ATP összefoglaló – 2013. május

Májusban folytatódott a salak pályás szezon, ezúttal kizárólag európai helyszínekkel. Négy ATP 250-es torna mellett két Masters versenyt is rendeztek, melyeknek a spanyol és az olasz főváros adott otthont.

Oeiras (április 28. – május 4.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak$467,800Juan Martin Del PotroStanislas Wawrinka

A Portugal Open 1990. óta szerepel az ATP versenyek között, 1998-tól pedig kombinált ATP/WTA esemény. Négy korábbi világelső is magasba emelhette itt a trófeát: Thomas Muster, Carlos Moya, Juan Carlos Ferrero és Roger Federer.

Forrás: atpworldtour.com

Forrás: atpworldtour.com

A verseny címvédője Del Potro volt, aki 2011-ben is tornagyőzelemnek örülhetett Portugáliában, a 2013-as szezonban viszont nem vett részt a küzdelmekben. Első kiemeltként David Ferrer indult, őt Wawrinka követte a sorban. A papírformának megfelelően ők ketten jutottak a döntőbe: Ferrer könnyed két játszmában a 3. kiemelt Andreas Seppi ellen, Wawrinkának viszont nem volt könnyű dolga selejtezőből felkerült ellenfelével. Az első játszma 6:3-as megnyerése után a másodikat ugyanilyen arányban nyerte Carreno Busta, a döntő játszmában viszont már nem bízott semmit a véletlenre a svájci, 6:1-el zárta rövidre a találkozót. Wawrinka számára esély kínálkozott visszavágni Ferrernek a februári Copa Claro döntőjében elszenvedett vereségért, amit ki is használt: 6:1, 6:4 arányban megnyerte az alig több, mint egy órás döntőt.

.

.

München (április 28. – május 4.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak$467,800Philipp KohlschreiberTommy Haas

A BMW Open az öt német verseny közül elsőként szerepelt a 2013-as versenynaptárban. Bajor földön 1900. óta rendeznek nemzetközi teniszversenyt, a BMW Open 1974-től kezdve kerül megrendezésre München városában. Azóta hat alakalommal született hazai győztes, legutóbb épp 2013-ban Tommy Haas emelhette magasba a trófeát egy német házidöntő alkalmával, melyre 1965. óta nem volt példa.

Forrás: atpworldtour.com

Forrás: atpworldtour.com

A címvédő Kohlschreiber volt, ő 2013-ban a 4. kiemelést kapta. Az első kiemelt Janko Tipsarevic ezúttal sem jutott messzire, a harmadik fordulóban kikapott a német Brands ellen. Idejekorán búcsúzott Cilic, Melzer és Youzhny is. Kohlschreiber Korolev majd Troicki legyőzése után honfitársával, Brandsszal találta szemben magát az elődöntőben, egy küzdelmes mérkőzésen szetthátrányból fordítva jutott be ismét a döntőbe (6:7, 6:3, 7:6). Az alsó ágon Tommy Haas elődöntőbeli ellenfele a horvát Dodig volt, akinek korábban a 2. kiemelt Cilic és az 5. Dolgopolov is áldozatául esett. A 3. kiemelt német ellen azonban nem termett sok babér számára, Haas két szettben, 6:4, 6:3-ra nyert, és várhatta a honfitársa elleni döntőt. A két német közül a magasabban rangsorolt érvényesítette az akaratát, 6:3, 7:6 arányban Tommy Haas győzött, mellyel megszerezte pályafutása 14. tornagyőzelmét. Haas idén töltötte be 35. életévét.

.

Madrid (május 4. – május 11.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour Masters 1000salak$4,303,867Roger FedererRafael Nadal
Forrás: atpworldtour.com

“Ez sem hamis”
Forrás: atpworldtour.com

A Mutua Madrid Open 2002. óta szerepel a versenynaptárban, kezdetben kemény pályán rendezték. 2009. óta áttértek salak borításra, és a verseny azóta az európai salakszezon Masters versenyeinek névsorát gyarapítja. A 2012-ben kipróbált kék salak csúfos bukása után 2013-ban ismét vörös salakon rendezték a versenyt a játékosok legnagyobb örömére.

.

