Indian Wells: Federer és Dolgopolov az elődöntőben

A BNP Paribas Open csütörtöki játéknapján rendezték az első két negyeddöntőt, melyen Roger Federer a honfitársát, Stanislas Wawrinkát búcsúztató Kevin Anderson ellen nyert két játszmában, Dolgopolov pedig Raonicot búcsúztatta.

Federer egymás utáni hetedik tornáján jutott be az elődöntőbe Forrás: tennis.com

Federer hetedik egymást követő tornáján jutott be az elődöntőbe
Forrás: tennis.com

Kevin Anderson jól kezdte a szezont, Delray Beach-en és Acapulcóban is döntőt játszott, Indian Wells-ben pedig a 16 között a friss Australian Open bajnok, harmadik kiemelt Stanislas Wawrinka ellen tudott nyerni három játszmában. Az elődöntőbe jutásért egy másik svájci, Roger Federer volt az ellenfele, aki már túl kemény diónak bizonyult a dél-afrikai számára.

Nem állt könnyű feladat előtt Kevin Anderson, hiszen a közönség egyértelműen a négyszeres bajnok Federer oldalán állt. Úgy tűnt azonban, hogy a körülmények nem lesznek hatással a játékára, hiszen 1-1-es állásnál ő jutott először breaklabdához. Federer ezt egy remek szervának köszönhetően hárította. A következő gémben Andersonnak kellett breaklabdákkal szembenéznie, 0-40-ről sikerült hoznia a szervajátékát összesen négy breaklabdát hárítva. A következő hat játékban Federer háromszor is semmire hozta az adogatójátékát, ellenfeléét azonban továbbra sem sikerült elvennie. 6-5-ös vezetésénél aztán megtört a jég: ismét 0-40 volt az állás, melyet Anderson már nem tudott a javára fordítani, így 7-5 arányban a svájcié lett a játszma. Ezt követően az események felgyorsultak: Federer a második játszma elején rögtön breakelt, és egy zsinórban 13 megnyert pontos sorozatnak is köszönhetően 6-1-re hozta a szettet.

Federer 17 nyerővel és kilenc ki nem kényszerített hibával abszolválta a mérkőzést, miközben a saját adogatójátéka csak egyszer forgott veszélyben, még a mérkőzés legelején. Egymás után tizedik győztesen megvívott meccsének köszönhetően Federer megelőzi Andy Murray-t a világranglistán és akár az ötödik helyig is előreléphet.

Két mosoly, az egyik őszinte Forrás: atpworldtour.com

Két mosoly – az egyik őszinte
forrás: atpworldtour.com

Federer elődöntőbeli ellenfele az ukrán Dolgopolov lesz, aki korábban a világelső Nadalt búcsúztatta, a nyolc között pedig Milos Raonicnak parancsolt megálljt. A mérkőzés fő kérdése az volt, vajon tudja-e kezelni Dolgopolov ellenfele bődületes szerváit? Mint később kiderült, erre a kérdésre igen volt a válasz. Az első játszmában mindössze egy breaklabdának lehetett szemtanúja a néző, melyet Dolgopolov harcolt ki és értékesített is – ezzel el is dőlt a játszma sorsa. A második játszmában Raonic került előnybe, 3-1-re vezetett, ám Dolgopolov visszabreakelt és 3-3-nál újabb lehetősége volt ellenfele adogatójátékának elnyerésére. Raonicnak olyan helyzettel kellett szembesülnie, amely nem sűrűn fordul elő vele – zsinórban másodszor veszíthette el a szervajátékát. A kanadai nem is tudta megfelelően kezelni a helyzetet: hiába szervált nagyot, Dolgopolov fonákkal kezelni tudta a bombát, mely egy újabb, vonalra ütött fonáknak köszönhetően Raonic térfelén robbant. Innen már nem volt visszaút a a korábban Andy Murray-t búcsúztató Raonic számára, Dolgopolov 6-3, 6-4-re megnyerte a találkozót, és pályafutása során először jutott be egy ATP 1000-es verseny elődöntőjébe.

Dolgopolov a tavalyi halovány szezonja után idén ismét olyan játékot produkál, melynek köszönhetően 2012-ben egészen a 13. helyig küzdötte fel magát a világranglistán. Három héttel ezelőtt Rióban David Ferrer legyőzésével bejutott a torna döntőjébe, ahol Nadaltól kapott ki, Acapulcóban pedig az elődöntőig menetelt. Remeklésének köszönhetően 23 helyet javított a világranglistán, és mostani elődöntőjével újra a top30 tagja lesz majd.

Federer és Dolgopolov eddig egyszer találkozott az ATP touron, 2010-ben Bázelben Federer 6-4, 5-2-es vezetésénél véget ért a találkozó.

Federer továbbra is versenyben van párosban, Stanislas Wawrinka oldalán legutóbb az ötödik kiemelt Stepanek/Paes duót múlták felül. A döntőbe jutásért a második kiemelt Peya/Soares páros ellen kell majd bizonyítaniuk, a döntőben pedig a Bryan fivérek várnak rájuk.

Eredmények:

Federer (7) – Anderson (17) – 7-5, 6-1

Dolgopolov (28) – Raonic (10) – 6-3, 6-4

A kiemelt kép forrása: cmgdigital.com