WTA összefoglaló: A Királynő trónra lép – Roland Garros 2013

 A 2013-as szezon legnagyobb tornáit felidéző sorozatunkat a salakpályás Grand Slammel folytatjuk.

Néhány éve, Justine Henin visszavonulásával az utolsó igazi salakkirálynő is eltűnt a tenisz nagyszínpadáról. Míg korábban olyan nevek nyerték sorozatban többször is a Roland Garrost, mint Graf, Szeles, vagy éppen az említett Henin, 2007 óta senki nem volt, aki egyértelműen elfoglalta volna a női tenisz trónját, vagy többször is megnyerte volna a Francia Nyílt Bajnokságot. Mai játékukat látva, szinte elképzelhetetlen, hogy a Nagy Interregnum idején olyan játékosok tudtak itt bajnoki címet szerezni, mint Ana Ivanovic, Svetlana Kuznyecova, vagy Francesca Schiavone.

forrás: upload.wikimedia.org

forrás: upload.wikimedia.org

Az idei esztendőben azonban több játékos is ragyogó formát mutatott. Viktoria Azarenka és Maria Sharapova is jól kezdte a szezont, de nem annyira, mint Serena a Williamséktől, aki az év első öt hónapjában mindössze háromszor szenvedett vereséget. Az előzetes esélylatolgatások alapján hármójuk közül kerülhetett ki a későbbi győztes.

Az első forduló eredményei között szemezgetve, ahogy egy Grand Slamhez illik, találunk jó néhány meglepő eredményt. Sajnos, nem tartozik közéjük a főtábla egyetlen magyar indulójának, Czink Melindának a mérkőzése, aki a három évvel ezelőtti bajnok Schiavonétól kapott ki. A főtáblát böngészve megállapíthattuk, hogy a női teniszben egyre erőteljesebb kelet-európai fölény alakult ki: 49 játékos indult térségünkből a versenyen, és ebbe nem számoltuk bele az azóta más nemzetek színeiben indulókat.

A nagyobbik Williams- és a kisebbik Radwanska-lány összecsapása után Urszula mondhatta elégedetten a rendelő ajtajában, hogy “kérem a következőt!”. Szintén az első fordulóban búcsúzott – a férfi nézők nagy bánatára – Julia Görges, valamint Nadia Petrova és Lucie Safarova is. A második körben a kínai Zheng Jie, akit valójában Csöng Csiének hívnak, legyőzte az egykor szebb napokat is látott Melanie Oudint, a férfi szurkolók pedig egy újabb könnycseppet morzsolhattak el Dominika Cibulkova kiesése miatt. Az extrém öltözködéséről ismert Bethanie Mattek-Sands a tavalyelőtti győztes Na Li-vel találkozott. A kínai hölgy nem tudta megoldani a Mattek-házit, így az amerikai versenyző lépett a következő fordulóba.

forrás: www3.pictures.zimbio.com

forrás: www3.pictures.zimbio.com

Nem jött létre a Radwanska-testvérháború, mert Urszula következő páciense, a kvaliból felkerült, Pfizer gyógyszergyár által támogatott Pfizenmaier meghiúsította ezt a lengyel lány legyőzésével.
Elbukott a második körben Caroline Wozniacki is, akit a veretes nevű szerb Bojana Jovanovski küldött haza. A lengyelből lett dán versenyző neve mellé, szinte már állandó jelzős szerkezetként, a “volt világelső” kifejezést illeszti a média. Mi természetesen nem tesszük ezt. Éppen elég szégyen az a női teniszre nézve, hogy volt olyan időszaka, amikor Caroline Wozniacki több, mint egy évig világelső lehetett, nem szeretnénk ezzel újra és újra megforgatni a kést a jóérzésű szurkolókban.

A harmadik fordulóban került sor a Bartoli-Schiavone találkozóra. Ennek akkor senki nem tulajdonított jelentőséget, de most már tudjuk, hogy két – egy korábbi és egy leendő – egyszeres Grand Slam győztes csapott össze, továbbá, hogy Marion Bartoli lett az, aki Stephensen, Lisickin és Azarenkán kívül le tudta még győzni Serena Williamst 2013-ban. Ezen a találkozón viszont a salakspecialista olasz hölgy győzedelmeskedett.

