ATP összefoglaló – Montpellier, Zágráb, Vina del Mar

2014. február 6.
by Írókéz

A langyos kezdés után a torna derekára mindhárom helyszínen felforrósodott a hangulat. Remek mérkőzések és meglepő eredmények jellemezték a mai napot.

Montpellier

Találós kérdés: ha a verseny második kiemeltje, a világranglista 20. helyezettje, a két évvel ezelőtti elődöntős játszik egy 36 éves játékossal, aki a ranglista 127. helyén tanyázik, és négy éve nyert utoljára mérkőzést ATP-torna főtábláján – kire fogadnál?

Persze, most sokan rávágják, hogy az esélytelenre, de valójában nem tudjuk, hányan fogadtak Marc Gicquelre Gilles Simon ellenében. Akik bátrak voltak és így tettek, jól jártak: a tavalyi verseny páros bajnoka két szettben legyőzte francia honfitársát. Gicquel edzője ugyanaz a Thierry Ascione, aki mostanában Tsonga felkészülését is segíti.

Gael Monfils jól kezdte az évet, idén még csak Rafa Nadal tudta őt legyőzni, ő viszont kétszer is, egyszer a dohai döntőben, egyszer pedig az AusOpen harmadik fordulójában. La Monf utolsó áldozata a jó erőkből álló Joao Sousa volt, hogy futball-hasonlattal éljünk, ha már a Videoton volt edzőjének névrokonáról van szó. A portugál fiú tornát nyert 2013-ban, idén viszont még adós a nagy eredménnyel, bár ő a szezon második felében szokott formába lendülni.

Albano Olivetti forrás: www.dna.fr

Albano Olivetti
forrás: www.dna.fr

Az üzbég Denis Istomin és az orosz Dmitry Tursunov öt héten belül harmadszor csapott össze. Ezúttal Denis, a komisz tudott felülkerekedni a volt szovjet köztársasági rangadón. A megbízható finn Jarkko Nieminen pedig egy habkönnyű meccsen, 23 ászt ütve,  két rövidítésbe torkolló játszmában győzte le a tehetséges Mr., azaz Monsieur Jean-Hugues Herbert-t. Mindkét tie break eredménye 7-5 lett.

Fucsovics Márton legyőzője, Albano Olivetti nevét lassan rányomtatják a verseny nagykönyvének oldalaira. A francia teniszező a második fordulóban ezúttal a szebb napokat látott, egykori világranglista-3. Nikolai Davydenkót győzte le, nem is akárhogy, hanem egy több, mint két és fél óráig tartó, döntő szettes csatában. Olivetti ezzel élete legnagyobb eredményét érte el.

Eredmények:

FT Denis Istomin 7 6
Dmitry Tursunov 5 4
FT Jarkko Nieminen 7 7 7 7
Pierre-Hugues Herbert 6 5 6 5
FT Marc Gicquel 7 7 6
Gilles Simon 6 4 3
FT Albano Olivetti 7 7 6 5 7
Nikolay Davydenko 6 5 7 7 5
FT Gael Monfils 6 6
Joao Sousa 3 2
FT Dustin Brown 3 4
Edouard Roger-Vasselin 6 6
FT Richard Gasquet 6 6
Paul-Henri Mathieu 1 3

Zágráb

Haas és Youzhny Zágráb óvárosában forrás: tenisbrasil.uol.com.br

Haas és Youzhny Zágráb óvárosában
forrás: tenisbrasil.uol.com.br

A horvát házirangadón a korábbi bajnok Ivan Dodig ismét legyőzte Ivo Karlovicot. A derék Ivo úgy látszik, előző meccsén kiütötte magát, mert 44 ászt hozó győztes meccse után ezúttal csak 12 foghatatlan adogatást tudott adni. Dodigra ismét horvát ellenfél, a címvédő Marin Cilic vár, aki a szerb Lajovicon jutott túl.

A nap meglepetését a német Björn Phau szállította, aki az orosz Mikhail Youzhnyt győzte le. Misa éktelen haragra gerjedt, összecsomagolt, Vlagyivosztok, szevasztok, és faképnél hagyta a tornát, le sem játszva páros mérkőzését Sergiy Stakhovsky oldalán.

Rendeztek egy német rangadót is, ahol Tommy Haas, ha nehezen is, de legyűrte Benjamin Beckert, megszerezve ezzel idei első győzelmét.

Eredmények:

FT Dudi Sela 6 6
Lukas Lacko 3 2
FT Bjoern Phau 4 7 6
Mikhail Youzhny 6 5 1
FT Michael Berrer 6 1 6 4
Daniel Evans 1 6 7 7
FT Philipp Kohlschreiber 6 6
Andrey Golubev 4 2
FT Andrey Kuznetsov 1 6 7 7
Igor Sijsling 6 3 6 5
FT Ivo Karlovic 6 5 3
Ivan Dodig 7 7 6
FT Tommy Haas 4 6 6
Benjamin Becker 6 3 3

Vina del Mar

Az időeltolódás miatt a fontosabb tegnapi eredményekről is ma tudunk beszámolni.

Leonardo Mayer forrás: www.respuestadeportiva.com

Leonardo Mayer
forrás: www.respuestadeportiva.com

Mindig is tudtuk, hogy Leonardo Mayer piszok jó játékos, csak valahogy sosem jött ki neki a lépés. Ezúttal azonban nagyon is: az argentin játékos négy meccslabdát hárítva győzte le a világ egyik legnagyobb küzdőjét, Tommy Robredót.

Guillermo Garcia-Lopez komolyan gondolja, hogy ezen a tornán megszerzi 200. ATP Tour győzelmét. Ezúttal is döntő szettben diadalmaskodott, bár most öt perccel kevesebbet, 2 óra 35 percet töltött a pályán, mint az előző fordulóban.

A New Yorkban születettt, Valenciában élő japán Taro Daniel egy 6/1-re elveszített első szett után két tie breakes szettben legyőzte Federico DelBonist, aki tavaly Hamburgban háromszor is csak egy labdára volt a tornagyőzelemtől.

Eredmények:

FT Guillermo Garcia 3 7 6
Paolo Lorenzi 6 5 4
FT Leonardo Mayer 3 7 10 6
Tommy Robredo 6 6 8 4
FT Santiago Giraldo 7 9 7 7
Marcel Granollers 6 7 6 2
FT Horacio Zeballos 6 6
Gonzalo Lama 3 3
FT Christian Garin 5 0
Jeremy Chardy 7 6
FT Taro Daniel 1 7 7 7 9
Federico Del Bonis 6 6 5 6 7
FT Nicolas Almagro 4 6 6
Martin Alund 6 3 4

 

A kiemelt képen Marc Gicquel látható. Forrás: www.sport365.fr