WTA összefoglaló – 2013. május

Májusi WTA összefoglalónk elsősorban Serena Williamsről fog szólni, de nincs ebben semmi meglepő, hiszen az amerikai hölgy mindkét nagy tornát simán nyerte.

Oeiras (április 29. – május 5.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Internationalsalak$235,000Kaia KanepiAnastasia Pavlyuchenkova

Április utolsó napjaiban mindössze egy tornát rendeztek, mégpedig a portugáliai Oeirasban. A vörös salakon lebonyolított torna eléggé csúszósnak sikeredett a kiemeltek számára, nyolcuk közül négy már az első fordulóban búcsúzott. Különösen Bartoli és Cibulkova kiesése számított nagy meglepetésnek.

Forrás: wtatennis.com

Forrás: wtatennis.com

Bartoli búcsúja után a felső ágon Pavlyuchenkova viszonylag könnyedén masírozott be a döntőbe, és optimistán várhatta idei harmadik WTA döntőjét. Ellenfele az a Suarez-Navarro volt, aki zsinórban másodszor jutott el a döntőig, és játszmaveszteség nélkül gázolt át az Erakovic, Wickmayer, Puig, Kanepi kvartetten. A döntő ennek ellenére viszonylag simára sikeredett, az orosz hölgy 7-5 6-2 nyert spanyol ellenfele ellen, így a Monterrey-i tornagyőzelme után idei második kupáját emelhette a magasba.

A tornán Marosi Katalin a horvát Jurak oldalán párosban próbálkozott, és a próbálkozás elég jóra sikeredett. Katalinék egészen a döntőig jutottak, ott azonban vereséget szenvedtek a második kiemelt Chan, Mladenovic kettőstől.

Madrid (május 6. – május 12.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Premier Mandatorysalak$4,033,254Serena WilliamsSerena Williams

A madridi Mutua Madrid Open a Roland Garros, illetve a római torna után egyértelműen a harmadik legnagyobb salakpályás torna. Ennek a legjobb bizonyítéka, hogy a torna első tizenhat kiemeltje a világranglista első tizenhat játékosának személyében volt jelen. Az Ion Tiriac tulajdonában lévő torna a 2012-es kék salakról visszatért a megszokott vörös salakra, de hiába a vörös salak, úgy látszik a kiemelt játékosoknak eléggé csúszott. Az első fordulóban Wozniacki, Li, Vinci és Stosur, a második fordulóban Azarenka, Petrova, Radwanska, Kvitova és Cibulkova is kiesett.

Forrás: www.skysports.com

Forrás: www.skysports.com

Az ötödik alkalommal kiírt tornán nem volt hiány sérülésekből sem, hiszen öten is idő előtt voltak kénytelenek feladni a verseny (érdekes mód mind a felső ágon). A sok meglepetés ellenére az elődöntő párosítása nem számított annak, hiszen a Serena – Errani párosítás papírformának mondható, illetve a Sharapovával játszó Ivanovic is nyert már salakon komoly versenyt (a Roland Garros megnyerése 2008-ben egyértelműen az). Az elődöntők, ha lehet mondani ismét a papírforma szerint alakultak. Errani ötödjére sem tudta legyőzni Williamst, 7-5 6-2-re az amerikai hölgy nyert, és várta Sharapovát a döntőben, aki a két héttel korábbi stuttgarti salakos negyeddöntő után ismét legyőzte Ivanovicot (6-4 6-3).

A döntőben aztán a dohai elődöntő, és a Miamiban lejátszott döntő után ismét azt nézte végig a közönség, hogy Sharapova képtelen megverni Serenat. Williams 6-1 6-4 arányban nyert, és ezzel megvédte címét, Sharapova pedig elkönyvelhette, hogy immáron tizenkét mérkőzés óta nem hagyta el győztesen a pályát, ha Serenaval játszik.

A tornán Marosi Katalin párosban indult, de partnerével nem sikerült a második fordulóba jutniuk.

Róma (május 13. – május 19.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Premier 5salak$2,369,000Maria SharapovaSerena Williams

A Rómában megrendezett torna mindig egy körülbelüli képet mutat arról, hogy mi vár ránk a French Openen. Idén sem volt ez másképp, és a Garros után legnagyobb presztízzsel bíró torna szinte pontos mását láthattuk két héttel később. A legnagyobb favorit (ha lehet ilyet mondani) az előző héten döntőző Williams és Sharapova voltak. Sharapova mint kétszeres címvédő tért vissza az olasz fővárosba, de a negyeddöntőt betegség miatt feladni kényszerült, így a helyén a hazaiak kedvence Errani jutott be.

