WTA összefoglaló – 2013. március

Márciusban két Premier Mandatory, azaz csúcskategóriás versenyt is rendeztek – a WTA mezőnyét Inidan Wells és Miami is vendégül látta. A hónap első felében három kisebb versenyen is részt vettek a hölgyek, ezeknek Florianapolis, Kuala Lumpur és Acapulco adott otthont.

Florianapolis (február 24. – március 2.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Internationalkemény$235,000-Monica Niculescu

A WTA versenynaptárának eddigi egyetlen, Dél-Amerikai állomását követően 2013-ban Bogotából Brazíliába költözött a női tenisz, ahol első alkalommal rendezték meg a Brasil Tennis Cup névre hallgató versenyt. Florianapolis korábban ITF versenyeknek adott otthont, valamint arról nevezetes, hogy itt született a férfi tenisz egyik legendás alakja, Gustavo Kuerten.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

Az elég szerény mezőnyt felvonultató tornán Venus Williams volt az első kiemelt a maga 21. világranglistás helyezésével, őt követte a 32. Shvedova és a 34. Flipkens. A 2. és 3. kiemelt számára azonban semmi jót nem tartogatott a verseny, Flipkens Puchkova ellen esett ki az első fordulóban, Shvedova pedig Czink Melindától kapott ki ugyanebben a körben. A magyar lány a 2. fordulót is sikerrel vette a szabadkártyás brazil Haddad Maia ellen, a 7. kiemelt Mladenovic azonban túl nagy falatnak bizonyult. Hasonlóan szerepelt Babos Tímea is, aki a Savinykv és a 4. kiemelt Scheepers ellen aratott győzelmei után a harmadik fordulóban kikapott a későbbi győztes Niculescutól. A defenzív tenyeres nyeséseiről híres román teniszező a döntőben a Venus Williamst búcsúztató orosz Puchkova ellen tudott nyerni 6:2, 4:6, 6:4 arányban. Monica Niculescu karrierje első WTA tornagyőzelmét könyvelhette el Brazíliában.

.

Kuala Lumpur (február 25. – március 3.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Internationalkemény$235,000Su-wei HsiehKarolina Pliskova

A torna 2010. óta szerepel a versenynaptárban, első alkalommal Alisa Kleybanova könyvelhette el a végső győzelmet. Azóta Jelena Dokic és Hsieh Su-Wei tudott itt nyerni, utóbbi lett a második taiwani teniszező, akinek sikerült WTA trófeát nyernie.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

A címvédői Hsieh volt a torna 2. kiemeltje, ám 2013-as szereplése nem sikerült túl jól: a legjobb 8 között búcsúzni kényszerült a szabad kártyás amerikai Mattek-Sands ellen. A torna első kiemeltje az egykori világelső Caroline Wozniacki volt, aki első fordulós vereségbe szaladt a selejtezőből felkerülő kínai Wang ellen (2:6, 7:6, 6:1). A 3. kiemelt Pavlyuchenkova az elődöntőig menetelt, ahol Mattek-Sands várt rá, aki a 2. kiemelt után most a 3.-at is búcsúztatva jutott a döntőbe. A felső ágon a 4. kiemelt japán Morita, és a kiemelés nélkül játszó Karolina Pliskova párharcából a cseh lány került ki győztesen, így két nem kiemelt játszotta a döntőt. Az első játszma elvesztése után Pliskova fordítani tudott, 1:6, 6:5, 6:3 arányban nyerte meg a finálét. Pliskova karrierje első WTA tornagyőzelmét szerezte, valamint sikerült bekerülnie a top100-ba a világranglistán.

.

Acapulco (február 25. – március 2.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Internationalsalak$235,000Sara ErraniSara Errani

Az Abierto Mexicano TELCEL 1993. óta szerepel a férfiak versenynaptárában, 2001. óta pedig már a női tenisznek is otthont ad. A verseny nagyon népszerű a játékosok körében, hat ízben is az év International kategóriájú WTA eseményének választották, legutóbb 2011-ben. 2014-ben a verseny salakról kemény borításra vált majd.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

A torna címvédője Sara Errani volt, aki 2013-ban első kiemeltként szerepelt. A 2. kiemelt a világranglista 28. helyén álló Suarez Navarro volt, rajtuk kívül Cornet és Schiavone vett még részt az ismertebb játékosok közül. Errani szettveszteség nélkül jutott a döntőbe, simán legyőzve az elődöntőben a 3. kiemelt Cornet-t, Suarez Navarro a legjobb 8 között szetthátrányból fordított Schiavone ellen, az elődöntőben viszont Erranihoz hasonlóan 6:2, 6:1-el jutott a fináléba honfitársa, Soler-Espinosa ellen. A döntő sem hozott küzdelmes mérkőzést, Errani 6:0-ra nyerte az első játszmát, majd a másodikat 6:4-re hozta, és sikeresen megvédte a címét. Az olasz teniszező pályafutása 7. WTA tornagyőzelmét aratta, és most sikerült először címet védenie.

.

 

Indian Wells (március 6. – március 17.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Premier Mandatorykemény$5,185,625Victoria AzarenkaMaria Sharapova

A BNP Paribas Open a leglátogatottabb tenisztorna a négy Grand Slam után. 16 100 férőhelyes stadionja a második legnagyobb a világon. 1976-ban debütált a férfiak naptárában, a hölgyek 1989. óta mérkőznek itt. Manapság a versenyen párhuzamosan rendezik a férfiak és a nők viadalát, a küzdelmek 2 héten keresztül tartanak. Premier Mandatory kategóriába tartozik, a négy legnagyobb presztízsű WTA esemény egyike.

