AusOpen: Holnap Na Li – Dominika Cibulkova döntőt rendeznek

2014. január 24.
by admin

Idén az Australian Open női döntőjét két meglepetés ember játssza. A kínai Na Li neve nem annyira nagy szenzáció, talán azt leszámítva, hogy arról a felső ágról került be, ahol Serena Williams is volt, de a szlovák Cibukovát senki sem várta a döntőbe. 

li-na-ausKét héttel ezelőtt, amikor kikerült a torna sorsolása, két kérdés foglalkoztatta a teniszvilágot. Az egyik az volt, hogy hány játékot veszít Serena mielőtt a magasba emeli a győztesnek járó kupát, a másik, hogy kivel játssza majd a döntőjét. Ezek a kérdések a negyedik fordulóban aktualitásukat vesztették, amikor a szerb Ana Ivanovic három játszmában legyőzte a világelsőt. Ezzel a felső ágon megnyílt az út Li előtt, hogy harmadszor is bejusson a torna döntőjébe. A kínai hölgynek nem volt nehéz sorsolása, a legelőkelőbb helyen rangsorolt ellenfele a 22. kiemelt Makarova volt. Ennek megfelelően Li hat játéknál többet csak egy mérkőzésen veszített, de akkor nagyon rezgett a léc. A harmadik fordulóban Lucie Safarova volt az ellenfele, és a cseh hölgynek mérkőzéslabdája volt, ami a labdamenet végén öt centivel volt kijjebb a kelleténél. Mondhatni, öt centin múlt, hogy most ne Li játssza a döntőt.

Első döntő, első Grand Slam trófea? Forrás: bangkokbobbysports.wordpress.com

Első döntő, első Grand Slam trófea?
Forrás: bangkokbobbysports.wordpress.com

Nem volt ilyen könnyű dolga Cibulkovának, ám a szlovák játékos mégis könnyedén jutott túl a nagy nevekből álló ellenfelein. Az első komolyabb név a spanyol Suarez-Navarro volt, de a tizenhatodik kiemelt játékos mindössze egy játékot tudott nyerni Cibulkova ellen. Aztán a negyedik fordulóban következett a torna egyik legnagyobb meglepetése: Cibulkova két vállra fektette az orosz Sharapovát. És ekkor történt valami. A szlovák hölgy (saját elmondása szerint) elkezdett hinni abban, hogy ezen a tornán bárkit legyőzhet, és olyan játékkal állt elő, amilyet élvezet nézni. Rendkívül agresszívan játszik, szinte esélyt sem adva ellenfeleinek. Ennek is köszönheti, hogy a negyed, illetve elődöntőben összesen hat játékot engedélyezett a Halep, Radwanska duónak. Cibulkova ezzel élete első Grand Slam döntőjét játssza, és ha nem görcsöli el, mint Lisicki a tavalyi wimbledoni döntőt Bartoli ellen, akkor lehet keresnivalója.

Holnap tehát pont kerül az idei év Australian Open női küzdelmeire. A ranglista helyezés, a rutin, a két játékos múltja ( a két játékos eddigi négy találkozóját kivétel nélkül Li nyerte) mind a kínai hölgy győzelmét jósolják, de talán egy jó napot kifogó, és önbizalomtól duzzadó Cibulkova meglepetést okozhat.

Kíváncsiak vagyunk, hogy olvasóink kinek drukkolnak. Itt lehet szavazni.

Út a döntőig
Li Na
Első forduló: Ana Konjuh, 6-2 6-0 (1:01)
Második forduló: Belinda Bencic, 6-0 7-6(5) (1:20)
Harmadik forduló: Lucie Safarova, 1-6 7-6(2) 6-3 (2:37)
Negyedik forduló: Ekaterina Makarova, 6-2 6-0 (0:59)
Negyeddöntő: Flavia Pennetta, 6-2 6-2 (1:07)
Elődöntő: Eugenie Bouchard, 6-2 6-4 (1:26)

Dominika Cibulkova
Első forduló: Francesca Schiavone, 6-3 6-4 (1:37)
Második forduló: Stefanie Voegele, 6-0 6-1 (0:57)
Harmadik forduló: Carla Suárez Navarro, 6-1 6-0 (0:59)
Negyedik forduló: Maria Sharapova, 3-6 6-4 6-1 (1:32)
Negyeddöntő: Simona Halep, 6-3 6-0 (1:00)
Elődöntő: Agnieszka Radwanska, 6-1 6-2 (1:10)

Kiemelt kép forrása: smh.com.au