Forrás:www.tennisnow.com

Forrás:www.tennisnow.com

Az elődöntőben az év elejét még világelsőként kezdő, azóta viszont a harmadik helyig visszacsúszó Azarenka várta. A fehérorosz lány végre mutatott valamit salakon is (ami nem tartozik a kedvenc borításai közé), és 6-0 7-5 arányban legyőzte Erranit. A másik ágon Serena robogott be, aki a négy mérkőzésén mindössze tíz játékot engedélyezett ellenfeleinek, köztük a meglepetés ember Halepnek. Halep elődöntőbe jutása a későbbi eredményei alapján nem meglepetés, de május közepén még igen komoly fegyverténynek tűnt végiggázolni a Kuznetsova, Radwanska, Vinci, Jankovic négyesen. A döntő, ahogy az összes Williams meccs nagyon egyoldalú játékot hozott. Az amerikai hölgy 6-1 6-3-ra nyert Azarenka ellen, és 2002 után ismét ő lett Róma bajnoka. Ezzel Serena több mint komoly favorittá lépett elő, az alig egy hét múlva kezdődő Roland Garrosra.

Marosi Katalin Tatishvili oldalán a párosok mezőnyében indult, de az első fordulóban búcsúzni kényszerültek.

Brüsszel (május 20. – május 26.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Premiersalak$690,000Agnieszka RadwanskaKaia Kanepi
Forrás: www.skysports.com

Forrás: www.skysports.com

A harmadik alkalommal megrendezett torna 2011 óta része a WTA versenynaptárnak, amikor is a varsói tornát váltotta le, és egyből Premier kategóriás besorolást kapott. Ennek tudható be, hogy az első két évben két nagy név, Wozniacki és Radwanska hódította el a trófeát. Wozniakinak idén is jó esélye volt rá, hogy másodszor is megnyerje a tornát, de az első helyen kiemelt dán hölgy hamar búcsúzott, akárcsak a többi kiemelt. Így fordulhatott elő, hogy az elődöntőbe mindössze egy kiemelt, a nyolcadik helyen rangsorolt kínai Shuai Peng jutott be, aki a svájci Oprandit legyőzve a döntőbe is beverekedte magát. Ott a Jamie Hamptont kiverő észt Kanepi várt rá, aki úgy gondolta, hogy a harmadik helyen kiemelt Cibulkova, és hetedik kiemelt Lepchenko után kár lenne a döntőben elvérezni. A két meglepetés játékos mérkőzésén végül a negyedik tornagyőzelmét bezsebelő Kanepi nyert 6-2 7-5 arányban, aki 470 ranglista ponttal, és közel százezer dollárral gazdagodott.

A tornán magyar hölgyek is részt vettek, ám Arn Gréta, és Czink Melinda sem jutott túl a selejtezőkből. Czink Jovanovski oldalán párosban is próbálkozott, de párosuk az első fordulóban kiesett.

Strasbourg (május 20. – május 26.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
Internationalsalak$235,000Francesca SchiavoneAlize Cornet
Forrás: www.sport.fr

Forrás: www.sport.fr

A strasbourgi, csakúgy mint a brüsszeli torna, a Roland Garrost megelőző héten került megrendezésre. Talán ezért, és a kategóriája miatt, nem túl erős mezőny sorakozott fel. Az első helyen kiemelt Bartoli is mindössze a tizennegyedik volt a világranglistán, az őt követő kiemeltek pedig a harmincadik hely körül tanyáztak. Ennek ellenére a kiemeltek nem keztdék valami jól ezt a tornát. Az első két helyen kiemelt Marion Bartoli és Tamira Paszek is kihullott az első fordulóban, így a tavalyi döntős Alize Cornet lett a torna első számú favoritja. Ennek megfelelően Cornet meggyőzően menetelt a döntőig, csak az elődöntőben szorongatta meg a kanadai tehetség Bouchard. A másik ágon a kiemeltek korai búcsúit kihasználva a cseh Hradecka jutott a döntőbe. A cseh hölgy négy évvel ezelőtt játszott már itt döntőt, de akkor nem sikerült győznie. Most sem járt szerencsével, mivel a döntőben francia ellenfele az első szoros játszma után beindult, és lesöpörte őt a pályáról. Ezzel a győzelemmel Cornet begyűjtötte harmadik WTA tornagyőzelmét (az elsőt még 2008-ban Budapesten aratta), míg Hradeckának továbbra is várnia kell élete első WTA győzelmére (most hatodszor bukott el a siker kapujában).

A hónap játékosának a Madridban és Rómában is győzni tudó Serena Williamst választottuk.

Kiemelt kép forrása: www. urbanchristiannews.com

A hozzászólások le vannak zárva.