ATP összefoglaló – 2013. április

Április hónapja teljes egészében a salakpályáról szólt a férfiak  mezőnyében. Három ATP 250-es torna mellett a barcelonai 500-as verseny és a Monte-Carlo Rolex Masters is ekkor zajlott.

Casablanca (április 7. – április 13.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak$467,800Pablo AndujarTommy Robredo

A Grand Prix Hassan II. 1986 óta szerepel a versenynaptárban, és teljes egészében VI. Mohammed marokkói király finanszírozza. Casablanca az egyetlen afrikai állomása az ATP tournak.

Forrás: atpworldtour.com

Forrás: atpworldtour.com

A verseny címvédője a spanyol Pablo Andujar volt, aki ráadásul 2011-ben is meg tudta nyerni a tornát. 2013-as szereplése azonban pocsékra sikerült, 6:4, 2:6, 6:3 arányban kikapott az első fordulóban selejtezőből felkerült honfitársától, Pablo Carreno Bustától. Az első kiemelt Stanislas Wawrinka 2010-es győzelme óta először vett részt a tornán, és egészen az elődöntőig sikerült menetelnie, ahol azonban Robredo megálljt parancsolt neki – 1:6, 6:3, 6:2 lett a végeredmény. Az alsó ágon a 2. kiemelt Anderson januárban könyökműtéten esett át, most azonban élete első salakpályás döntőjét sikerült kiharcolnia, miután legyőzte az elődöntőben a 3. kiemelt Martin Klizant (2:6, 6:4, 6:2). A döntő első játszmájáról rövidítés döntött, amit Robredo tudott kihasználni, majd a második szett 4:6 arányban a dél-afrikai teniszezőé lett. A döntő játszmában Robredo tudott előnybe kerülni, és alakította 6:3-ra a játszmát. Robredo több, mint 2 évvel korábban nyert utoljára tornát (2011. február – Santiago), és a mostani volt karrierje 10. salakpályás győzelme.

.

Houston (április 4. – április 13.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak$519,775Juan MonacoJohn Isner

A US Men’s Clay Court Championship 1910-ben alakult Omahában azzal a céllal, hogy nyugaton is elterjedjenek a salak pályák. Azóta a versenynek számos helyszín adott otthont, 2001 óta rendezik Houston városában. Ez az USA egyetlen salak pályás teniszversenye.

Forrás: atpworldtour.com

Forrás: atpworldtour.com

A torna címvédője az argentin Juan Monaco volt, aki 2013-ban a 3. kiemelést kapta. Első mérkőzésén kiesett a 2. kiemelt Tommy Haas és a 8. kiemelt Michael Russel is, előbbit Berankis, utóbbit Ginepri búcsúztatta. Juan Monaco idén is jól szerepelt, egészen az elődöntőig jutott, ahol megismétlődött a tavalyi finálé, csak ezúttal más volt a forgatókönyv: az első játszmát még Monaco nyerte 6:1-re, John Isner azonban 6:4, 6:4-el fordítani tudott. A felső ágon az első kiemelt Nicolas Almagro karrierje során először szerepelt a tornán, és rögtön sikerült kiharcolnia az elődöntőbe jutást, ahol a torna meglepetésembere, a szabad kártyás amerikai Rhyne Williams várt rá. Almagro simán, 6:2, 6:1 arányban nyert a karrierje első ATP elődöntőjét játszó Williams ellen, aki így is 27 helyet lépett előre a világranglistán. A döntőben John Isner bebizonyította, hogy nemcsak kemény pályán megy neki a játék, 6:3, 7:5-re győzte le a nem kifejezetten salakspecialista spanyolt. Isner karrierje első salakos győzelmét szerezte, összességében pedig a hatodikat. A verseny során 64 ászt ütött, ezzel megdöntötte Pete Sampras 60-as rekordját.

.

Monte-Carlo (április 12. – április 20.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour Masters 1000salak$2,988,495Rafael NadalNovak Djokovic

A Monte-Carlo Rolex Masters 2006-ban ünnepelte 100 éves fennállását, a három ATP 1000-es salak pályás torna közül az első a versenynaptárban. A helyszín miatt a versenyzők egyik nagy kedvencének számít, különösen Rafael Nadal zárhatta a szívébe, aki 2005 és 2012 között zsinórban nyolcszor nyerte meg a tornát.

 Nadal volt tehát a címvédő, aki 3. kiemeltként szerepelt a versenyen az első kiemelt Djokovic és a második Murray után. A kiemeltek Seppi és Simon kivételével a papírformának megfelelően sikerrel vették az első fordulós akadályt, bár Cilic és Almagro is döntő játszmára kényszerült esélytelenebb ellenfelével szemben.

Nadal nagyszerű sorozata véget ért Forrás: atpworldtour.com

Nadal nagyszerű sorozata véget ért
Forrás: atpworldtour.com

 Novak Djokovic számára sem kezdődött könnyen a verseny, első két mérkőzésén egyaránt szetthátrányba került Youzhny, majd Monaco ellen, de mindkétszer sikerült megfordítania a találkozót. Rafael Nadal első két mérkőzését két játszmában nyerte, a 8 között azonban Dimitrov el tudta csenni előle a második szettet (6:2, 2:6, 6:4). Andy Murray számára nem alakult fényesen a verseny, Roger-Vasselin ellen még nyerni tudott, Stanislas Wawrinka azonban rendkívül simán, 6:1, 6:2 arányban győzte le a 2. kiemeltet. A Federer és Ferrer hiányában 4. kiemeltként játszó Berdych nem tartozik a legjobb salakjátékosok közé és ez most is megmutatkozott: már Granollers ellen is szetthátrányból kényszerült fordítani, Fognini pedig már túl nagy falatnak bizonyult – 6:4, 6:2-re nyert az olasz, aki később Gasquet ellen bejutott az elődöntőbe. Itt a világelső Djokovic várt rá, aki ezúttal nem bonyolította a dolgokat, sima 6:2, 6:1-el intézte el ellenfelét. Az alsó ágon Nadal Tsongával találkozott, aki 0:7-es salakos mérleggel rendelkezett top5-ös játékosok ellen, így nem számíthatott sok jóra ezúttal sem. Az első játszmát 6:3-ra nyerte Nadal, a másodikban Tsonga már eljutott a rövidítésig, de sok esélye a szettnyerésre nem volt.

