AusOpen: a 7. játéknap beharangozója – férfiak

Az Australian Open máris a nyolcaddöntőknél jár, így a 7. játéknapra 4 férfi és 4 női találkozó jut. A férfiaknál az alsó ág mérkőzéseit rendezik vasárnap, ahol Djokovic, Wawrinka és Berdych található.

Djokovic – Fognini

A címvédő a Rod Laver Arena nappali programjának utolsó mérkőzésén szerepel majd. Ellenfele a 15. kiemelt Fognini lesz, aki eddig csak egy játszmát veszített a tornán, a 2. fordulóban Nieminen ellen. Fognini eddig egy alkalommal tudta legyőzni a szerbet, de ez még a 2006-os római masters selejtezőjében volt. Főtáblás mérkőzéseken 6-0-ra vezet Djokovic, igaz, a londoni olimpián és a 2013-ban Indian Wellsben is el tudott csenni egy játszmát ellenfelétől az olasz. A holnapi mérkőzésen is egyedül ez lehet a kérdés, mert Djokovic továbbjutását, hacsak nem jön közbe valami váratlan fordulat, nehezen lehetne kétségbe vonni. A fogadóirodák 1.02-es szorzója is arról árulkodik, hogy sima mérkőzésre számíthatunk a nyolc közé jutásért.

Ferrer – Mayer

Ferrer zsinórban a 15. Grand Slam tornáján jutott be a 4. fordulóba Forrás: atpworldtour.com

Ferrer zsinórban a 15. Grand Slam tornáján jutott be a 4. fordulóba
Forrás: atpworldtour.com

A 3. kiemelt spanyol és a német Mayer mérkőzése a Hisense Arénában fog zajlani. Ferrer nem kezdte túl jól az évet: Dohában és Aucklandben is idejekorán búcsúzott, pedig az utóbbin zsinórban negyedszer emelhette volna magasba a trófeát. Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon eddig egy játszmát veszített, a 2. körben a francia Mannarino tudta megnyerni ellene a 2. szettet. Mayer viszont jól indította a szezont, Dohában elődöntőt játszhatott, az Australian Openen pedig 3 mérkőzésen két kiemelt is áldozatául esett: előbb az orosz Youzhny-t búcsúztatta 5 játszmában, majd a lengyelek reménysége, Janowicz következett három játszmában. A német ráadásul az egymás elleni mérlegüket tekintve sem áll rosszul, 7 meccsből 3-at húzott be, legutóbbi találkozójukat is ő nyerte a 2013-as Shanghai Mastersen. Ezek alapján nem nevezhetjük kifejezetten esélytelennek Mayer továbbjutását, a fogadóirodák viszont mindössze 1.23-as pénzt adnak Ferrer sikerére.

Berdych – Anderson

A Margaret Courton rendezik a 7. kiemelt Berdych és Kevin Anderson mérkőzését. A cseh teniszezőt eddig nem állították komoly kihívás elé a tornán, Anderson viszont dupla szetthátrányból fordított az előző fordulóban Roger-Vasselin ellen: ilyenre a dél-afrikai pályafutása során másodszor van példa, az elsőt a hét elején, Jiri Vesely ellen produkálta az első fordulóban. Egymás ellen 9 mérkőzést is játszották, mind a 9-et az utóbbi két évben, és mind a 9-et Berdych nyerte. Voltak azonban szoros találkozóik, a 2012-es French Openen Anderson 2:1-re vezetett a szetteket tekintve, Berdych innen tudott fordítani, valamint a 2012-es Paris Mastersen és 2013-ban Wimbledonban is a világranglista 21. helyezettje nyerte az első játszmát. A fogadóirodák 1.11-es szorzója sima Berdych győzelmet jósol, azonban egyáltalán nem kizárt, hogy Anderson el tud majd csípni egy játszmát.

Wawrinka – Robredo

Robredo a US Open után ismét egy svájci búcsúztatására készül Forrás: zimbio.com

Robredo a US Open után ismét egy svájci búcsúztatására készül
Forrás: zimbio.com

Talán a játéknap egyik legizgalmasabbnak ígérkező mérkőzéséről beszélünk, ezt az is bizonyítja, hogy a Rod Laver esti programjában zajlik majd. Wawrinka egy Chennai-ban aratott tornagyőzelemmel kezdte a szezont, az Australian Openen pedig eddig nem nagyon kellett megerőltetnie magát: az első fordulóban Golubev 6:1, 4:1-nél feladta ellene a mérkőzést, a harmadik körben pedig pályára sem kellett lépnie, ugyanis Pospisilnek kiújult a hátsérülése, és nem vállalta a mérkőzést. Érdekes, hogy a chennai-i elődöntőben is összekerültek, ahol a második játszma 5:5-ös állásnál adta fel a találkozót Pospisil – akkor szerezte azt a bizonyos sérülést. A svájcival ellentétben Robredo nem túlságosan kipihent. Az első fordulóban Rosol ellen nyert 2:1-es hátrányból a spanyol, utána pedig a két francia, Benneteau és Gasquet ellen is négy játszmában jutott tovább. Egymás ellen eddig 7 meccset játszottak, amiből hatot, meglepő vagy sem, Robredo nyert – legutóbb tavaly Cincinnatiben. Wawrinka egyetlen Robredo felett aratott győzelmét még 2007-ben szerezte New Havenben.  A bukmékerek 1.35-ös szorzót állapítottak meg Wawrinka győzelme esetére, Robredo sikeréért kicsivel több, mint háromszoros pénzt fizetnek.

A kiemelt kép forrása: bookiesforsports.com