A címvédő Azarenka 1. kiemeltként szerepelt, őt Sharapova és Radwanska követte a sorban. Serena Williams 2013-ban nem vett részt a tornán. A tábla felső részén jól teljesítettek a kiemeltek, csak Stephens (15.) és Makarova (17.) búcsúzott idejekorán. A tábla alsó felén sem történt nagy meglepetés, Lepchenko (22.), Paszek (23.) és Shvedova (31.) búcsúzott az első mérkőzésén.

Az alsó ágon Kvitova – Kirilenko és Errani – Sharapova negyeddöntőket rendeztek, ahonnan a két orosz hölgy jutott be az elődöntőbe. A 13. Kirilenko szetthátrányból fordítva 4:6, 6:4, 6:3 arányban győzte le az 5. Kvitovát, Sharapova pedig két játszmában, 7:6, 6:2-vel jutott tovább Errani ellen. Az elődöntőben aztán a magasabban rangsorolt orosz két játszmában, 6:4, 6:3-al jutott a döntőbe.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

A felső ágon a címvédő és első kiemelt Azarenka ellenfele a szebb napokat is megélt 8. kiemelt Wozniacki volt, ám Azarenka visszalépett a küzdelmektől. Hasonlóképp alakult a másik negyeddöntő is, itt Stosur döntött úgy, hogy nem áll ki a 4. kiemelt Kerber ellen. Automatikusan jutott tehát az elődöntőbe Wozniacki és Kerber is, ahol a dán hölgy szetthátrányból fordítva, 2:6, 6:4, 7:5-el jutott a fináléba.

Régóta nem sikerült ilyen messzire jutnia nagy tornán Caroline Wozniackinak, a végső győzelemre azonban nem volt esélye: Sharapova ellentmondást nem tűrően, 6:2, 6:2 arányban nyerte a döntőt. Győzelmével Sharapova feljött a világranglista 2. helyére, és valószínűleg nem sejtette ekkor, hogy nem fog tudni érdemben beleszólni a világelsőségért folyó harcba a 2013-as idényben.

 

.

Miami (március 6. – március 17.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Premier Mandatorykemény$5,185,625Agnieszka RadwanskaSerena Williams

A Sony Open Tennis Indian Wells mellett az egyik legnagyobb torna a Grand Slameket követően. A kéthetes kombinált ATP/WTA eseményt először 1985-ben rendezték, ekkor még Delray Beach adott neki otthont. A következő évben Boca Ration-ba költözött, 1987. óta pedig Key Biscayne-ben rendezik a versenyt. A Premier Mandatory kategóriájú tornát kétszer választották az év legjobbjává 1995-ben és 2004-ben.

A címvédő Radwanska 4. kiemeltként szerepelt, az első számú kiemelt pedig Serena Williams volt. A 2. helyen rangsorolt Azarenka visszalépett a verseny előtt a küzdelmektől, helyére a szerencsés vesztes amerikai Lauren Davis lépett. A kiemeltek közül a felső ágon Pavlyuchenkova (23.), Georges (24.) és Bartoli (10.) is búcsúzni kényszerült az első mérkőzésén. Az alsó ágon csak a 26. kiemelt Tamira Paszek járt hasonlóképp.

A felső ági negyeddöntőkben Serena Williams az 5. kiemelt Li ellen játszott, és nyolcaddöntős mérkőzésétől eltérően (2:6, 6:4, 6:2 Cibulkova ellen) két játszmában, 6:3, 7:6 arányban jutott tovább. A másik mérkőzésen a címvédő Radwanska szetthátrányba került Kirsten Flipkens (30.) ellen, de sikerült fordítania – 4:6, 6:4, 6:2. Az elődöntőben Radwanska nem indult túl jó esélyekkel, korábbi 7 mérkőzésükön csak egy játszmát tudott nyerni Serena ellen, és ezúttal is simán nyert az amerikai (6:0, 6:3).

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

Az alsó ágon Azarenka visszalépését Roberta Vinci tudta kihasználni, ő jutott a fehérorosz ágán a legjobb nyolc közé. Ellenfele a 22. kiemelt Jelena Jankovic volt, aki már túl nagy falatnak bizonyult. A második játszmát ugyan megnyerte rövidítésben a 15. kiemelt olasz, Jankovic végül 6:4, 6:7, 6:3 arányban kiharcolta a továbbjutást. A másik negyeddöntős mérkőzésen a 8. kiemelt Errani 0:3-ra állt korábbi mérkőzéseiket tekintve orosz ellenfelével szemben, úgy, hogy még csak szettet sem nyert. Ez most sem volt másképp, Sharapova 7:5, 7:5 arányban nyerte a meccset. Az elődöntőben Jankovic nem tudott felnőni a feladathoz, Sharapova sima 6:2, 6:1-el jutott a döntőbe.

A döntőben Indian Wells bajnoka 6:4-re megnyerte az első játszmát Williams ellen, a tornagyőzelem azonban nem volt elérhető közelségben. Williams 6:3-al fordított, majd a döntő játszmában egy játékot sem engedélyezett ellenfelének – így alakult ki a 4:6, 6:3, 6:0-ás végeredmény. Serena Williams karrierje 6. tornagyőzelmét szerezte meg ezen a versenyen, ezzel csatlakozott ahhoz a 3 fős társasághoz, akiknek összejött a 6 győzelem egy adott versenyen.

.

Márciusban a hónap játékosa  Maria Sharapova volt, aki győzni tudott Indian Wells-ben, Miami-ban pedig a döntőig jutott.

.

A kiemelt kép forrása: abc.net.au

A hozzászólások le vannak zárva.