Forrás: atpworldtour.com

Forrás: atpworldtour.com

Nadal kilencedik döntőjét játszhatta zsinórban Monte-Carlo városában, ellenfele pedig az a Djokovic volt, akit előző három mérkőzésükön rendre megvert: a 2012-es szezon három nagy salakos tornáján is döntőt játszottak, Monte-Carloban, Rómában és a Roland Garroson is Nadal siker született. A három mérkőzésen összesen 1 játszmát nyerő Djokovic azonban alaposan rácáfolt az előzetes várakozásokra és két játszmában, 6:2, 7:6 arányban legyőzte Nadalt, megszakítva ezzel páratlan sorozatát a hercegségben. Nadal mérlege 48-2-re romlott a versenyen, Djokovicnak 2009 és 2012 után sikerült legyőznie Nadalt Monte-Carloban és megszerezte karrierje 14. ATP 1000-es tornagyőzelmét.

 .

 

Barcelona (április 21. – 27.) 

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 500salak$2,166,875Rafael NadalRafael Nadal

A Barcelona Open Banc Sabadell névre hallgató versenynek Spanyolország legrégibb teniszklubja, az 1899. óta fennálló Real Club de Tenis Barcelona ad otthont, és 2012-ben ünnepelte 60. évfordulóját. Az előző 11 versenyt rendre spanyol játékos nyerte, Rafael Nadal az utóbbi 9 évben 8 alkalommal hódította el a trófeát.

A címvédő tehát Rafael Nadal volt, aki Ferrer mögött a 2. kiemelést kapta. David Ferrer számára nem alakult jól a verseny, rögtön az első mérkőzésén kikapott Tursunovtól. A kiemeltek közül korán búcsúzott még Jerzy Janowicz és Grigor Dimitrov, őket két spanyol küldte haza – Albert Ramos és Tommy Robredo.

Forrás: atpworldtour.com

Forrás: atpworldtour.com

Rafael Nadal szettveszteség nélkül jutott be az elődöntőbe az alsó ágon , egyedül Paire tudta megszorongatni egy játszma erejéig (7:6 Nadal javára). Az elődöntőben az 5. kiemelt kanadai Milos Raonic várt rá, aki küzdelmes mérkőzésen, szetthátrányból fordítva jutott túl Robredón (6:7, 6:3, 7:6). Rafael Nadalt már nem sikerült küzdelemre kényszerítenie, a spanyol 6:4, 6:0 arányban múlta felül ellenfelét, és jutott be a döntőbe.

A felső ágon Kohlschreiber (8.) tudta kihasználni Ferrer kiesését, két háromjátszmás meccs után a 8 közül játék nélkül jutott tovább Bellucci visszalépése miatt. Az elődöntőben a 4. kiemelt Almagro várt rá, aki kihasználta a kínálkozó lehetőséget, és tizedik szereplésén 6:2, 6:1-el bejutott a torna döntőjébe. Ott viszont nem sok jót tartogatott számára a sors, ahogyan arra számítani lehetett, Nadal két sima játszmában legyőzte Almagrót, és megszerezte nyolcadik tornagyőzelmét Barcelonában. Nadal zsinórban 39. győzelmét szerezte a versenyen, 82 lejátszott szettből mindössze kettőt veszített.

.

 

Bukarest (április 21. – április 27.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak$476,800Gilles SimonLukas Rosol

A bukaresti ATP 250-es verseny múltja 1993-ig nyúlik vissza. 2011-ben átkeresztelték, Ilie Nastase és Ion Tiriac tiszteletére a BRD Nastase Triac Trophy nevet kapta.

Forrás: atpworldtour.com

Forrás: atpworldtour.com

 A verseny címvédője a francia Gilles Simon volt, aki ezúttal csak az elődöntőig jutott: a Troickit verő Lukas Rosol sima két játszmában, 6:2, 6:3-al búcsúztatta őt. Az első kiemelt Tipsarevic már a nyolc között elbukott, a spanyol Garcia Lopez verte meg 6:3, 3:6, 6:4-re. Garcia Lopez az elődöntőben a német Mayert is legyőzte (6:4, 4:6, 6:3), és úgy alakult, hogy az 1. és 2. kiemeltet legyőző két, nem kiemelt játékos játssza a döntőt. Közülük is Rosol bizonyult ügyesebbnek 6:3, 6:2 arányban győzte le spanyol ellenfelét, és megszerezte pályafutása első ATP tornagyőzelmét. Rosol  10 nappal korábban elhunyt édesapja emlékének ajánlotta győzelmét.

.

 A hónap játékosa Novak Djokovic lett, aki bár esélytelennek tűnt, mégis le tudta győzni Nadalt Monte-Carloban megszakítva ezzel a spanyol páratlan sorozatát.

.

A kiemelt kép forrása: atpworldtour.com

A hozzászólások le vannak zárva.