AusOpen: Nadal 3 játszmában győzte le Federert

A mérkőzést megelőzően a szűk keresztmetszetet Nadal vízhólyagja és Federer “Rafóbiája” jelentette. A világelsőt, bár a második szettben ápolni kellett, nem hátráltatta a sérülése, Federer viszont távolról sem tudta azt a játékot hozni, amit Tsonga vagy Murray ellen produkált.

50 ki nem kényszerített hibával nehéz meccset nyerni - főleg Nadal ellen Forrás: ausopen.com

50 ki nem kényszerített hibával nehéz meccset nyerni – főleg Nadal ellen
Forrás: ausopen.com

A két játékos 3:3-ig különösebb probléma nélkül hozta az adogatását, majd 4:4-nél kettő, 5:5-nél pedig egy újabb breaklabdája volt Nadalnak. Ezeket Federer hárítani tudta, a játszma sorsáról pedig a rövidítés döntött. A tie-break egy minibreakkel kezdődött, miután Federer fonák keresztje kipattant a hálóról. Ezt követően Nadal is hibázott, de utána 5:1-re elhúzott, majd 6:4-nél két szettlabdához jutott, melyekből az elsőt ki is használta a saját szervájánál. Mindkét játékos sokkal több ki nem kényszerített hibát ütött, mint nyerőt, számszerűen Nadalnál ez az arány 10:24 volt, Federernél pedig 6:15 volt.

A második szett elején Nadal hozta a saját adogatását, ezt követően viszont orvosi segítséget kellett kérnie a tenyerén lévő vízhólyag miatt. A fájó tenyér azonban úgy tűnt, nem veti vissza a világelső játékát, sőt, ha lehet inkább Federert zavarta össze az ápolás: a 4. játékban 3 breaklabdát is hárítania kellett a svájcinak, mire hozni tudta a szervagémét. Egy semmire megnyert Nadal adogatójátékot követően Federer ismét megszenvedett a sajátjával, olyannyira, hogy összességében a 8. lehetőségét már ki tudta használni a spanyol és lebreakelte ellenfelét – Nadal 4:2-es vezetésre tett szert. Két gyorsan megnyert adogatójátékot követően Nadal 5:3-as vezetésnél a játszma megnyeréséért adogatott, ami nem indult túl jól számára: Federer közel állt ahhoz, hogy három breaklabdához jusson, de Nadal két hosszú labdamenetet is meg tudott nyerni, melyeket két Federer hiba követett, így 1 óra 46 percnyi játék utána dupla szettelőnyben féllábbal már a döntőben érezhette magát Rafael Nadal. Federer kevesebbet hibázott már, mint az első játszmában, Nadal viszont nála is nagyobb mértékben emelt a játéka színvonalán.

Nadalnak bizonyára fájt a tenyere, játékában viszont ez nem látszott Forrás: ausopen.com

Nadalnak bizonyára fájt a tenyere, a játékában viszont ez nem látszott
Forrás: ausopen.com

A harmadik játszmában már 1:1-es állásnál breakelőnybe került Nadal, ezt viszont nem tudta megerősíteni: Federer két breaklabdhához jutott, a mérkőzésen először, és a másodikat értékesíteni is tudta. A saját adogatásánál aztán megint nem volt a toppon Federer, kis híja volt, hogy ne kerüljön újra előnybe Nadal, végül azonban két breaklabdát hárítva hozta a játékot a svájci – 3:2. Azt várhatták a Federer rajongók, hogy kedvencüknek lendületet ad majd Nadal szervajátékának elnyerése, ez azonban nem így történt: a világelső semmire hozta az adogatását, majd ismét elvette Federerét, ezzel két játékra került a döntőbe jutástól. A győzelem a következő két játékban össze is jött a spanyolnak, előbb hozta az adogatását, majd harmadszor is breakelte Federert, és bejutott a döntőbe.

A végeredmény 7:6, 6:3, 6:3 lett, Nadal majd az ellen a Wawrinka ellen játszhatja a finálét, aki 12 találkozójuk alkalmával még csak szettet sem tudott nyerni.

A kiemelt kép forrása: ausopen.com