ATP összefoglaló – 2013. július

Wimbledon után mindig szusszan egyet a tenisz világa, de nem lenne igazságos, ha nem elevenítenénk fel a júliusi tornákat.

Newport (július 8. – július 14.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250$519,775John IsnerNicolas Mahut

Az egyesült államokbeli newporti torna a füves idény utolsó tornája. Wimbledon után nem túl szerencsés füves tornát rendezni, és ez évről évre meglátszik a nevező játékosok listáját böngészve. Idén is mindössze egy TOP 20-as játékos adta le nevezését Sam Querrey személyében. A torna legnagyobb esélyese mégis honfitársa, a második kiemelt John Isner volt, aki kétszeres címvédőként tért vissza.

Forrás: sports.inquirer.net

Forrás: sports.inquirer.net

Isner jól is kezdett, a negyeddöntőben játszott egy „szokásos” 7-6 7-6-ot Karlovic ellen, de az elődöntőben az ausztrál Hewitt már megállította. Hewitt zsinórban másodszor jutott a döntőbe, ahol ellenfele a szabadkártyás Nicolas Mahut lett, aki komolyabb ellenfél nélkül jutott el a döntőig, 2007 után másodszor. A döntő hatalmas meccset hozott, az első játszmát Hewitt 7-5 arányban hozta. A második szettben is jobban kezdett az ausztrál, és 5-4-nél a mérkőzésért adogatott, de onnan Mahut percei következtek, és 7-5-re megfordította a játszmát. A döntő szettben aztán Hewitt elfáradt. Ennek elsőszámú oka, a szombati esőzések, amik miatt az elődöntőket át kellett rakni vasárnap reggelre, így egy nap két mérkőzést játszottak a játékosok. Mahut jobban bírta az egész napos teniszezést, és 6-3 arányban hozta a döntő játszmát, és begyűjtötte idei második füves pályás tornáját. A francia játékos aznap még lejátszotta a páros döntőt is, és ha már ott volt, akkor honfitársa, Roger-Vasselin oldalán megnyerte azt is.

 

Stuttgart (július 8. – július 14.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak$467,800Janko TipsarevicFabio Fognini
Forrás: skysports.com

Forrás: skysports.com

A stuttgarti Mercedes Cup a német játékosok egyik kedvelt tornája. Nem is meglepő, hogy az első két kiemelt a hazaiak került ki, Haas és Kohlschreiber személyében. Kettejük közül Tommy Haas csak a negyeddöntőig jutott, ahol az olasz Fognini „hazaküldte”. Kohlschreiber komolyabb erőfeszítés, játszmavesztés nélkül jutott a döntőig (pedig Hanescu és Monfils is az ellenfelei között szerepelt), ahol a Haast verő Fognini várt rá. A mérleg nyelve a német játékos felé billent, eddigi két meccsük az ő győzelmével ért végett. Ennek megfelelően az első játszmát ő nyerte. Utána viszont változott a játék képe, Fognini ellenfele fölé tudott kerekedni, és két 6-4-es játszmával hozta a meccset, és két elveszített döntő után megnyerte élete első ATP tornáját, és a hozzá járó A-osztályos Mercedest is.

 

Bastad (július 8. – július 14.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak$491,370David FerrerCarlos Berlocq

A svédországi salakpályás torna a svéd játékosok Mekkája, rengeteg tornagyőzelmet köszönhetnek ennek a pályának. Gustaffson négyszer, Borg és Wilander pedig háromszor nyert itt. Az idei torna első számú kiemeltje a cseh Berdych volt, akinek a salakos játékosok hadával kellett szembenéznie. A címvédő Ferrer bokasérülés miatt kihagyta a tornát, de Almagro, Monaco, Robredo, vagy éppen Verdasco személyében bőven voltak még győzelemre esélyes játékosok.

