ATP összefoglaló – 2013. március

Az év harmadik hónapja a kemény pályáról szólt, továbbá a Master Series is kezdetét vette.

Delray Beach (február 25. – március 3.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250kemény$519,775Kevin AndersonErnests Gulbis

Ezen a helyszínen ugyanazokkal találkozhatott a közönség, akik a tengeren túlra tervezték februárjukat (pl.: Haas, Isner, Nishikori, Querrey).

Forrás: http://www.tennishorts.com/

Forrás: http://www.tennishorts.com/

A memphisi bajnok japán visszalépett a tornától, így egy kiemelttől máris búcsúzhattunk. A negyeddöntőre már csak hárman maradtak a nyolcból. Dolgopolov az első meccsén kikapott a horvát Dodigtól, a korábbi kétszeres bajnok Malisse pedig a második körben maradt alul a spanyol Munoz de la Navaval szemben. A nyolc között Isner legyőzte a címvédő dél-afrikait, Haas pedig Dodigot. Az elődöntőben aztán meglepetés történt, mindkét meccset a nem kiemelt fél nyerte. Isnert a francia Roger-Vasselein, Haast a lett Gulbis győzte le háromjátszmás csatában.

A döntőben a lett számított favoritnak. Az első szett ennek ellenére nagy csatát hozott, mely végül tie-breakbe torkollott. Itt azonban már Gulbis volt a jobb, s már csak egy játszma hiányzott a tornagyőzelemhez. Ez végül össze is jött. Gulbis a második hajrájában kétszer is brékelt (végeredmény: 7/6(3) 6/3), ezáltal már kétszeres bajnoka a tornának, s ez volt első sikere 2011-es, los angelesi diadala óta.

Acapulco (február 25. – március 3.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 500salak$1,353,550David FerrerRafael Nadal
Forrás: www.thewatchquote.com

Forrás: www.thewatchquote.com

A salakos tenisz három legjobbja lépett pályára a közép-amerikai városban. Nicolas Almagro, a háromszoros címvédő David Ferrer, és a visszatérő Rafael Nadal, de elindult a buenos airesi döntős, Stanislas Wawrinka is.

Ők voltak az első négy kiemeltek, s csak a svájci nem jutott el a legjobb négyig, ugyanis kikapott az első körben az olasz Fogninitől. Az elődöntőben Ferrer három szettben verte az olaszt, míg Nadal két szoros játszmában győzte le Almagrót.

A döntőt aztán nem meglepő módon Nadal nyerte 6/0 6/2-re. A salakkirálynak ez volt visszatérése alatt a második sikere.

Dubai (február 25. – március 3.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 500kemény$2,413,300Roger FedererNovak Djokovic

A keleti kényelem gyakran idevonzza a világ elitjét, így elindult a tornán az akkori világelső is, aki melbourne-i sikere után itt versenyzett először. Ott volt az indulók között a címvédő svájci, Berdych, del Potro és Tsonga is.

Forrás: http://tiempo.com.mx/

Forrás: http://tiempo.com.mx/

A marseille-i bajnok francia már az első körben továbbállhatott, mert honfitársa, Michael Llodra legyőzte őt. Az első kör után Tipsarevic is csomagolhatott, hiszen kikapott Davydenkotól. A következő körben Youzhny volt a nagy kieső. A nyolc között az első négy kiemelt (Djokovic, Federer, Berdych, del Potro) játszmaveszteség nélkül lépett tovább. A következő fordulóban Djokovic del Potróval, Federer Berdychhel találkozott. Az első meccsen a szerb majdnem háromjátszmás mérkőzésbe keveredett, míg Berdych döntő szettben, két meccslabdát hárítva jutott be a döntőbe.

Abba a döntőbe, ahol az első szettben Djokovicnak brékhátrányból kellett felállnia, a másodikban azonban már ő volt a jobb. 7/5 6/3-ra nyert, így már második tornagyőzelmének örülhetett, s 2013-ban ekkor még veretlen volt.

 

Indian Wells (március 7. – március 18.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour Masters 1000kemény$5,244,125Roger FedererRafael Nadal

Ez volt az első olyan verseny az év első Slamje óta, amelyen szinte mindenki ott volt, aki számított. Így a többhónapos kihagyás után újra formába lendülő Nadal, a tornára veretlenül érkező Djokovic, a Melbourne-i döntős Murray és a címvédő svájci örökfenomén is elindult az élmezőny többi tagján kívül.

Már az első „kiemeltes” fordulóban, vagyis a 32 közé jutásért jó pár neves versenyző szedhette a sátorfáját. Kiesett a tavalyi döntős Isner Lleyton Hewitt ellen, a kilencedik kiemelt Tipsarevicet a Delray Beach-i bajnok Gulbis győzte le, de az elnyűhetetlen David Ferrertől is hamar búcsúzhattunk, hiszen ő a dél-afrikai Kevin Andersonnal szemben maradt alul. A „Fantastic Four”-ból csak az Australian Open döntőseinek nehezedett meg igazán a dolga. Murray a dupla-breakhátrányból való felállás ellenére három szettre kényszerült az orosz Donskoy ellen, míg a világelső szett- és breakelőnyét herdálta el az olasz Fognini ellen, s került a skótéhoz hasonló szituációba.

