ATP: Ranglista-változások az AusOpen után

2014. január 27.
by DGM96

Felborult az eddigi “etikett” az élmezőnyben.

A legfontosabb előrelépést természetesen a friss AO-bajnok Stanislas Wawrinka tette meg. Magnus Norman tanítványa öt helyet ugorva a világ harmadik legjobbjának vallhatja magát mától, ez pedig pályafutása eddigi legjobb helyezése. Még érdekesebb, hogy ezáltal nem Roger Federernek hívják a legmagasabban rangsorolt svájci férfi teniszezőt, ilyenre 13(!) éve volt utoljára példa.

Azonban nem csak “Stan” repült eddig soha nem tapasztalt magasságokba. Grigor “Sharapov” Dimitrov nyolc közötti szereplésével életében először van a top 20-ban (19.), de karrierje helyezésbeli csúcsán van a kanadai Vasek Pospisil (25.) és Damir Dzumhur is. A bosnyák teniszező a sikeres selejtező után a harmadik fordulóig jutott el Melbourne-ben. Ezzel a teljesítménnyel 44 helyet ugrott előre a világranglistán, ez pedig a hét legnagyobb előrelépése, mellyel a 144. a héten.

A bevezetőben említett változás pedig az eddig megszokott, nagy kvartett szétszéledését okozta. Ugyan Rafael Nadal és Novak Djokovic továbbra is az első két helyen áll- meggyőző fölénnyel mindenki előtt-, de Andy Murray a hatodik, Roger Federer pedig a nyolcadik helyre csúszott vissza. Murray legutóbb 2008 augusztusában, Federer pedig 2002 októberében volt ennyire alacsony pozícióban.

Az egy évvel ezelőtti ranglista helyezéshez képest ennyit változott a TOP10: 1. Djokovic – 1, 2. Federer -6, 3. Murray -3, 4. Ferrer -1, 5. Nadal +4, 6. Berdych -1, 7. Del Potro +2, 8. Tsonga – 2, 9. Tipsarevic -60!, 10. Gasquet +1

Ezen a héten nem zajlanak tornák az ATP Worldtouron, hiszen a hét végén esedékes a 2014-es Davis-kupa rajtja.

A legfrissebb ATP-ranglista oldalunkon is megtalálható.