Federer új ütővel játszik a brisbane-i döntőben

2014. január 4.
by Írókéz

Roger Federer meglepetésre egy szemlátomást új ütővel kezdte a 2014-es szezont.

A hír azért volt meglepő, mert a svájci Grand Slam csúcstartó tavaly, váratlan wimbledoni második körös fiaskója után már megpróbálkozott az ütőváltással. Nagyobb fejű ütővel kezdett el játszani, azonban újabb kiábrándító vereségek érték alacsonyan rangsorolt játékosoktól. Bardóczky Kornél egy televíziós műsorban a zavarodottság jelének nevezte ezt a lépést, hiszen nemigen van rá példa, hogy egy játékos a szezon közepén egy szokatlan ütőre térjen át.

Maga Federer is úgy kommentálta az esetet, hogy nem volt jó ötlet, és az ő korában már ragaszkodni kell a régi, jól bevált dolgokhoz. Ehhez képest, most ismét egy nagyobb fejű ütővel játszik. Az új rakett típusa egyelőre nem ismeretes, diszkrét matt feketére van festve, mint általában a tesztütők.

“Ez az egyik ütő, amelyen a Wilson dolgozott és beállított nekem a megjegyzésem után. Ők egyébként még többet akartak dolgozni ezen az ütőn. Küldtek nekem néhány ütőt a US Open után, és most egy másikat a World Tour Finals után. Megint teszteltem egy párat, és ezt választottam, amellyel most játszom és amellyel két és fél hétig folyamatosan gyakoroltam Dubaiban. Nagyon komfortosnak érzem, sokkal komfortosabbnak, mint azt, amivel Wimbledon után játszottam, amely nagyon különböző ettől, de persze attól még nagyon jó ütő. Ezt nagyobbnak érzem, mint a korábbit, de futurisztikusabb formájú, azt hiszem.” – nyilatkozott a volt világelső.

Az új ütő valóban ismét nagyobb, mint Federer eddig használt 95 négyzetinch fejméretű ütője, konkrétan 98-as fejméretű. Való igaz, a teniszjáték annyira átalakult az utóbbi években, hogy már senki nem játszik 95-ös vagy kisebb ütőkkel. A szurkolók  mindenesetre reménykednek, hogy beválik az új ütő és Roger ismét régi fényében fog tündökölni. Most úgy tűnik, minden adott a sikeres szezonhoz. Új edző, új ütő, a harmadik baba is úton van, az év első tornáján döntőt játszik…

“Könnyebben tudok erőt kifejteni az új ütővel. Az ütőváltás a legnagyobb döntés véleményem szerint egy teniszjátékos számára.”

forrás: www.tennisthis.com

forrás: www.tennisthis.com

Persze elindultak a találgatások, vajon milyen is lehet az új ütő, illetve valóban új modell-e. Egyesek szerint nagyon hasonlít a Wilson Blade 98-as modellhez. Bármivel fog is Federer játszani a jövőben, azt az ütőt is Nate Furguson fogja neki tökéletesen testreszabni. Az említett úr cégét, a Priority One-t alkalmazza a tavaly 45 millió dollárt kereső teniszlegenda, ütői húrozására és finomhangolására.