Indian Wells: kiesett a címvédő Nadal

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, Nadal elmondása szerint szerva közben még mindig érez fájdalmat a hátában. Úgy tűnik, ez a tény komolyan befolyásolja az egész játékát, hiszen a világelső ma hajnalban vereséget szenvedett az ukrán Dolgopolov ellen.

Alexandr Dolgopolov nevéhez fűződik a torna legnagyobb meglepetése, az ukrán teniszező három játszmában búcsúztatta a címvédő és világelső Rafael Nadalt. A két játékos legutóbb a Riói torna döntőjében találkozott egymással, ahol Dolgopolov az azt megelőző négy találkozójukhoz hasonlóan játszmát sem tudott nyerni. Hatodik összecsapásukon azonban a Kijevi születésű Dolgopolovnak állt a zászló és 6-3, 3-6, 7-6(5) arányban legyőzte ellenfelét.

Nadal még mindig nem áll készen Forrás: tennisweb.com

Nadal még mindig nem áll készen
Forrás: tennisweb.com

Nadal kezdte jobban a találkozót, a legelső játékban el tudta venni ellenfele adogatását, Dolgopolov azonban fordítani tudott és egy hosszúra ütött Nadal tenyeresnek köszönhetően értékesítette második szettlabdáját. A második játszma hatodik játékában ismét Nadal breakelt, előnyét ezúttal meg is tudta őrizni és kiegyenlített a szetteket tekintve . Következhetett a döntő játszma, melyben az ukrán 5-2-re is vezetett, azonban semmire bukta el a szervajátékát, mikor a mérkőzés megnyeréséért adogatott. Nadal zsinórban tíz pontot nyert, így kiharcolta a rövidítést, ez azonban nem törte meg Dolgopolovot: bár mini breakhátrányban volt a tie-breakben, ismét sikerült fordítania és egy ásszal rövidre zárta a mérkőzést – legalábbis ezt gondolta  ő. A sólyomszem azonban outot mutatott, így második adogatást üthetett a 28. kiemelt. A lényegen azonban ez sem változtatott, egy tenyeres nyerő ütésnek köszönhetően már megkérdőjelezhetetlen volt Dolgopolov győzelme.

Nadal második vereségét könyvelhette el a szezonban, korábban az Australian Open döntőjében kapott ki Wawrinka ellen – ott szedte össze azt a bizonyos hátsérülést, amitől még most sem igazi a játéka. “Mióta elkezdődött számomra a verseny, nem találtam meg a ritmust” – mondta Nadal. “Igaz, hogy két olyan ellenfél ellen játszottam, akik ellen nehéz ezt összehozni, de ez van. Nehéz helyzeteket oldottam meg az előző meccsen és ma is közel voltam ehhez. De végül, ha korlátozottak a lehetőségeid, ez történik. Kikaphatsz. Én kikaptam ma. Gratulálok neki, úgy gondolom, jobban játszott, mint én. Ez van, az élet folytatódik. Tovább kell dolgoznom, hogy készen álljak Miamira.”

A világelső hozzátette: “Mikor a labda röviden érkezik vissza és nem tudok belőle nyerőt ütni, akkor már nem vagyok nagyszerű játékos, csak egy átlagos játékos. Ez van.”

Dolgopolov következő ellenfele Fabio Fognini lesz, aki egy furcsa és rendkívül változatos mérkőzésen két meccslabdát hárítva győzte le Gael Monfilst – 6-2, 3-6, 7-5.

Eredmények:

Dolgopolov (28) – Nadal (1) – 6-3, 3-6, 7-6

Fognini (13) – Monfils (23) – 6-2, 3-6, 7-5

A kiemelt kép forrása: tennisearth.com