Rég volt, de igaz volt (december 30. – január 5.)

Új rovatunkban egy kis időutazásra szeretnénk invitálni olvasóinkat. Visszanyúlunk a tenisztörténelem rég- és közelmúltjába, és felelevenítjük az egyes napokon történt fontos, izgalmas, meghökkentő vagy egyszerűen csak érdekes történéseket. Sorozatunk heti rendszerességgel jelentkezik majd, mindig az előző hét napjait vizsgálva.

December 30.

Forrás: facebook.com/thisdayintennis

Forrás: facebook.com/thisdayintennis

60 évvel ezelőtt, 1953. december 30.-án az ausztrál Lew Hoad és az amerikai Tony Trabert a tenisztörténelem egyik legnagyobb Davis Kupa meccsét játszották. Hoad 17 500 néző előtt 13:11, 6:3, 2:6, 3:6, 7:5 arányban győzte le ellenfelét, ezzel 2-2-re módosította az USA és Ausztrália közötti Davis Kupa Challange forduló állását a melbourne-i Kooyong Tennis Club-ban. A mérkőzés folyamatosan szitáló esőben zajlott, ennek köszönhetően rendkívül csúszós volt a füves pálya.  Az amerikai Trabert úgy döntött, hogy szegecses cipőben játszik, és sikerült is visszajönnie dupla szetthátrányból. A mérkőzést azonban nem sikerült a javára fordítania, a sima talpú cipőben teniszező 19 éves Hoad az 5. játszmában az utolsó pillanatban semmire vette el Trabert adogatását, majd kiszerválta a mérkőzést.

A mindent eldöntő utolsó találkozót Vic Seixas és Ken Rosewall vívta, melyet az időjárási körülmények miatt elhalasztottak. Másnap az ausztrál Rosewall  6:2, 2:6, 6:3, 6:4-es győzelmének köszönhetően kivívta a sikert hazája számára.  Steve Fink “Minden idők legnagyobb teniszmérkőzései” (szabad fordítás) című könyvében a Hoad – Trabert meccset a 14. helyre sorolta be.

Január 1.

Jimmy Connors Forrás: turner.com

Jimmy Connors
Forrás: turner.com

40 évvel ezelőtt, 1974. január elsején Jimmy Connors és jegyese, Chris Evert  az Australian Open férfi és női egyes döntőjére készült. Connors lett a negyedik amerikai teniszező, akinek a második világháborút követően sikerült megszereznie az Australian Open győzelmet, miután 7:6, 6:4, 4:6, 6:3 arányban legyőzte az ausztrál Phil Dentet. Pályafutása első Grand Slam  győzelmével Connors 6500$-t keresett. Párja, Chris Evert elbukott a női döntőben, melyet Evonne Goolagong nyert 7:6, 4:6, 6:0 arányban.

Connors a mérkőzést követően így nyilatkozott: “Ez volt az év első Grand Slam tornája, és ezért nem is akarok találgatásokba bocsátkozni a következőket illetően, mert ettől csak pszichés kényszert éreznék a másik három megnyerésével kapcsolatban.” A szezon során Connors nyerni tudott Wimbledonban és a U.S. Openen is, Franciaországban viszont nem játszhatott, mivel a Francia Tenisz Szövetség kizárta azokat a játékosokat, akik részt vettek a World Team Tennis küzdelmeiben.

 

Január 5.

20 évvel ezelőtt, 1994. január 5.-én Pete Sampras kikapott a világranglista 204. helyén álló Karim Alamitól a dohai torna első fordulójában. “Már le volt foglalva a repülőjegyem, amivel hazarepülök Dohából, mikor megtudtam, hogy Sampras lesz az ellenfelem.” – nyilatkozta Alami a meccs után.

Születésnapok:

1982. január 1. – David Nalbandian

1967. január 3. –  Magnus Gustafsson

1968. január 3. – Kent Carlsson

 

 Forrás: facebook.com/thisdayintennis, thisdayinsport.com