AusOpen: Federer Tsonga után Murray-vel is elbánt

Roger Federer lesz Nadal ellenfele az Australian Open elődöntőjében, miután négy játszmában legyőzte a tavalyi döntős Andy Murray-t.

Federer megérdemelten jutott be az elődöntőbe Forrás: atpworldtour.com

Federer megérdemelten jutott be az elődöntőbe
Forrás: atpworldtour.com

Roger Federer arra készült, hogy visszavágjon Murray-nek a tavalyi ötszettes vereségért, és ennek megfelelően játszott a meccs elejétől fogva. Tsonga ellen remekül teniszezett a svájci, és a negyeddöntő első játszmájában sem adta alább: a negyedik játékban megszerezte a breakelőnyt, és mindössze öt pontot veszítve a saját adogatásainál 31 perc alatt 6:3-ra hozta a szettet. A másodikban is ő került előnybe, ezúttal az ötödik játékban jött össze a break, melynek köszönhetően dupla szettelőnyre tett szert – 6:4. Federer nem játszott már annyira jól, mint az első játszmában, viszont Murray a 9 nyerője mellé 13 ki nem kényszerített hibát is ütött.

A harmadik szettben 4:4-ig fej fej mellett haladtak a felek, ekkor viszont Federer elvette ellenfele adogatását, és szerválhatott az elődöntőbe jutásért. Az ominózus játékban viszont kicsit tavalyi önmagát idézte a négyszeres bajnok, a mérkőzésen először breaklabdákhoz tudott jutni Murray, amit ki is használt és visszakapaszkodott a meccsbe. A szettről a rövidítés döntött, ahol ugyancsak Federer került előnybe, 6:4-nél két meccslabdája volt, ám innentől kezdve csak Murray nyert pontot – 8:6-al övé lett a tie-break, következhetett a negyedik játszma.

Murray-t többször is elfogta ez az érzés a mérkőzésen Forrás: ausopen.com

Murray-t többször is elfogta ez az érzés a mérkőzésen
Forrás: ausopen.com

A negyedik szett második játékában Murray adogatásánál maratoni hosszúságú csata alakult ki. A több, mint 20 percig tartó gémben 6 breaklabdát is hárítania kellett a skótnak, míg végül sikerült hoznia a szervajátékát. 4:3-as Federer vezetésnél azonban Murray kicsit szétesett és három újabb breaklabdához juttatta ellenfelét. Kettőt még sikerült hárítania, de végül megszületett a break, és Federer ismét a meccs megnyeréséért adogathatott. A játszma során Murray mindössze 3 fogadópontot tudott nyerni, ezúttal viszont 30:0-ja volt, és jó esélye kínálkozott arra, hogy ismét visszakapaszkodjon az utolsó pillanatban. Federer azonban nem követte el mégegyszer ugyanazt a hibát, három remek adogatást követően meccslabdához jutott, és egy ásszal befejezte a mérkőzést.

Federer zsinórban 11. alkalommal jutott be az Australian Open elődöntőjébe, ahol majd Rafal Nadal ellen próbálhat nagyot alkotni. Murray-hez  hasonlóan a világelső ellen is negatív Federer mérlege (24-10-re vezet Nadal). 2013-ban játszott négy meccsükön Federer mindössze egy játszmát tudott nyerni.

A kiemelt kép forrása: ausopen.com