Hopman Kupa: Szenzáció! Lengyelország a döntőben!

Ma két találkozót rendeztek Perthben, ezzel ki is alakult az A csoport végeredménye.

Az első felvonásban az egy győzelemmel és vereséggel álló kanadaiak a csoportelsőség megszerzése reményében léptek pályára az olaszok ellen. Ahhoz, hogy reményeik valóra váljanak, mindenképpen 3/0-ra kellett verni a taljánokat, és sorsuk akkor is a később pályára lépő lengyelek kezében volt. A Seppi és Pennetta alkotta európai duónak is egy győzelme és veresége volt, de olyan rossz volt a meccsarányuk, hogy még esetleges győzelmük esetén sem előzhették volna meg a lengyeleket.

wpmedia.o.canada.com

wpmedia.o.canada.com

A juharleveles válogatott gyorsan lerendezte a mérkőzést. Raonic 6/2 6/4-re verte Seppit, Bouchard ellen pedig a csuklóját fájlaló Pennetta 4/0-nál feladta a mérkőzést. Helyére a párosban az ausztrál(!) Bojana Bobusic ugrott be, nem lévén olasz tartalék hölgy. Az eredmény 6/1 6/4 lett Kanada javára, így  az észak-amerikai válogatott versenyben maradt a csoportelsőségért.

A másik mérkőzésen az eddig két találkozón veretlen Lengyelország a nyeretlen Ausztráliával találkozott. Ha a lengyelek nyernek, mindenképpen döntőt játszanak. Ha nullra kikapnak, akkor Kanada jut tovább a fináléba, ha pedig 2/1-re kapnak ki, akkor számolgatás kezdődik, ki nyert több szettet, hiszen a mérkőzésarány egyező lett volna.

Az első mérkőzésen Tomic gyorsan elintézte Panfilt, 0/1. Radwanska brékelőnyből elbukta az első szettet. Itt nehéz helyzetben voltak a lengyelek, de Agnieszka fordított, és döntő szettben nyert.  A párosra maradt tehát a döntés, ahol az első játszmát 6/1-re elvitték a házigazda ausztrálok.

Ekkor úgy állt a helyzet, hogy ha a második szett is az övék, akkor megegyezik a Kanada és Lengyelország szettaránya is (13-8), és a game-arány dönt.  Ha pedig a lengyelek nyerik ezt a bizonyos második szettet, akkor a meccset eldöntő tie break eredményétől függetlenül, ők nyerik meg a csoportot. Tagadja esetleg valaki, hogy az élet a legjobb forgatókönyvíró?

Óriási izgalmak után 5/5- nél brékelni tudtak Panfilék, majd 7/5-re behúzták a játszmát. Ráadásként a meccs-tie breaket is sikerült a maguk javára fordítani, a lehető legkisebb különbséggel, 10/8-ra, így boldogan járhatták a polkát a mérkőzés után.

A Hopman Kupa beharangozójában egy hete azt írtuk, hogy Lengyelországnak Janowicz-csal lett volna esélye a jó szereplésre, de így nemigen. A sport azonban újra és újra bebizonyítja, hogy minden lehetséges. Grzegorz Panfil, a világranglista 288. helyezettje, aki Janowicz helyére ugrott be, és 26 éves korára még egy Futures tornagyőzelmet sem tud felmutatni, megtáltosodott. Legyőzött két top 20-as teniszezőt, valamint párosban egy volt páros világelsőt, Stosurt, és döntőt játszik a Hopman Kupán.