Hopman Kupa beharangozó, 1. rész

December 28-án, a nem hivatalos vegyes csapat világbajnokság nyitómérkőzésével hivatalosan is vége a szurkolók számára túl hosszú, a játékosok számára túl rövid felkészülési időszaknak, és az ínséges idők végeztével ismét profi teniszt nézhetünk. Két részes sorozatunkban a verseny résztvevőit mutatjuk be, az első részben az A csoport tagjaival ismerkedhetünk meg.

A Hopman Kupát 1989 óta rendezik meg, Pat Cash, Paul McNamee és Charlie Fancutt ötlete alapján. Az ötlet megvalósításra került, hiszen így létrejött egy rangos koedukált nemzetek közötti csapatbajnokság, az ITF is gazdagodott egy rendezvénnyel, így megnövelte jelentőségét, és nem utolsósorban Perth városa az elvesztett Australian Open helyett otthont adhat egy nívós teniszeseménynek. A Kupát Harry Hopmanról, a legendás ausztrál játékosról nevezték el. Az esemény rangját mutatja, hogy a legjobbak is szerepelnek rajta, idén például a férfi és a női ranglista első 20 helyezettje közül összesen 9 játékos jelezte részvételét.

Az A jelű kvartett résztvevői idén: Ausztrália, Kanada, Olaszország, és Lengyelország.

forrás: hopmancup.com

forrás: hopmancup.com

AUSZTRÁLIA

A házigazdák egy rutinos és egy fiatal játékost neveztek a csapatba. Samantha Stosur a maga 29 évével képviseli a tapasztalatot. A maszkulin hölgy hosszú pályafutása bővelkedik sikerekben. Korábban kizárólag párosjátékos volt, Lisa Raymonddal nyertek is 2 Grand Slamet még 2005-ben, illetve 2006-ban.

Stosur később elkezdett az egyénire koncentrálni, és ebben a versenyszámban is sikerült az elitbe felküzdenie magát. Élete legnagyobb sikere a 2011-es US Open megnyerése volt Serena Williams döntőbeli legyőzésével, ezen kívül volt még egy vesztett Roland Garros döntője: 2010-ben Francesca Schiavonétól kapott ki.
Látható, hogy Stosur sokoldalú játékos, a vegyes párosnak is nagy erőssége lehet.

Az ausztrálok Bernard Tomicnak szavaztak bizalmat, így a veterán Hewitt helyett ő lesz a csapat férfitagja. A horvát származású tehetség legnagyobb eredménye eddig egy wimbledoni negyeddöntő, amely két évvel ezelőttre esett, azóta Tomic nem nagyon szállítja a jó eredményeket. Talán hazai pályán sikerül neki megmutatnia, mit is tud valójában. Erre van is esély, hiszen imád a Perth Arenában játszani, a tavalyi bajnokságon veretlen maradt, többek között Novak Djokovicot kellett ehhez legyőznie.

forrás: hopmancup.com

forrás: hopmancup.com

KANADA

A juharlevelesek két ifjú debütánst dobnak a mélyvízbe. A Milos Raonic és Eugenie Bouchard alkotta duóra érdemes figyelnünk, na nem azért, mert Raonic ördögien jóképű, hanem azért, mert a két fiatal valóban a jövőt, sőt, már a jelent képviseli.

Raonicnak minden esélye megvan, hogy jövőre bekerüljön a világranglistán a legjobb 10-be, Bouchard-t pedig a WTA “Az Év Jövevényének” azaz feltörekvő játékosának választotta.

A 19 éves lány egy év alatt a 144. helyről a 32.-re jött fel. Menet közben igen komoly skalpokat tűzött az övére, legyőzte többek között Sam Stosurt, Ana Ivanovicot, Jelena Jankovicot és Sloane Stephenst is.

Ha idén még nem is, néhány éven belül nagyot alkothatnak itt ők ketten.

forrás: hopmancup.com

forrás: hopmancup.com

OLASZORSZÁG

A talján szövetség azt az utat választotta, hogy a rutinos játékosoknak szavaz bizalmat. A csapat két tagja összesen 26 évet töltött el a profi tenisz körforgásában.

Flavia Pennetta 5 év után látogat el újra a Hopman Kupára. A 31 éves hölgy idén hosszú kihagyás után tért vissza a teniszpályákra, mondhatni, frenetikusan, hiszen a US Openen bámulatos játékkal az elődöntőig menetelt. Az is igaz viszont, hogy számos váratlan elsőkörös vereség is érte a szezonban, meglátjuk, az új idényben mire lesz képes.

Andreas Seppinek jó éve volt az idei: ötször került elődöntőbe ATP-tornán, és élete legjobb ranglistás helyezésével, 16.-ként zárta az évet. A déli kontinens is kellemes emlékeket ébreszthet benne, hiszen az Australian Openen sikerült bejutnia a negyedik körbe.

forrás: hopmancup.com

forrás: hopmancup.com

LENGYELORSZÁG

A lengyel csapat hölgytagja, Agnieszka Radwanska a Hopman Kupa egyik legrangosabb résztvevője, lévén top 10-es játékos, és ilyenből rajta kívül csak kettő szerepel Perthben.

Agnieszka évről évre eredményesebb versenyzővé válik, idei legjobb eredménye egy wimbledoni elődöntő és egy Australian Open negyeddöntő volt, ezen kívül három WTA-tornát sikerült megnyernie.

forrás: hopmancup.com

forrás: hopmancup.com

A duó férfitagjaként a fiatal titánt, a wimbledoni elődöntős Jerzy Janowiczot nevezték a lengyelek. Lengyelország idén szerepel először a Hopman Kupán. Egyre több jó játékossal rendelkeznek, és rendkívül fontos lett volna az országnak, hogy egy figyelemreméltó csapateredménnyel is felkerüljenek a tenisztérképre. Janowicz-csal lett is volna erre esély, de a legújabb hírek szerint a lengyel fiú sérülés miatt lemondta a részvételt.

Helyettese a 26 éves Grzegorz Panfil lesz, aki Futures és Challenger tornákon szokott indulni. Idei legjobb eredménye Futures versenyen döntő, a magasabb kategóriájú Challengereken pedig negyeddöntő.

Kiemelt kép forrása: hopmancup.com

A hozzászólások le vannak zárva.