Forrás: ole.com.ar

Forrás: ole.com.ar

A torna felső ágán a holland De Bakker okozta a meglepetéseket. Előbb kiejtett a hatodik kiemelt Troickit, majd Berdychel is végzett. A végállomás az elődöntő lett, ahol az argentin Berlocq nyert két játszmában. Az alsó ágat elkerülték a meglepetések. A negyeddöntőbe a négy kiemelt jutott be, ahol előbb a bolgár Dimitrov nyert a magasabban rangsorolt Monaco ellen, majd a spanyol párharcban Verdasco három játszmában nyert Almagro ellen. Ezt a formát átmentve, Verdasco három szoros játszmában legyűrte a fiatal Dimitrovot, így argentin-spanyol döntőt nézhetett végig a svéd közönség. A múlt Verdasco győzelmét sejtette. Eddigi egyetlen mérkőzésüket a spanyol nyerte, míg Berlocq sosem örülhetett ATP tornagyőzelemnek. De mivel minden sorozat megszakad egyszer (minő bölcsesség), ezért Berlocqnak is most jött el az ideje, és 7-5 6-1 arányban legyőzte Verdascot, és nyerte meg élete első ATP tornáját.

 

Hamburg (július 15. – július 21.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 500salak$1,230,500Juan MonacoFabio Fognini
Forrás: atpworldtour.com

Forrás: atpworldtour.com

A Hamburgban megrendezett 500-as torna a Wimbledon utáni első komolyabb torna, még úgy is, hogy 2009-ben a Masters kategóriából lett visszasorolva. A tornán idén öt TOP 20-as játékos tette tiszteletét, a legnagyobb név a négyszeres győztes, és első helyen kiemelt Federer volt. A volt világelső svájci mindössze az elődöntőig jutott, ahol óriási meglepetésre kikapott a névtelen Delbonistól. Az argentin játékos a döntőig vezető úton gyűjtötte a skalpokat. Federer előtt kiejtette Robredot, és Verdascot is. Ellenfele a döntőben az olasz Fognini volt, aki a negyeddöntőben ismét Haas ellen játszott, és ugyanúgy 6-2 6-4 arányban győzte le, akárcsak Stuttgartban. A döntőt Delbonis kezdte jobban, az első játszma 6-4 arányban az argentiné lett. A következő játszmában tie-breakig mentek a játékosok, ahol Delbonisnak három mérkőzéslabdája is volt, de nem tudta kihasználni, így a játszma az olaszé lett. A döntő szettben már csak Fognini volt a pályán, és 6-2 hozta a meccset. Ezzel Fognini két héten belül második tornagyőzelmének örülhetett.

 

Bogotá (július 15. – július 21.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250kemény$727,685-Ivo Karlovic
Forrás: tennisnow.com

Forrás: tennisnow.com

A kolumbiai keménypályás torna először került megrendezésre, mint ATP esemény. Az első helyen kiemelt Tipsarevicen kívül mindössze a dél-afrikai Anderson képviselte a TOP 50-et. A szerb játékosnak a negyeddöntő jelentette a végállomást, ahol a hazaiak játékosa Alejandro Falla volt a legyőzője. A kolumbiai játékosnak sikerült a döntőbe jutás is, és várhatta az ellenfelét, aki a szervakirály Karlovic lett. Karlovic a döntőig öt tie-breaket játszott, amiből négyet megnyert, így nem meglepő, hogy a döntőben is tie-breakben végződött az egyik szett, amit a horvát teniszező nyert. A döntő végeredménye 6-3 7-6 lett Karlovic javára, akinek a tornagyőzelme nagy részben annak köszönhető, hogy a 61 szervajátékát mind hozni tudta, és ezzel öt év után ismét tornagyőzelmet ünnepelhetett.

