AusOpen férfi torna beharangozó

2014. január 11.
by Írókéz

Tegnap hajnalban megejtették  a legforróbb Grand Slam torna sorsolását. Itt az ideje egy kis esélylatolgatásnak.

Már megint. Szinte hihetetlen. Újra és újra megtörténik. De hát hogyan lehetséges? Hiszen tudjuk, a nagy számok törvénye, meg a statisztika, meg a permutáció… és mégis, mindig hasonló helyzet áll elő.
Hogy milyen helyzet? Hát az, hogy a Grand Slam tornákon általában a felső ág sokkal erősebbre sikerül, mint az alsó. Évek óta így megy ez, és most is így alakult. Aztán persze sokszor az előzetesen erősebb ág “kitisztul”, kiesnek az esélyesek, és bemasíroznak az esélytelenek, volt erre is példa szép számmal. De akkor is…

forrás: allineedisapicketfence.files_.wordpress.com

forrás: allineedisapicketfence.files_.wordpress.com

Néhány napja megszavaztattuk olvasóinkkal, szerintük ki nyeri az Australian Opent. A szavazatok majdnem felét Roger Federer kapta. Ez még akkor is meglepő, ha tudjuk, hogy a tenisz utánozhatatlan eleganciájú tanára, mint mindenhol a világon, nálunk is rendkívül népszerű. A maradék szavazatokon leginkább Rafa Nadal és Novak Djokovic osztoztak.

Nos, a fogadóirodák némileg másképp látják a végső esélyeket. Szerintük több, mint 50% az esélye annak, hogy az elmúlt 5 évben négyszer is diadalmaskodó Djokovic emelheti majd magasba a számára oly jól ismert trófeát. Ennek megfelelően végső győzelmére kevesebb, mint kétszeres pénzt fizetnek. Nadal győzelme négyszeres pénzt ér, míg Federeré huszonötszöröst.

Mi aztán tényleg mindennek a jó oldalát nézzük, annyira pozitívak vagyunk, hogy még a negatív számok létezését is tagadjuk, éppen ezért azt javasoljuk azoknak, akik Federer győzelmét valószínűsítik, hogy tegyenek egy komolyabb összeget a svájci teniszezőre, hiszen így komoly nyereményhez juthatnak.
Mielőtt azonban legott elkattintanak oldalunkról valamelyik népszerű fogadási oldalra, azt kérjük, olvassák el ezt a bekezdést. Írásunk elején említettük, hogy ismét, mint már annyiszor, most is a felső ágat sorsolták erősebbre. Számokban kifejezve ez annyit tesz, hogy a fogadóirodák által a végső diadalra leginkább esélyesnek tartott öt teniszező közül négy a felső ágra került. Ez a négy játékos pedig Nadal, Murray, del Potro, és – Federer. A svájci teniszező legvalószínűbb útja a győzelemhez a következő játékosok testén át vezethet: Duckworth, Stepanek, Verdasco, Tsonga, Murray, Nadal, Djokovic.

forrás: www.shrewdtennis.com

forrás: www.shrewdtennis.com

Természetesen, ha valaki egyáltalán képes lehet ezt a feladatsort megoldani, az leginkább Federer, azonban úgy látjuk, hogy Roger AusOpen győzelme a világ – nem nyolcadik, hanem – tizennyolcadik csodája lenne. Elképzelhető, hogy a 18. Grand Slam cím mégis várat magára még egy kicsit.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy Djokovicnak, második kiemeltként, az alsó ágon elvileg könnyebb útja lesz. De csak elvileg. A Grand Slam tornák örök törvénye, hogy az előzetes esélylatolgatások a legritkább esetben válnak pontosan valóra. Sokszor a legerősebbnek tartott ág lesz végül a legkönnyebb. Tehát Federer is kaphat egy ilyen utat a döntőbe: Duckworth, Kavcic, Gabashvili, Reister, Bedene, Pouille. Na jó, ezt mi sem gondoltuk komolyan…

Az új teniszidény elindultával rengeteg elemzés látott napvilágot. Kik lesznek az idei év felfedezettjei (erről mi is írtunk), ki lehet az, aki beleszólhat a Nagy Négyes dolgába, átrendeződnek-e az erővonalak. A rideg valóság azonban az, hogy (del Potro 2009-es US Open címén kívül) utoljára 2005-ben (!) nyert utoljára Grand Slam tornát olyan ember, akit nem Federernek, Nadalnak, Djokovicnak vagy Murraynek hívtak. És bár úgy vagyunk bedrótozva, hogy igényeljük a változást, az új bajnokok felbukkanását, azonban minden arra utal, hogy az idei év megint Nadal és Djokovic éve lesz. Őszintén szólva, óriási meglepetés lenne, ha kettejükön kívül más nyerné valamelyik Grand Slamet.

forrás: www.livetennisguide.com

forrás: www.livetennisguide.com

A felső ágon összejöhet a fiatal titánok viadala a harmadik fordulóban Raonic és Dimitrov között. Elképzelhető egy Nadal-del Potro negyeddöntő, ami azért izgalmas, mert utolsó meccsüket a dél-amerikai égimeszelő nyerte, és bár összesítésben Nadal 8-4-re vezet, keménypályán 4-4-re állnak.

Szintén a tábla ezen felében rendezik az első fordulóban a 24. kiemelt Seppi és a kiemelés nélküli Lleyton Hewitt meccsét. Itt valószínűleg a nem kiemelt játékos az esélyes, hiszen az ausztrál teniszező Federert verve nyert a múlt héten tornát, míg Seppi csúnyán leszerepelt a Hopman Kupán. Ha Hewitt továbbjut, két fordulóval később Nishikorival találkozhat, akit szintén legyőzőtt a múlt héten, majd Nadal következhet. Ha csodát tenne és továbbjutna a mallorcaival szemben, akkor del Potro várhat rá, akinél tavaly kétszer is jobbnak bizonyult. A közönség bztos, hogy nagyon fogja támogatni a hazai kedvencet, kíváncsian várjuk, meddig tud menetelni a 32 éves játékos.

Nadalnak nem lesz könnyű dolga az első fordulóban, a szintén hazai Bernard Tomic nehezítheti meg Rafa nyitányát. Az aussie jó formában van, Sidneyben ma tornadöntőt játszik. Ha már az ausztrálokról esett szó, szabad kártyával indul a versenyen az új csodagyerek, a 18 éves Nick Kyrgios.

Az alsó ágon Karlovic-Dodig horvát derbi lesz a nyitófordulóban, Wawrinka és Djokovic pedig ismét összekerülhet egy Grand Slam tornán. Tavaly a torna legjobb meccsét játszották, majd a US Openen megismételték az ötszettes thrillert.

Berdych is az alsó ágra került, és illendőségből meg kéne említenünk itt David Ferrert is, de őszintén szólva semmi esélyt nem látunk neki a döntőbe kerülésre, sőt, igazából még az elődöntőre sem. Az alsó ágra került még három veterán kiemelt, Haas, Youzhniy és Robredo is.
Végezetül meg kell említenünk a számunkra legszomorúbb hírt: bár nagyon szurkoltunk neki, és komoly esélyt láttunk rá, Fucsovics Marcinak nem sikerült a főtáblára jutás, szett és breakelőnyről végül vereséget szenvedett. Nagy kár, mert Marci a szintén kvalifikáns Wayne Odesnikkel játszott volna, majd a Murray-Soeda párharc győztese következhetett volna. Ha már nem tudott ütni Murrayvel Londonban, játszhatott volna vele a melbourne-i centerpályán…

Kiemelt kép forrása: www.lucaswroe.com