AusOpen: Jönnek a felső ág nyolcaddöntői (férfiak)

2014. január 19.
by DGM96

Nadal, Federer és Murray is holnap játszik. Lesz kikre figyelni!

A legjobb 8 mezőnyének fele a mai nap alakult ki a melbourne-i tornán. Holnap újabb négy teniszező mondhatja el majd magáról, hogy ott lesznek a negyeddöntőben. Két mérkőzés simának ígérkezik, egy igazán szorosnak; egyen pedig bárki is nyer, az karrierje eddigi legnagyobb sikere lesz. Nézzük is akkor, milyen párosításokról van szó!

Nadal (1.) – Nishikori (16.)

forras zimbio

Nadal zsinórban hatodszor játszhat negyeddöntőt Melbourne-ben.
(forrás: zimbo.com)

A japánok legjobbjának aligha lesz veszítenivalója, hiszen a 16 közé jutással megvédte az itt szerzett pontjait tavalyról. Másrészt pedig Nadal káprázatos formáját leszámítva sem túl biztatóak Nishikori számára az egymás elleni eredmények statisztikái. 5 mérkőzésből ötöt nyert a világelső (legutóbb a tavalyi Roland Garroson találkoztak, a torna ugyanezen szakaszán), és, hogy a meccs várható kimenetele még egyértelműbb legyen, azt alátámassza az, hogy a kettejük közt eddig lezajlott 13 játszmából csak egyet nyert a japán (az is még 2008-ban volt, Queens-ben).

Az előző körben a Donald Youngot búcsúztató Nishikori ezek mellett, azért nincs nyomás alá helyezve, mert nem igazán van esély arra, hogy megszorongassa a világelsőt. Persze, nagyon jó készségű teniszezőről van szó, aki a jó lábmunka mellett pontos ütésekkel is rendelkezik, de ez ellen a Nadal ellen nem találni a játékában olyan elemet, mely igazán veszélyeztetné a 2009-es bajnokot.

Hogy mennyire jön be ez a jóslat, az kiderül a Rod Laver Aréna nappali programjának utolsó meccsén.

Dimitrov (22.) – Bautista Agut

forras ausopen

A “baby Federer'” először érhet révbe GS-tornán
(forrás: ausopen.com)

A Margaret Court Aréna második meccsén két olyan versenyző csap össze, akiknek már a mostani forduló karrierjük eddigi legnagyobb sikere. Bár Dimitrov részéről ezt már nagyon várta a szaksajtó, de a spanyollal szinte senki se számolt. Természetesen elsőre a legtöbben “Mr. Sharapova” sikerére számítanak, azonban azt tudni kell, hogy az egymás elleni mérlegben Bautista Agut vezet 2-1-re. Ráadásul a legutóbbi mérkőzésük sem volt olyan rég, amikor is az előző évben Pekingben 6/4 6/2-re nyert a spanyol.

Baustista tehát sejtheti, mi kell a bolgár ellen, ráadásul del Potro személyében egy aktuális ellenfelénél nagyobb nevet búcsúztatott két körrel ezelőtt. Viszont Dimitrov sem véletlenül maradt még versenyben, az előző fordulóban Raonicot (11.) ejtette ki.

Szóval ez egy érdekes mérkőzés lehet, a győztes jutalma pedig pályafutásának első GS-negyeddöntője lesz, ahol várhatóan Nadal lesz az ellenfél.

Murray (4.) – Robert

forras sports.ndtv

A skótnak lehet a legkönnyebb dolga
(forrás: sports.ndtv.com)

A világranglista 119. francia számára-hasonlóan az utóbb említett meccs résztvevőihez- az, hogy idáig eljutott, karrierje legjava. Ráadásul mindezt 33 évesen mondhatja el magáról. A háromszoros finalistával még nem találkozott, szóval bármifajta bukás veszélye nélkül lép majd pályára a Hisense Aréna utolsó meccsén. Nyugodalmára pedig még az is okot ad, hogy egyetlen egy szettet vesztett mind ezidáig.

Ám Andy Murray egy teljesen más dimenzió Robert eddigi vetélytársaihoz képest. A wimbledoni bajnok magabiztosan teljesít eddig a tornán, 9 szettet játszott, 9-et meg is nyert, és valami őrületes csodára lenne szükség ahhoz, hogy a francia hármat nyerjen ellene.

Tsonga (10.) – Federer (6.)

forras ibnlive.in

Federer és Tsonga eddig ötször csapott össze GS-tornán. Összesítésben 3-2 a bázelinek.
(forrás: ibnlive.in.com)

Nem hiába ők ketten szerepelnek a cikk kiemelt képén. Ez a holnapi nap rangadója. A fotó nem mellesleg egy január 8-án rendezett jótékonysági gálán készült, melynek bevétele a svájci alapítványának bankszámláját hizlalta (Federer egyébként a gálán először Rod Laverrel ütögetett kicsit, majd soron következő ellenfelét legyőzte három szettben).

A zárójelek közt említett találkozó természetesen nem lesz igazán mérvadó. Akkor a közönség szórakoztatása volt a fő cél, most viszont komoly lesz a tét. Mind a ketten próbálják megközelíteni (jobb esetben túlszárnyalni) tavalyi teljesítményüket, amikor is Federer szoros, ötjátszmás meccsen győzte le a franciát a nyolc között, hogy azután kikapjon Murraytől az elődöntőben.

Egyikőjük sem veszített még játszmát, de Federer kevesebbszer bukta el az adogatását az elmúlt három forduló során. Azonban a legutóbb lejátszott két meccsük (a Roland Garros és az Australian Open negyeddöntőjén) 8 szettje közül ötöt a 2008-as finalista nyert. Mindenki mellett és ellen is van érv, szóval a centerpálya első esti meccse sok izgalmat tartogathat, melynek nyertese a papírforma szerint Murrayvel küzdhet a négy közé jutásért.

kiemelt kép forrása: ausopen.com