WTA összefoglaló: Super Marion – Wimbledon 2013

A 2013-as wimbledoni női teniszbajnokságot, akárcsak a férfiak versenyét, bátran nevezhetjük a meglepetések tornájának. A verseny első labdamenetétől az utolsóig a meccsek rengeteg meglepetést tartogattak.

Az első két forduló igazi csillaghullást hozott. 18 kiemelt búcsúzott az első vagy második körben, köztük a torna első 10 kiemeltje közül Errani, Kerber, Wozniacki, és a végső győzelemre is esélyesnek tartott Sharapova, valamint Azarenka.

forrás: img3.allvoices.com

forrás: img3.allvoices.com

Hogy mi lehetett az oka a rengeteg váratlan eredménynek? Talán valami különleges bolygóegyüttállás, netán a Cosmopolitan legújabb divatfogyókúrája, amitől legyengültek a versenyzők? Sokan sokféle magyarázattal álltak elő, de itthon több embernek is eszébe jutott Laurencz László egykori női kézikapitány klasszikus mondása, miszerint: “Azért, mert kettessel kezdődik a személyi számuk.” Ennek az örökbecsű mondásnak a halhatatlanná válását még az sem tudta meggátolni, hogy személyi szám, mint olyan, már nem létezik.

A hölgyek becsületére legyen mondva, a maradék 14 kiemelt megemberelte magát, és közülük 11 be is jutott a nyolcaddöntőbe. Itt esett meg a bajnokság legnagyobb szenzációja: A címvédő, ötszörös bajnok, toronymagas esélyes Serena Williams döntő szettben vereséget szenvedett Sabine Lisickitől. Ezzel végleg megnyílt az út az esélytelenebb játékosok előtt, hiszen ekkor már csak két top 10-es hölgy, Agnieska Radwanska és Na Li voltak versenyben, ők ráadásul egymással játszottak az elődöntőért, tehát egyikük mindenképpen kiesett.

Mindezek ellenére még mindig senki nem gondolta, hogy Marion Bartoli lesz az, aki magasba emelheti majd a wimbledoni bajnoki tálat. A francia hölgy a verseny előtt annyira esélytelen volt, hogy végső győzelmére a fogadóirodák egyáltalán nem adtak oddszot. Esélyesebbnek tartották nála még Monica Puigot vagy Klara Zakopalovát is, rájuk 400-szoros pénzt fizettek volna, ha nyernek.
Ennek ellenére Bartoli sorra nyerte a meccseit. Marion és a varázsló duettjére azonban nem került sor, mégpedig azért, mert varázslónak nevezhető, jó kezű játékos egyszerűen nem akadt az útjába. Példátlan módon a francia játékos úgy jutott be a legjobb 8 közé, hogy nem kellett kiemelt ellenféllel játszania.

A “Flipper” becenevű Bartoli érdekes színfolt a teniszpályán. Mindkét oldalról két kézzel üt, nem túl tetszetős stílusban. Teltkarcsú alakja nem vonzza a férfitekinteteket. Meglehetősen túlmozgásos, a Watts és hasonló vicces összeállítások állandó szereplője, folyamatos, gumilabdaszerű pattogásával. A labdamenetek között ezen kívül még rendszeresen dinamikus árnyéktenisszel szokta idegesíteni ellenfeleit és a közönség jó részét.

forrás: www.fansshare.com

forrás: www.fansshare.com

Hogy a sorminta meglegyen, a negyeddöntőkre is jutott egy meglepetés, a két évvel ezelőtti győztes Petra Kvitova búcsúzott a belga Flipkens keze által. Radwanska legyőzte Na Lit, Bartoli Stephenst, az óriásölő Lisicki pedig Kaia Kanepit.
Az alsó ágon a Bartoli-Flipkens elődöntő picit komolytalannak tűnt, ha valaki a torna előtt ezt a párosítást jósolta volna, bizton megkérdőjelezik nemcsak hozzáértését, de még elmeállapotát is. A hölgyek persze ezzel mit sem törődtek (milyen igazuk volt), és komolyan lejátszották a mérkőzést, amelyen az egyre inkább formába lendülő Bartoli nagyon sima, 6/1 6/2-es győzelmet aratott.

A közvélemény inkább a fölső ág elődöntőjét tartotta amolyan előrehozott döntőnek, ahol a 4. kiemelt, rutinos Agnieska Radwanska tűnt esélyesebbnek Lisicki ellen. De idén Wimbledonban az volt a meglepetés, ha nem volt meglepetés: Ilyen értelemben, immár nem meglepetésre, a német hölgy jutott be a női egyes fináléjába.

“Természetesen” a döntőben is az esélytelenebb játékos győzött. Marion Bartoli győzelmére majdnem háromszoros pénzt ajánlottak a fogadóirodák a mérkőzés előtt. Ő azonban nem törődött az esélyekkel. Simán hozta az első játszmát a rendkívül indiszponáltan játszó Lisicki ellen. A német játékos a második szettben tudta először hozni az adogatását, szorosabbá is tudta tenni a játszmát, de végül ezt a felvonást, és így a bajnoki címet is Super Marion Bartoli nyerte. A francia játékos szettveszteség nélkül abszolválta a legrangosabb teniszversenyt. Az impozáns képet némileg árnyalja, hogy mindehhez “csak” a torna 17., 20. és 23. kiemeltjét kellett legyőznie a valaha rendezett talán legőrültebb wimbledoni női bajnokságon. Ez volt a 28 éves Bartoli mindössze 8. tornagyőzelme pályafutása során. 47. nekifutásra sikerült Grand Slam tornát nyernie.

My name is Murray. James Murray forrás: img.skysports.com

My name is Murray. Andy Murray.
forrás: img.skysports.com

A győztesnek bizonyára sok minden eszébe jutott, például a közhelyszótár egyik kiemelt (de attól még igaz) szócikke, miszerint “a csúcsról csak lefelé vezet az út”, valamint az, hogy neki tulajdonképpen a nyakától a bokájáig mindene fáj, és ettől egyáltalán nem is tud teniszezni. Ez utóbbira hivatkozva mindenesetre alig egy hónappal wimbledoni győzelme után bejelentette visszavonulását. Adieu, Marion!

Kiemelt kép forrása: img.thesun.co_.uk

A hozzászólások le vannak zárva.