WTA összefoglaló – 2013. április

Áprilisban a hölgyek mind kemény, mind pedig salak pályás tornákon mérhették össze a tudásukat. Charleston és Stuttgart vonzotta a nagyobb neveket, ezen kívül Monterrey, Marrakech és Katowice városa is rendezett három kisebb versenyt.

Monterrey (április 1. – április 7.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Internationalkemény$235,000Babos TímeaAnastasia Pavlyuchenkova

Monterrey 2009 óta ad otthont a Moterrey Open névre hallgató WTA eseménynek. A verseny első győztese Marion Bartoli volt, azóta viszont Pavlyuchenkova dominál a maga 3 győzelmével. 2012-ben meglepetésre Babos Tímeáé lett a végső győzelem, aki 2013-ban párosban bizonyított Date-Krumm oldalán.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

A 2013-as verseny címvédője tehát Babos Tímea volt, aki ezúttal csak a legjobb 8-ig jutott, a rendkívül defenzíven teniszező Monica Niculescu jelentette számára a végállomást. Az első kiemelt a német Angelique Kerber volt, és bár az igazán nagy nevek nem szerepeltek, azért itt volt még Bartoli, Kirilenko és az akkor kétszeres győztes Pavlyuchenkova is. Közülük Bartoli már a legelső körben kiesett, az amerikai Vandeweghe verte meg szetthátrányból fordítva. Babos Tímea a legjobb 16 között legyőzte a 4. kiemelt Ana Ivanovic-ot, ám a Wickmayer-t búcsúztató Niculescu ellen nem jött össze a jó szereplés. Az elődöntőben Kerber a 3. kiemelt Kirilenkót győzte le 6:4, 2:6, 6:2 arányban, Niculescu pedig a 6:3-ra megnyert első játszma után végül elbukta Pavlyuchenkova elleni mérkőzését – az orosz teniszező 6:2, 6:4-el fordított. A döntőben Kerber került közelebb a győzelemhez az első játszma megnyerésével (6:4), de csakúgy, mint Niculescu ellen, Pavlyuchenkova most is 6:2, 6:4-el fordított, és a harmadik tornagyőzelmét is megszerezte Monterrey-ben.

.

Charleston (április 1. – április 7.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Premiersalak$795,707Serena WilliamsSerena Williams

A Family Circle Cup múltja a WTA megalakulásáig, 1973-ig nyúlik vissza. A zöld salakon zajló esemény a legnagyobb, csak nők számára rendezett verseny a világon. Chris Evert nyolc alkalommal is elhódította Charleston trófeáját, rajta kívül Steffi Graf, Justine Henin, Martina Hingis és a Williams nővérek is többszörös győztesnek vallhatják magukat.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

A torna címvédője Serena Williams volt, aki 2013-ban  első  kiemeltként szerepelt. A közvetlen élmezőny tagjai nem vettek részt 2013-ban, a második kiemelést az akkor a világranglista 9. helyén álló Wozniacki kapta. Az első forduló nem bővelkedett a meglepetésekben, csak Shvedova (14.) és Paszek (13.) búcsúzott a kiemeltek közül. Serena Williams ellentmondást nem tűrően jutott be a döntőbe, a 8 között a 6. kiemelt Safarovát (6:4, 6:1), az elődöntőben pedig nővérét, Venust (6:1, 6:2) verte meg sima két játszmában.

Az alsó ágon Jelena Jankovic (9.) a kanadai Bouchard-al mérkőzött a negyeddöntőben, aki korábban Robson (16.) és Stosur (3.) ellen vette sikerrel az akadályt, a szerb ellen viszont már kevésnek bizonyult – 6:2, 6:1. Az elődöntőben a Wozniackit búcsúztató Voegele várt Jankovicra, akit csak döntő játszmában tudott legyőzni, 6:4, 6:7, 6:2-vel jutott be a döntőbe.

Jól kezdődött a döntő Jankovic számára, az első játszmát 6:3 arányban megnyerte, ám a másodikban egy játékot sem tudott nyerni Serena ellen, és a harmadikban is csak kettőnek örülhetett – 3:6, 6:0, 6:2 lett a végeredmény, Williams számára összejött a címvédés.

.

