AusOpen: Nadal és Murray is bejutott a negyeddöntőbe

Nadal három szoros játszmában jutott a legjobb 8 közé, Andy Murray pedig a saját dolgát nehezítette meg azzal, hogy 4 meccslabdáról elveszített a harmadik játszmát.

Rafael Nadal a japán Nishikori ellen lépett pályára, aki képes volt felvenni a világelső ritmusát és nem maradt alul az alapvonal csatákban sem. Egy-egy alkalommal tudták elvenni egymás adogatását az első játszmában, így a tie-break döntött. Nadalnak idén negatív, 1:2-es mérlege volt, ami a tie-breakeket illeti, ezúttal azonban nem hibázott, 7:6-ra övé lett az első játszma. A második szettben Nishikori került breakelőnybe, de Nadal ellen nagyon kevesen képesek végigvinni egy korán szerzett breakelőnyt. Ez Nishikori esetében sem volt másképp, a spanyol visszavette elveszített adogatójátékát, majd 6:5-ös vezetésnél ismét breakelt, dupla szettelőnybe kerülve ezzel.

Nishikori meg tudta szorongatni a világelsőt Forrás: ausopen.com

Nishikori meg tudta szorongatni a világelsőt
Forrás: ausopen.com

A harmadik játszma 1:1-es állásánál Nishikori két breaklabdához jutott, és meg is lett volna rögtön a break, ha a mérkőzésvezető nem felejti el, hogy már másodszor figyelmeztette Nadalt időhúzásért, amiért második szervával kellett volna kezdenie. Mivel azt elrontotta, a japáné lett volna a játék, ez viszont nem történt meg, Nadal pedig megfordította a gémet. A szünetben Nishikori ápolást kért, látszott a mozgásán, hogy nincs teljesen rendben – el is bukta a szervajátékát. Az ezt követő Nadal adogatásnál viszont ismét két breaklabdához jutott, de breakelési kísérlete ezúttal is eredménytelenül zárult. Nem úgy 4:2-es Nadal vezetésnél, mikor zsinórban harmadszor volt 15:40 az állás a spanyol adogatásánál, és egy kettős hibát ütve ezúttal el is bukta azt. Ha egy üzlet beindul…  szoktuk mondani. Nishikori már teljesen hozzászokhatott ahhoz, hogy breaklabdái vannak, és 4:4-nél ismét elvette Nadal adogatását – szerválhatott a harmadik játszma megnyeréséért. Nadalt már harmadszor intették meg időhúzásért, ezúttal el is vették az első szerváját, de ez nem von el semmit Nishikori érdemeiből. Játszmalabdához viszont nem sikerült jutnia a 16. kiemeltnek, Nadal visszabreakelt, és kiegyenlítette az állást. Végül a harmadik szettben is a tie-break döntött, ahol ismét Nadal volt a jobb, így 7:6, 7:5, 7:6-al bejutott a legjobb 8 közé. Nadal a Nishikori elleni meccsén 17 játékot veszített –  három korábbi ellenfele a torna során összesen 18 játékot vett el a világelsőtől.

Grigor Dimitrov Forrás: ausopen.com

Grigor Dimitrov
Forrás: ausopen.com

Rafal Nadal ellenfele az elődöntőbe jutásért vívott mérkőzésen majd a 22. kiemelt Dimitrov lesz, aki a Del Potrót búcsúztató Bautista ellen nyert 4 játszmában. Mindkét játékos először jutott a  4. fordulóba Grand Slam tornán, Dimitrov pedig rögtön az első Grand Slam negyeddöntőjét is elérte, miután  negyedszer breakelve ellenfelét kialakította a 6:3, 3:6, 6:4, 6:2-es végeredményt. Bautistának is volt 5 breaklehetősége a mérkőzés során, ezekből azonban csak egyet tudott értékesíteni. Dimitrov lett az első bolgár teniszező, akinek sikerült Grand Slam negyeddöntőbe kerülnie.

Andy Murray is behúzta a maga mérkőzést: a világranglista 119. helyén tanyázó Stephane Robert ellen az előzetes várakozásokhoz képest szorosabban. Murray alig több, mint 1 óra alatt már dupla szettelőnyben volt (6:1, 6:2), a harmadik játszmában viszont  a Kohlschreiber visszalépése után szerencsés vesztesként lehetőséget kapó francia feljavult. Murray gondoskodott arról, hogy a teniszkedvelők ne unatkozzanak, amíg a Rod Laveren technikai szünet van: elveszítette az adogatását, mikor 5:4-nél már a meccs megnyerése volt a tét. A szettről végül a tie-break döntött, amit meglepetésre a francia tudott megnyerni, úgy, hogy a játszma során négy meccslabdát is hárított. A negyedik játszma már ismét simán alakult, a 6. meccslabdáját már értékesítette Murray – 6:1, 6:2, 6:7, 6:2 lett a végeredmény. Murray következő ellenfele majd Roger Federer vagy Tsonga lesz.

A kiemelt kép forrása: ausopen.com