AusOpen: Wawrinka jutott a döntőbe

Stanislas Wawrinka a 2013-as US Openen pályafutása első Grand Slam elődöntőjével büszkélkedhetett, az azt követő Grand Slam tornán pedig  első döntőbe jutását is elkönyvelhette, miután négy játszmában nyert Tomas Berdych ellen.

Berdych hibázott a fontos pillanatokban Forrás: ausopen.com

Berdych hibázott a fontos pillanatokban
Forrás: ausopen.com

Wawrinka kezdte jobban a mérkőzést, a nyolcadik játékban el tudta venni ellenfele adogatását, és 31 perc leforgása alatt szettelőnyben tudhatta magát – 6:3. A játszma során több ajándék pontot is kapott Berdychtől, aki 6 nyerő mellett 12 ki nem kényszerített hibát is ütött. A második játszmában Berdych összekapta magát, ellenfele egyetlen breaklabdáját hárította, majd a tie-breakben csak egyetlen pontot engedélyezve a svájcinak kiegyenlített a szetteket tekintve. Berdych a második szettben két és félszer annyi nyerőt ütött, mint amennyit hibázott, ez volt a kulcsa a játszma megnyerésének.

A harmadikban is tartotta a színvonalat Berdych, magabiztosan hozta az adogatásait és 4:4-es állásnál a mérkőzésen először ő jutott breaklehetőséghez. Wawrinka azonban hárította ezt, majd ismét a rövidítésig meneteltek, ami nem meglepő egy olyan játszmában, ahol a két játékos összesen 16 fogadópontot tudott csak nyerni. A tie-breaknek inkább Berdych örülhetett, de a második játszmától eltérően ezúttal nem koncentrált eléggé: két kettős hibát is ütött, ami kulcsfontosságúnak bizonyult – Wawrinka nyerte a tie-breaket és vezetett 2:1-re.

Aki mindig tud mosolyogni... a kép alapján nem egyértelmű, ki nyerte a mérkőzést Forrás: ausopen.com

Aki mindig tud mosolyogni… a kép alapján nem egyértelmű, ki nyerte a mérkőzést
Forrás: ausopen.com

A negyedik játszmában nagyjából 20 perc alatt jutottak el a felek 1:1-ig, Berdychnek alaposan meg kellett küzdenie első adogatójátéka megnyerésével. A cseh játéka visszaesett az előző két játszmához képest, de szervagémjeit sikerült megőriznie. Breakelni azonban ezúttal sem tudott, így harmadszor is következhetett a tie-break. Az előző rövidítés kettős hibán ment el Berdychnek, és ezúttal sem volt rest ütni egyet. Wawrinkának dupla mini breakelőnnyel sikerült három meccslabdához jutnia, úgy, hogy kétszer ő adogathatott, és bár ő is megütötte a maga kettős hibáját, a második meccslabdánál Berdych returnje az alapvonalon kívülre esett, így a svájci bejutott élete első Grand Slam döntőjébe.

A másik elődöntő végeredményétől függetlenül a vasárnapi döntőben az esélytelenek nyugalmával játszhat majd, ugyanis Nadal ellen 12 meccsből egyet sem tudott megnyerni, Federerrel szemben pedig egyetlen salakos győzelmet tud felmutatni 15 vereség mellett.

A kiemelt kép forrása: ausopen.com