 

Atlanta (július 22. – július 28.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250kemény$623,730Andy RoddickJohn Isner
Forrás: khelnama.com

Forrás: khelnama.com

A három évvel ezelőtt Indianapolisból Atlantába átköltöző tortát a hazai játékosok az utóbbi időben kisajátították. A legutóbbi három évben kétszer Fish, egyszer pedig Roddick emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. A kemény pályán rendre jól teljesítő Isner, és Fish mellett további amerikai játékosok próbálták tovább folytatni ezt a sorozatot. Ennek megfelelően az elődöntőbe két hazai teniszező is bejutott. A felső ágon a hórihorgas Isner a volt világelső Lleyton Hewittal csapott össze. Az utóbbi időben jól teljesítő ausztrál rendesen megszorongatta az első kiemelt Isnert, de a döntő játszma tie-breakjében jól jöttek az amerikai bődületes szervái, így ő jutott a döntőbe. Ellenfele a dél-afrikai Kevin Andresson lett, aki a másik amerikai Ryan Harrison ellen jutott tovább. A döntő aztán olyan szorosra sikeredett, amilyenre csak egy tenisz meccs lehetséges. Három játszma, három tie-break. Az elsőt a második kiemelt Anderson nyerte, de Isnert ismét nem hagyták cserben az adogatásai, és a következő két szettet, két mérkőzéslabdát is hárítva, ő nyerte 7-6 arányban. Az élete hetedik tornagyőzelmét arató Isner 250 ranglista pontnak, és közel százezer amerikai dollárnak örülhetett.

 

Gstaad (július 22. – július 28.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak$467,800Thomaz BellucciMikhail Youzhny
Forrás: nation.com.pk

Forrás: nation.com.pk

A Gstaadban megrendezett salakpályás torna az ATP World Tour 250 sorozat része. Alacsony besorolása ellenére két nagy név is volt az indulók között, a svájci Federer és Wawrinka személyében. A hazai közönség nem sokáig drukkolhatott a hazai kedvenceknek. Federer már az első meccsén kikapott a német Daniel Brandstól. A volt világelsőnek rövid időn belül ez volt a harmadik veresége TOP 50-en kívüli játékostól. Wawrinkának sikerült a negyeddöntőbe jutás, de a spanyol Feliciano Lopez ellen hátsérülés miatt feladni kényszerült.

A torna elődöntőjében a Federert kiejtő Brandson túljutó Hanescu, és az orosz Youzhny csapott össze, ahonnan az orosz ment tovább. Ellenfele a döntőben a meglepetésember, holland Robin Haase volt. A fináléban az orosz játékos pontosabban játszott holland ellenfelénél, és két játszmában győzött. Youzhny ezzel zsinórban ötödször győzte le Haaset, és szerezte meg kilencedik tornagyőzelmét.

 

Umag (július 22. – július 28.)

KategóriaBorításÖsszdíjazásCímvédőGyőztes
ATP World Tour 250salak$467,800Marin CilicTommy Robredo

Forrás: tennisnow.com

Forrás: tennisnow.com

A horvátországi Umagban rendezett torna 1990 óta az ATP-versenynaptár része. Az első tornát az akkori Jugoszláviában bonyolították le, és egyből két hazai játékos Prpic és Ivanisevic játszotta a döntőt. Azóta nem sok babér termet a horvát játékosoknak, mígnem 2012-ben Marin Cilic meg nem nyerte a tornát. Cilic idén nem volt az indulók között, doppingügye miatt eltiltását töltötte.

Az első helyen kiemelt, világranglista kilencedik Gasquet már az első mérkőzésén búcsút intett a tornának. Valamivel tovább bírta a második helyen kiemelt olasz Seppi, aki az elődöntőig menetelt. A döntőbe jutásért Seppi a jól menetelő Robredoval futott össze, de a spanyol három játszmában nyert, és jutott tovább. Ellenfele a szintén olasz, és az utolsó hetekben bombaformában teniszező Fognini volt. Fognini Monfilson túljutva került a döntőbe, de ott nem bírt a rutinos spanyollal, aki 6-0 6-3 arányban nyert. Robredonak ez volt az idei második, karriere tizenkettedik tornagyőzelme.

A hónap játékosának a Hamburgban és Stuttgartban tornagyőztes, valamint Umagban döntőt játszó Fabio Fogninit választottuk.

Kiemelt kép forrása: www.sportlover.it

A hozzászólások le vannak zárva.