AO: Újabb kiemelt búcsúzott a férfiaknál

42 fokos hőségben kezdték el a nappali programot az Australian Open 5. napján.

A Rod Laver Arenában a szigorú David Ferrer nem sokat vacakolt Jeremy Chardyval, három szettben búcsúztatta a francia játékost. Ez az a stabilitás, ami Davidot Góliáttá tette, és a világranglista 3. helyére röpítette. Ő nem kap ki a nagy tornák korai szakaszában underdog játékosoktól, mint teszi azt Berdych vagy del Potro. Szerényebb képességekkel, de hatalmas szívvel és szorgalommal teszi a dolgát. Aki hátrébb van a ranglistán, mint ő, azt megveri. A döntőkre viszont el szokott fáradni, tavaly nyolc finálét veszített el.

Berdych ezúttal nem brazil, hanem argentin mezben játszott forrás: img.skysports.com

Berdych ezúttal nem brazil, hanem argentin mezben játszott
forrás: img.skysports.com

Forrás: atpworldtour.com

Forrás: atpworldtour.com

Berdychet nem tudta komoly feladat elé állítani a bosnyák Dzumhur. Bár szimpatikusan küzdött, esélytelen volt nagyobb tudású és fizikailag is sokkal erősebb ellenfelével szemben.

A világranglista 188. helyezettje talán élete legnagyobb sikerét érte el; 175 centis magassággal és 70 kilós testsúllyal manapság már nem lehet érvényesülni a profi tenisz legmagasabb szintjén. Michael Chang volt az utolsó, akinek ez sikerült.

A tegnapi beharangozóban szűkszavúan elintéztük Kevin Anderson és Edouard Roger-Vasselin találkozóját, pedig egy nagyon izgalmas meccs kerekedett belőle. A francia fiú nevéről eszünkbe jut a régi bennszülöttes vicc. Anderson vajon mit válaszolt volna, ha megkérdik, hogyan szeretné a versenyt a továbbiakban: Vazelinnel vagy anélkül…

Kevin Anderson forrás: www2.pictures.zimbio.com

Kevin Anderson
forrás: www2.pictures.zimbio.com

Roger-Vazelin, nagyon jó játékot bemutatva, hozta az első két szettet, a harmadikban viszont rosszul lett és ápolást kért. Anderson korábban nem küzdőképességéről volt híres. Az előző fordulóban viszont, életében először, 27 éves korában, megfordított egy mérkőzést kétszettes hátrányból, a tavalyi év felfedezettje, Jiri Vesely ellen. Ha már így belejött, gondolta, még egyszer megpróbálja, és meg is nyerte a következő játszmát. A negyedik felvonásban tie break döntött, amelyben a francia teniszező már 4/0-ra vezetett, Andersonnak viszont helyén volt a szíve, és fordított, a a következő 12 pontból 11-et megnyerve 7/5-tel abszoválta a rövidítést.

Roger-Vasselin – aki igazából nem is Roger,  hanem Edouard – viszont nagyon jól játszott a mindent eldöntő ötödik játszmában. Három gémet is hátrányból fordított meg, majd elvette a bizonytalankodó dél-afrikai adogatását, és 5/3-nál a mérkőzésért adogathatott. Elbukta azonban a szerváját. Ennek ellenére nem zuhant össze, a következő játékban fogadóként meccslabdához jutott. Ezt viszont Anderson hárította magabiztosan, majd besöpörte a gémet és a rá következő kettőt is, így övé lett a győzelem Victoria tartomány fővárosában. Roger-Vasselin csalódottságában legfeljebb a szomszédos Új-Dél Wales tartomány polgárainak tehette fel a költői kérdést: “Ti urak, ti urak!… ti velsz ebek! Ne éljen Eduárd?”

Dehogynem – válaszoljuk, bár tanultuk irodalomórán, hogy a költői kérdéseket nem ezért teszik fel.

Florian Mayer és Jerzy Janowicz összecsapására tegnap Mayer-győzelmet tippeltünk, és ez be is jött, sima három szettben jutott tovább a rutinos német versenyző. Janowicz eddig bírta. Elmondása szerint a holtszezonban az utcán sétálva eltörött lábának egyik csontja, emiatt mondta le a részvételt a Hopman Kupán is. Sidney előtt 2 hónapig nem is edzett, ott 1 meccse volt, úgy jött Melbourne-be, ahol viszont az első két fordulóban összesen 9 szettet játszott, és mostanra fogyott el az ereje.

Eredmények:

FT Florian Mayer 766
Jerzy Janowicz522
FTJeremy Chardy26 52
David Ferrer 67 76
FT Kevin Anderson 3467 77
Edouard Roger-Vasselin6636 55
FT Tomas Berdych 666
Damir Dzumhur422 

Kiemelt kép forrása: tennisandco.files_.wordpress.com