 Katowice (április 7. – április 13.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Internationalsalak$235,000-Roberta Vinci

A BNP Paribas Katowice Open 2013-ban első alkalommal szerepelt a WTA versenynaptárában. A versenyt fedett salak pályán rendezték, 2014-től azonban áttérnek majd kemény borításra.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

Első kiemeltként a cseh Petra Kvitova indult, ő volt az egyetlen top10-es játékos a mezőnyben. Az első forduló igazi “csillaghullást” hozott, a kiemeltek közül búcsúzni kényszerült Cornet (5.), Georges (4.), Lisicki (7.) és  Robson (8.) is. Kvitova számára sima út vezetett a döntőbe, a román Cadantu ellen vívott elődöntős mérkőzésén vesztette a legkevesebb játékot (6:0, 6:4).  A 2. kiemelt Vinci szetthátrányból kényszerült fordítani a 2. fordulóban Bertens ellen, azt leszámítva viszont Kvitovánál is könnyebb dolga volt: másik három mérkőzésén összesen 4 játékot veszített. A döntő első játszmájában a rövidítés döntött, ahol Vinci koncentrált jobban, a szettveszteség pedig úgy tűnt, megtörte ellenfelét, a második szettben mindössze egy játékot tudott nyerni. 7:6, 6:1 lett a végeredmény Vinci javára, ezzel megszerezte pályafutása 8. WTA tornagyőzelmét, és közel került a top10-be jutáshoz.

.

Marrakech (április 21. – április 27.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Internationalsalak$235,000Kiki BertensFrancesca Schiavone

A Grand Prix SAR La Princesse Lalla Meryem az egyetlen WTA állomás afrikában. A versenyt 2001-től rendezik meg, és több marokkói város is otthont adott neki,  Marrakech 2013-ban debütált. Marokkóban eddig minden egyes alkalommal új győztes született.

Forrás: sportsillustrated.cnn.com

Forrás: sportsillustrated.cnn.com

A címvédő a holland Kiki Bertens volt, aki ezúttal 5. kiemeltként indult, és az első fordulóban Babos Tímeát győzte le 7:5, 6:2-re. A második fordulóban Pennettával is elbánt, Dominguez Lino azonban megálljt parancsolt neki. Az első kiemelt Cibulkova visszalépett a tornától, a 2. kiemelt Cirstea pedig első fordulós vereséget szenvedett Scheepers ellen. A legjobb 4 közé mindössze 1 kiemelt jutott, Francesca Schiavone (6.), aki az elődöntőben a dél-afrikai Scheepers-t verte meg két játszmában (7:6, 6:1), a döntőben pedig a Minella ellen szetthátrányból fordítva továbbjutó (2:6, 6:0, 6:1) Dominguez Lino várt rá. A döntőben az olasz teniszező dominált, és 6:1, 6:3 arányban övé lett a tornagyőzelem. A szebb napokat is megélt Roland Garros bajnok Schiavone szettveszteség nélkül abszolválta a tornát.

.

Stuttgart (április 21. – április 27.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Premiersalak$795,707Maria SharapovaMaria Sharapova

A Porsche Tennis Grand Prix 1978. óta szerepel a WTA versenynaptárában, ez a legrégebbi  fedett pályás női verseny, melynek  különlegessége, hogy 2009 óta salak borításon rendezik. Öt alkalommal is (2007, 2008, 2010, 2011, 2012) a szezon legjobb Premier kategóriás tornájának választották a játékosok. Martina Navratilova tartja a győzelmi rekordot a maga 6 egyéni és 8 páros sikerével.

2012-ben Maria Sharapova győzelmével zárult a torna, aki ezáltal egy Porsche 911 Carrera versenyautóval is gazdagabb lett. A 2013-as megmérettetésen első kiemeltként szerepelt, vetélytársai közül Na Li, Kerber és Kvitova is részt vett a tornán. Nyolc játékos kapott kiemelést, közülük ketten estek ki az első fordulóban: Wozniacki (7.) Suarez Navarro ellen veszített két játszmában, Stosur (6.) búcsúja Jelena Jankovic ellen már kevésbé volt meglepő a két játékos 2013-as formáját tekintve.

Forrás: wtatour.com

Forrás: wtatour.com

Sharapova döntőbe vezető útja korántsem nevezhető simának, mindhárom mérkőzésen döntő játszmára került sor. Az elődöntőben a 3. kiemelt Kerber volt az ellenfele, akit 6:3, 2:6, 7:5 arányban tudott legyőzni. A tábla alsó részén a 2. kiemelt Li könnyebben boldogult, mindhárom meccse két szettes volt, Kvitovát (5.) 6:1, 6:2-re verte a 8 között, az elődöntőben pedig Mattek-Sands sem tudott sokkal nagyobb ellenállást kifejteni (6:4, 6:3). A döntőben Sharapovának lehetősége nyílt visszavágni az Australian Open elődöntőjében elszenvedett sima vereségért (6:2, 6:2-re nyert Li), és bár a versenyen nyújtott teljesítmény alapján a kínai hölgy tűnt esélyesebbnek, Sharapova első kétjátszmás mérkőzését nyerve a döntőben 6:4, 6:3-al zsebelte be ismét a stuttgarti bajnoki címet. A verseny után Sharapova lett a Porsche történetének első sportnagykövete.

A hónap játékos Anastasia Pavlyuchenkova lett, aki a Monterreyben rendezett eddigi 5 tornából hármat is meg tudott nyerni.

Kiemelt kép forrása: acirdeportes.com.mx

A hozzászólások le vannak zárva.