A verseny címvédője Roger Federer volt, aki a trükkös-csúszós kék salakon sem mozgott bizonytalanul a tavalyi szezonban. Idén a 2. kiemelést kapta, teljesítménye pedig meg sem közelítette a korábbit: mindössze egy mérkőzést tudott nyerni Stepanek ellen, a következő körben egy három játszmás csatában állította meg a japán Nishikori (6:4, 1:6, 6:2). A nagy győzelem ellenére sem sikerült bejutnia az elődöntőbe a fiatal japánnak, a 8 között két játszmában kapott ki Pablo Andujar ellen (6:3, 7:5).

Djokovicot alaposan meglepte Dimitrov Forrás: atpworldtour.com

Djokovicot alaposan meglepte Dimitrov
Forrás: atpworldtour.com

Federerhez hasonlóan korán búcsúzott még Gasquet és Cilic is, valamint Novak Djokovic! Monte-Carlo bajnoka, aki a salakkirály Nadal egyeduralmát törte meg két héttel korábban, a bolgár Dimitrov áldozatául esett rögtön az első találkozóján. A mini Federerként emlegetett Dimitrov karrierje legnagyobb győzelmét aratta azzal, hogy 7:6, 6:7, 6:3 arányban legyőzte az akkori világelsőt. Vélhetően sokat kivett belőle az ominózus mérkőzés, a következő körben ugyanis hiába került szettelőnybe Wawrinka ellen, a svájci végül megfordította a meccset – 3:6, 6:4, 6:1 lett a végeredmény.

A felső ágon Wawrinka Tsongát, Berdych pedig Andy Murrayt búcsúztatta a nyolc között, majd három játszmában eldőlő csatát vívtak a döntőbe jutásért – ebből Wawrinka jött ki jobban, 6:3, 4:6, 6:4 arányban harcolta ki a továbbjutást.

Az alsó ágon Nadal nehéz helyzetbe került negyeddöntős mérkőzésén honfitársa, David Ferrer ellen, de a 6:4-re elveszített első játszma után 7:6, 6:0-val sikerült fordítani, és az elődöntőben már sima két szettben verte meg az ugyancsak spanyol, szabad kártyával induló Andujar-t.

Forrás: atpworldtour.com

“Ez van, srácok…”
Forrás: atpworldtour.com

Kevesen fogadhattak Wawrinka sikerére egy Madridban vívott, Nadal elleni döntőben, és erre minden okuk meg is volt, ugyanis korábbi nyolc találkozójukon nemhogy meccset, de még szettet sem tudott nyerni a svájci. A dolgok ezúttal sem alakultak másként, Nadal 6:2, 6:4-re nyert, és megszerezte pályafutása 3. madridi győzelmét.

.

.

.

Róma (május 11. – május 18.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour Masters 1000salak$3,204,745Rafael NadalRafael Nadal

Az Internazionali BNL d’Italia a salak pályás Masters versenyek utolsó, harmadik állomása. Helyszíne a Foro Italico stadion, ahol 2013-ban Rafael Nadal rekordot jelentő hetedik tornagyőzelmét aratta.

2005-től kezdve csak Nadal és Djokovic nyert itt, a szerbnek ez 2008-ban és 2011-ben jött össze. Nadal volt tehát a címvédő, aki világranglistás helyezése alapján csak az 5. kiemelést kapta. Nem volt kifejezetten sima a döntőbe vezető útja, Gulbis és Ferrer ellen is három játszmát kényszerült játszani.

Forrás: atpworldtour.com

Forrás: atpworldtour.com

Novak Djokovic igyekezett elfeledtetni szurkolóival a madridi korai búcsúját, Montanest és Dolgopolovot is sima két játszmában múlta felül. A legjobb nyolc között azonban hiába nyerte meg az első játszmát 6:2-re Berdych ellen, a cseh 7:5-el egyenlített, majd a döntő játszmában is neki sikerült előnybe kerülnie, amit meg is tartott – 6:4 és újabb váratlan Djokovic búcsú. Az elődöntőben Nadal két háromszettes meccs után Berdych ellen tarolt, 6:2, 6:4-el intézte el ellenfelét és jutott be a döntőbe a felső ágon.

