AusOpen: a női elődöntők beharangozója

Azarenka kiesésével biztossá vált, hogy új bajnoknője lesz az ausztrál nyílt teniszbajnokságnak 2014-ben. A négy játékos közül a legnagyobb esélye a kétszeres döntős Li-nek van, aki az egyetlen talpon maradt Grand Slam győztes.

Így örült Bouchard az elődöntőbe jutásnak Forrás: ndtv.com

Így örült Bouchard az elődöntőbe jutásnak
Forrás: ndtv.com

Li a 3. fordulóban Safarova ellen meccslabdát hárítva jutott tovább, azt követően viszont meggyőzően verte meg Makarovát majd pedig Pennettát is – a két meccsen összesen 6 játékot veszített. Safarova elleni teljesítménye edzője elismerését is kiváltotta, a korábban Henin-t edző Carlos Rodriguez a mentális képességei fejlesztésében nyújtja a legtöbb segítséget Li-nek. A 3. kiemelt két alkalommal is döntőt játszhatott Melbourne-ben – 2011-ben Clijsters, tavaly pedig Azarenka verte meg úgy, hogy Li mindkét döntőben szettelőnyben volt. Idén könnyebbnek tűnik a feladata, Bouchard és a Cibulkova/Radwanska meccs győztese ellen is ő számít favoritnak.

Eugene Bouchard mindössze 19 éves, máris sikerült a 4 közé verekednie magát egy Grand Slam versenyen. Az előző körben azt az Ivanovicot búcsúztatta, aki azt megelőzően Serenát verte meg látványos játékkal. A kanadai lány tavaly jó szezont produkált, ennek köszönhetően kiemeltként indult Ausztráliában, mostani teljesítménye pedig jövő héttől a top20-ba repíti őt. Li ellen eddig egy meccset játszott, 2012-ben Montrealban a kínai nyert 6:4, 6:4-re. A “világ szeme” a fiatal tehetségen lesz, ez abból is látszik, hogy az Ivanovic felett aratott győzelmét követően több találatot kapott Bouchard az ausopen.com weboldalon, mint Nadal vagy Federer. A szurkolók is minden bizonnyal Bouchard sikerének fognak szurkolni, és csak remélhetik, hogy nem egy újabb olyan tehetségről van szó, aki a rivaldafény után hamar a süllyesztőben találja majd magát (mint például Melanie Oudin).

Cibulkova a 2009-es Garros után újabb Grand Slam elődöntőre készülhet

Cibulkova a 2009-es Garros után újabb Grand Slam elődöntőre készülhet
Forrás: ausopen.com

A másik elődöntőt Radwanska és Cibulkova játssza majd. Radwanska nagy meglepetésre búcsúztatta a 8 között a címvédő Azarenkát, tette ezt úgy, hogy előző öt találkozójukon még csak szettet sem tudott nyerni. A lengyel teniszező eddig egy Grand Slam finálét játszott, 2012-ben Wimbledonban ahol Williamstől kapott ki. A tavalyi füves pályás Grand Slamen sorra estek ki a favoritok, így remek lehetősége nyílott Radwanskának, hogy megszerezze első győzelmét a négy nagy torna valamelyikén, de az elődöntőben kikapott Lisickitől. Most újabb siker kapujában érezheti magát, mivel a világelső és a címvédő is távozott már (utóbbit ugye ő maga búcsúztatta), és az egyetlen, nála magasabban rangsorolt teniszező ellen sem rossz a mérlege (5-5).

Radwanska döntőbe jutását ezúttal Dominika Cibulkova akadályozhatja meg, aki Maria Sharapova legyőzése után a 11. kiemelt Haleppel is elbánt. Kettejük egymás elleni mérlegét Radwanska meggyőző fölénnyel, 5-1-re vezeti, bár Cibulkova egyetlen győzelmét egy fontos mérkőzésen, a 2013-as stanfordi döntőben aratta, ráadásul szetthátrányból fordítva.

A kiemelt kép forrása: bookiesforsports.com