirer.net/

Monaco az előző héthez hasonlóan most is csalódást okozott. Első mérkőzésén kikapott az olasz Bolellitől, a két hispán azonban gond nélkül eljutott a legjobb nyolcig. Ebben a fordulóban viszont történtek meglepetések. Almagro kikapott az újjáéledő Nalbandiantól, míg Nadal megszenvedett a győzelemért Carlos Berlocq ellen. A négy között Nadal egy újabb három szettesbe keveredett, ezúttal az argentin Martin Alunddal szemben (aki még korábban a negyedik kiemelt Chardyt ejtette ki), de a siker itt már sokkal biztosabb lábakon állt. A másik ágon Nalbandian egy viszonylag sima és egy nagyon szoros játszmában győzte le Bolellit.

A döntő során sokan várták azt, hogy Nalbandian megdolgoztatja majd a salakkirályt, de ez végül elmaradt. Nadal 6/2 6/3-ra nyert, megszerezve idei első; összességében, salakon 37. tornagyőzelmét (a harmadik helyen állt ekkor a borítás örökranglistán).

Memphis (2013. február 18. – 2013. február 24.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 500kemény$1,353,550Jurgen MelzerKei Nishikori

Az 500-asok közül ez talán az egyik legkisebb presztízsű verseny, manapság top 10-esek el sem indulnak itt. A legnagyobb név idén Cilic, Raonic, Nishikori és Haas volt a résztvevők közül.

Forrás: sports.yahoo.com

Forrás: sports.yahoo.com

A San Joséban triplázó Raonic máris az első körben búcsúzott, hiszen kikapott a hazaiak szabadkártyásától, Jack Socktól. A negyeddöntőkre már csak három kiemelt maradt versenyben (Cilic, Nishikori és Dolgopolov), Querreyt Matosevic győzte le a nyolcad döntőben, míg Haas már pályára sem lépett ugyanebben a fordulóban Feliciano Lopez ellen. A negyeddöntőben a három kiemelt közül kettő egymásnak feszült. Az ötödiknek rangsorolt Nishikori két szettben múlta felül a top-kiemelt Cilicet. Matosevic pedig az Dolgopolov legyőzésével újabb meglepetést okozott. Az elődöntőben Nishikori játszott az utóbb említett ausztrállal, s már az első szett után készülhetett a döntőre, ugyanis Matosevic feladta a meccset. A másik mérkőzésen Lopez az üzbég Istomin ellen játszott, s nyert három szettben.

A döntőben aztán érvényesült a papírforma, Nishikori bő egy óra alatt 6/2 6/3-ra győzött, így idei első sikerét aratta.

Marseille (2013. február 18 – 2013. február 24.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250kemény$598,535Juan Martin Del PotroJo-Wilfried Tsonga

Az alacsonyabb kategória ellenére jóval híresebb nevek teniszeztek a francia Riviéra (egyik) legnagyobb városában. Berdych, del Potro, Tipsarevic, Tsonga vagy éppen Gasquet.

Forrás: www.dailymail.co.uk

Forrás: www.dailymail.co.uk

A rendezők főleg az utóbb említett franciától várták volna a jó szereplést, hiszen már az év elején két tornagyőzelemnél járt. Marseille-ben azonban már nem tündöklött Gasquet. Az első fordulóban a luxemburgi Gille Muller verte meg. A következő körben is volt egy híres kieső, mégpedig Tipsarevic révén, aki az orosz Tursunovtól szenvedett vereséget. A negyeddöntőben kiesett a rotterdami bajnok del Potro, Gilles Simontól. A négy között Berdych két szettben, simán legyőzte az oroszt, s hasonló könnyedséggel nyerte Tsonga a házi rangadót Simon ellen, a másik ágon.

A döntőben tehát Berdych és Tsonga találkozott, az izgalmak pedig nem maradtak el. Az első szettet a cseh nyerte meg magabiztos játékkal. A folytatásban is veszélyes volt Tsonga szerváira, de a francia, ha nehezen is, de állta a sarat. A második játszma rövidítésbe torkollott, ahol Berdychnek volt egy mérkőzéslabdája, de azt nem használta ki, ez pedig lényegében eldöntötte a finálét. Tsonga egyenlített, majd a döntő szettben egyszer elvette a cseh szerváját. 3/6 7/6(8) 6/4-es győzelmével pedig immáron másodjára lett bajnok Marseille-ben.

Buenos Aires (2013. február 18. – 2013. február 24.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak$570,470David FerrerDavid Ferrer

Nem akármilyen mezőny gyűlt össze az argentin fővárosban. Ferrer, Wawrinka és Almagro részvétele nyomokban felkeltette a torna iránt való érdeklődést.

Ők voltak az első három kiemelési helyen, s ehhez méltóan mindegyikőjük eljutott a legjobb 8 közé. Az első helyen rangsorolt Ferrer két játszmában győzte le a hatodik Fogninit, és a másik két favorit is hasonló sikerrel lépett tovább. A négy között három spanyol volt. Ferrer az újra formába lendülő Tommy Robredoval játszott, s két sima szettben múlta felül honfitársát. A másik meccsen két kiváló egykezes fonák csapott össze Wawrinka és Almagro személyében. Az ütközetet végül a svájci nyerte egy könnyebb és egy nehéz játszmában.

Forrás: www.english.shina.com

Forrás: www.english.shina.com

A finálé két kiélezett és egy sima szettet hozott. Az elsőben Ferrer két fogadó játékot nyert Wawrinka egyjével szemben, s ugyanígy alakultak a dolgok a másodikban is, csak fordítva. A döntő játszmát brékkel kezdte a svájci, de Ferrer azt követően minden játékot megnyert (végeredmény: 6/4 3/6 6/1). A spanyolnak ez volt a második sikere 2013-ban.

 

 

 

A hónap legjobbjának Rafael Nadalt választottuk, háromnegyed éves kihagyása után mind a két tornán finalista volt, s az egyiket meg is nyerte.

A kiemelt kép forrása: rappler.com

A hozzászólások le vannak zárva.