Ez nem Federer meccse volt Forrás: atpworldtour.com

Ez nem Federer meccse volt
Forrás: atpworldtour.com

A táblázat alsó felében Federer nem panaszkodhatott a szerencséjére, ugyanis Stepanek, Haas (13.), Gasquet (9.) és Andy Murray (3.) kiesés okán a döntőbe vezető úton a Starace, Simon, Janowicz, Paire kvartettet kellett maga mögé utasítania, ami szettveszteség nélkül sikerült neki. Benoit Paire karrierje során először jutott ATP 1000-es verseny elődöntőjébe, és első top10-es játékos ellen aratott győzelmét is megszerezte Del Potro ellen a 3. fordulóban. Federer azonban megálljt parancsolt a franciának, és Nadallal nézhetett szembe a római döntőben.

Madridhoz hasonlóan ezúttal is Nadal volt a döntő abszolút favoritja, és a magasabban rangsorolt svájcit még Wawrinkánál is simábban intézte el a matador – 6:1, 6:3 lett a végeredmény. Nadal hetedik alkalommal nyerte meg a tornát, karrierje során pedig 41. salak pályás tornagyőzelmét könyvelhette el.

.

Düsseldorf (május 18. – május 24.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak$467,800-Juan Monaco

2013-ban először rendezték meg a Düsseldorf Open névre hallgató ATP 250-es versenyt a Rochusclub-ban. A helyszín korábban a férfi csapat világbajnokságnak adott otthont.

Forrás: atpworldtour.com

Forrás: atpworldtour.com

Az új keretek között zajló düsseldorfi bajnokság első kiemeltje Tipsarevic volt, aki 2013-as formájához híven nem jutott messzire, konkrétan első meccsén kikapott a selejtezős Pella ellen (7:6, 6:1). Az argentin később Tipsarevic honfitársát, a 7. kiemelt Troickit is elintézte (7:6, 7:5), ezzel bejutott az elődöntőbe. Juan Monaco 3. kiemelt lévén nem játszott az első fordulóban, másik két meccsét pedig szettveszteség nélkül hozta, és Pella ellen sem jött zavarba: 6:4, 7:6 arányban legyőzte fiatal honfitársát, és kiharcolta a döntőbe jutást. Az alsó ágon a 2. kiemelt Haas számára Nieminen jelentette a végállomást a 3. fordulóban, a finn teniszező Sijsling ellen pedig a döntőbe jutást is kiharcolta (6:3, 6:1). A fináléban Monaco tudott irányítani, és ezúttal sem veszített játszmát – 6:4, 6:3 lett végeredmény, Monaco megszerezte pályafutása 8. ATP tornagyőzelmét.

.

Nice (május 18. – május 24.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak$467,800Nicolas AlmagroAlbert Montanes

Az Open de Nice Cote d’Azur az 5 Franciaországban rendezett ATP verseny egyike, melyet közvetlenül a Roland Garros előtt rendeztek. Nice 2010-ben 15 év kihagyás után adott ismét otthont ATP eseménynek.

Forrás: atpworldtour.com

Forrás: atpworldtour.com

A torna kétszeres címvédője Nicolas Almagro volt, aki 2013-ban nem vállalta a szereplést. Az első kiemelt Berdych is visszalépett, helyére Albert Montanes került. A spanyol nem is volt rest kihasználni a remek alkalmat, az első körből játék nélkül jutott tovább, majd két játszmában intézte el Hanescut és Mathieu-t is. Az elődöntőben a hazai környezetben teniszező Roger-Vasselin már tudott nyerni egy játszmát ellene, a döntőbe jutás így is a spanyolnak jött össze – 6:4, 4:6, 6:0 arányban nyerte az elődöntőt. Ennek ellenére volt francia játékos a döntőben, az alsó ágon Gael Monfils 7:5, 6:4-re győzte le a spanyol Andujar-t. A döntőben azonban nem igazán örülhetett a francia közönség: Monfils 6:0-ra kapott ki az első játszmában, és bár a másodikra összekapta magát, azt is Montanes nyerte 7:6-ra. Az esőszünettel tarkított döntő Montanes hatodik tornagyőzelmét eredményezte, mellyel visszakerült a legjobb 50 játékos közé a világranglistán.

 

 

A hónap játékosa két Masters győzelmével Rafael Nadal lett.

A kiemelt kép forrása: hotsportsceleb.com

A hozzászólások le vannak zárva.