A következő körben Gulbis újabb skalpot gyűjtött be a 20. kiemelt Seppi legyőzésével. Az olasz búcsúja annyira nem is volt égbekiáltó szenzáció, de Nishikorié annál inkább. A japán meglepően simán szenvedett vereséget a latin-amerikai salakszezonon remeklő Berlocq ellen. A 16 között Anderson újabb bravúrt aratott, Ferrer legyőzése után a Simon feletti diadalával okozott további meglepetést. Ebben a fordulóban nehéz pillanatokat okoztak Federernek és Nadalnak is. A bázeli Wawrinkával vívott egy szoros meccset és megannyi fordulat közepette győzte le honfitársát. A Salakkirály pedig Gulbis ellen szenvedett meg, s győzte le a szezon egyik legjobb ATP-meccsén a lettet. A két kiválóság a következő körben egymással találkozott.

Fotó: http://www.livetennisguide.com/

Fotó: http://www.livetennisguide.com/

A nyolc között a 29. „Klasszikus” mellett ott volt egy másik rangadó, Murray és del Potro között, melyet végül az argentin nyert három játszmában, elszenvedett break nélkül. Djokovic magabiztosan győzte le Tsongát, Anderson menetelésének pedig Berdych véget vetett. Az örökpárharc újabb fejezete visszafogott találkozót hozott, Nadal simán, 6/4 6/2-re nyert.

Az elődöntőkben négy, jó formában lévő teniszezőt láthattunk. Nadal Berdychhel, Djokovic del Potróval mérkőzött meg. Az első meccsen a spanyol és a cseh feszült egymásnak. Nadal a nyitó szettet magabiztosan behúzta, a másodikban aztán amikor Berdych már az egyenlítés küszöbén állt, nagy hajrát produkálva megfordította a játszmát, és az addigi negyedik tornáján a negyedik döntőjébe jutott (6/3 7/5).

Forrás: http://www.straitstimes.com/

Forrás: http://www.straitstimes.com/

A másik meccsen a világelső szerb és a hórihorgas argentin elkényeztette a publikumot. A szűk háromórás csatában „Tandil tornya” diadalmaskodott, pedig játszmahátrányban volt, a döntőszettben pedig 0/3-ról állt fel (4/6 6/4 6/4). Djokovicnak ez volt az első veresége az évben, összességében egy 21 mérkőzéses, kemény pályán pedig egy 25 meccses sorozat szakadt meg ezzel.

A döntő sem maradt izgalmak és fordulatok nélkül. Az első játszmát az argentin nyerte, miután breakhátrányból kellett feljönnie. A folytatásban már 2/0-ra vezetett, azonban ezután Nadal volt az, aki fordítani tudott. A mindent eldöntő harmadikra a mallorcai lábai maradtak erősebbek, a szett közepén breakelt, s negyedik meccslabdáját kihasználva a harmadik tornagyőzelmét ünnepelhette a szezonban (végeredmény: 4/6 6/3 6/4).

Miami (február 20. – február 31.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour Masters 1000kemény$5,185,625Novak DjokovicAndy Murray

Floridában kicsivel csonkább mezőny gyűlt össze, hiszen Nadal és Federer nem indult el, de rajtuk kívül mindenki más, aki számít, megjelent.

Rég kapott ki úgy férfi világelső, ahogy Djokovic Haastól (Forrás: www.welt.de)

Rég kapott ki úgy férfi világelső, ahogy Djokovic Haastól
(Forrás: www.welt.de)

Az első körökben csak egy igazán hajmeresztő eredmény született del Potro kiesésével a 64 között. Az indian wells-i döntős két játszmában kapott ki a német Kamkétól. A következő meglepetés két körrel később történt, amikor egy nagyobb német egy valamivel nagyobb nevet ejtett ki, Tommy Haas 6/2 6/4-re győzte le Djokovicot.

A negyeddöntőben Gasquet két szettben legyőzte Berdychet. Hasonlóan diadalmaskodott Murray CIlic felett, Haas pedig Simon felett. Csak Ferrernek kellett túlóráznia az osztrák Melzer ellen. A négy között a spanyol három játszmában győzte le Haast, akinek a kétórás meccs döntő szettjében 3/1-e is volt (innen állt fel Ferrer, végeredmény: 4/6 6/2 6/3). A másik meccsen a skót hasonló mennyiségű játszmában, hasonló hosszúságú idő alatt nyert Gasquet ellen 6/7(3) 6/1 6/2-re.

Forrás: http://www.fuebuena.com.ar/

Forrás: http://www.fuebuena.com.ar/

A finálé aztán a szezon egyik legemlékezetesebb meccsét hozta. Ezt a tényt azonban nem az első játszma támasztotta alá, hiszen azt Ferrer nyerte nagyon simán 6/2-re (5/0-ja is volt). A folytatásban Murray, ha küzdelmek közepette is, de kiegyenlített. Az igazi dráma azonban a harmadik játszmában következett. Az első hat játék elég „nőiesre” sikeredett, hiszen minden játékot a fogadó nyert. 3/3 után két játékra helyreálltak az adogatások, de utána megint jött egy breakváltás. A két game alatt Murray szervált a meccsért. A következő két játékban megint az adogatók nyertek, de Ferrernek fogadóként volt egy mérkőzéslabdája. A mindent eldöntő rövidítésre a spanyol lábai konkrétan feladták a harcot, görcseivel küszködve csak egy pontot nyert (2/6 6/4 7/6(1))

Murray ezzel második tornáját nyerte az esztendőben, s az 1000 megszerzett pontjával pedig a második helyre lépett előre, ezt a pozíciót pedig augusztusig ki sem engedte a kezéből.

Február után márciusban is Nadal bizonyult a legjobbnak. Egy hónapban két tornát nyert, ráadásul egyet kemény borításon, egyet pedig salakon.

kiemelt fotó: thestar.com

A hozzászólások le vannak zárva.