A negyedik forduló is különösebb meglepetés nélkül zajlott. Serena Williams feltörte a Roberta da Vinci kódot, a combok háborúját Kuznyecova nyerte Kerber ellen, a Nyúlánykák összecsapásán pedig Radwanska lépett tovább Ivanovic ellenében.

forrás: news.xinhuanet.com

forrás: news.xinhuanet.com

A negyeddöntők izgalmas mérkőzéseket hoztak. Williams csak döntő szettben tudta legyőzni Kuznyecovát, az orosz hölgy így azért korábbi bajnokhoz méltón szerepelt a tornán. Errani kiegyensúlyozott mérkőzésen leküzdötte Radwanskát, Azarenka pedig Maria Kirilenkót (pletty, még egy könnycsepp).

A másik Maria, Sharapova, az első szettet 6/0-ra elveszítette a jövő évi stílusérzék-tanfolyamra befizető, Rózsaszín Párducnak öltözött, szupermotivált Jelena “JJ” Jankovic ellen, majd, életében először meg tudott fordítani egy monociklivel kezdődő mérkőzést. A statisztikusok gyorsan utána is néztek, hogy 5 olyan hölgy volt a Garros története során, aki egy 0/6-os vesztett játszma után meg tudta nyerni a bajnokságot, így aztán Mása is bizakodhatott.

A fölső ág elődöntőjében Serena Sara Erranival találkozott. Errani, ahogy az ilyen játékosokat jellemezni szokás, amolyan tisztességes iparos. Mindig odateszi a pályára, amit tud, küzd a végsőkig, de nincs meg benne az a plusz, ami a nagyok közé emelhetné. Jól mutatja ezt, hogy a top 5 játékos ellen a mérkőzés előtt 0-28-as (!) mutatóval rendelkezett.

Ezen a mérkőzésen is mindent megtett, amit csak tudott. Így aztán 46 perc alatt egy becsületgémet sikerült összehoznia a bántóan egyoldalú mérkőzésen. De tudomásul kell vennünk, a mostani női mezőnyben ennyi a reális különbség egy jó formában lévő Serena Williams és a világranglista 5. helyezettje között…

forrás: wtatennis.com

forrás: wtatennis.com

A másik elődöntőre, a Sharapova-Azarenka összecsapásra különleges biztonsági intézkedésekkel készültek a szervezők. Nem sokkal a verseny előtt ugyanis megmérték a két hölgy által játék közben kiadott hangok erősségét. Ezeket a hanghatásokat a sajtóban megbocsátóan csak nyögéseknek szokták nevezni, valójában azonban velőtrázó sikolyok. A vizsgálat kimutatta, hogy mindkét versenyző az emberi fájdalomküszöböt messze meghaladó erejű hangokat hallat a labda megütésekor. Az orosz versenyző hangerejét konkrétan a láncfűrészhez, ukrán kolleginájáét a légkalapácshoz hasonlították.

Ennek megfelelően a Roland Garros környékén a rendőrség bezáratta az összes ablakot, a nézők között pedig több ezer füldugót osztottak szét, továbbá mindenkivel aláíratták a nyilatkozatot, hogy semmiféle kártérítésre nem tarthat igényt halláskárosodás esetén. Emellett a franciák kérvényezték, hogy nevezzék át a két teniszezőt Shutupovára, illetve Zavarenkára.

A nézők végül három szetten keresztül élvezhették a hardcore indusztriális metál koncertet, amelyen a Láncfűrész elfűrészelte a Légkalapácsot: A címvédő Sharapova megnyerte a mérkőzést az élete első Garros elődöntőjét vívó ukrán játékos ellen. A találkozó végeztével a biztosítótársaságok is fellélegeztek: nem volt a környéken több üvegkár, mint egy átlagos, a Nagy Francia Forradalmat ünneplő rendezvény légibemutatója alkalmával.

forrás: wtatennis.com

forrás: wtatennis.com

A döntő elé nagy várakozással tekintett a közvélemény, bár az esélyek elég egyértelműek voltak: Serena Williams, 32 évesen, élete formájában volt. 30 meccses – életében a leghosszabb – győzelmi sorozattal a háta mögött érkezett a párizsi döntőbe, majd, bár akkor ezt még nem tudhattuk, további 38 mérkőzéséből 37-et megnyert az év során, így utolsó, februári vereségét követően egészen elképesztő, 68-1-es szériát csinált 2013-ban.

Sharapova  küzdött böcsülettel, de ezen a napon az amerikai hölgy ellen senkinek nem lett volna esélye, az orosz lány így egy tisztes 6/4 6/4-es vereséggel megúszta.

Serena Williams pedig elfoglalta az őt megillető helyet a női teniszvilág trónján, és magasba emelhette a Roland Garros trófeáját, amit – szinte hihetetlen – még csak egyszer, 11 évvel ezelőtt tehetett meg.

Kiemelt kép forrása: media.cleveland.com

A hozzászólások le vannak zárva.