Davis Kupa: gondban a svájci válogatott, a csehek már továbbjutottak

Szombat délután a párosoké volt a főszerep a Davis Kupa negyeddöntőkben, és a négy közül egy meccs el is dőlt a mai nap: a csehek Berdych nélkül is simán győzték le a japánokat. Franciaország a tegnapi két elveszített egyéni meccs után ma behúzta a párost Németország ellen, Svájc viszont Wawrinka tegnapi zakója után a párost is elveszítve hátrányból kezdheti a holnapi második egyéni fordulót.

Franciaország – Németország – 1-2

Így örültek a franciák az életben tartott reményeknek Forrás: daviscup.com

Így örültek a franciák az életben tartott reményeknek
Forrás: daviscup.com

A tegnapi napon Julien Benneteau simán kapott ki Kamke ellen, Tsonga pedig a játéknap egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatva kikapott a most debütáló Gojowczyk ellen. Álomszerűen indult tehát a negyeddöntő a Kohlschreiber, Haas és Mayer nélkül felálló németeknek, a hazaiaknak viszont rémálomba illő volt az első felvonás. Szombaton a Benneteau és Llodra alkotta páros volt hivatott életben tartani a francia továbbjutási reményeket. Az évek során az ATP mezőnyében is jól összeszokott duó ellenfele Kamke és Begemann volt, akik a harmadik szettet ugyan el tudták csípni a hazaiaktól, a negyedik játszmát azonban már ismét Llodráék nyerték – 6-1, 7-6, 4-6, 7-5. Holnap Benneteau és Tsonga is kénytelen lesz megnyerni a maga egyéni mérkőzését, különben 1938. óta először kaphat ki a francia válogatott Németországtól a Davis Kupában.

Eredmények:

Benneteau – Kamke – 6-7, 3-6, 2-6

Tsonga – Gojowczyk – 7-5, 6-7, 6-3, 6-7, 6-8

Benneteau/Llodra – Begemann/Kamke – 6-1, 7-6, 4-6, 7-5

Svájc – Kazahsztán – 1-2

Wawrinka párosban is padlót fogott Forrás: daviscup.com

Wawrinka párosban is padlót fogott
Forrás: daviscup.com

A svájciak rendelkeznek a legerősebb összeállítással a versenyben maradt nyolc csapat közül, hiszen a remek egyéni világranglistás helyezésük mellett Federer és Wawrinka párosban is jól muzsikál együtt. Tegnap azonban  folytatódott  az Australian Open győzelme után gyenge formát mutató Wawrinka vesszőfutása, aki négy játszmában kapott ki Golubevtől. Federer simán hozta a maga mérkőzését, így a páros meccs volt hivatott egyik vagy másik irányba billenteni a találkozó állását. Mondanunk sem kell, hogy Federer és Wawrinka párosban is sokkal esélyesebbnek bizonyul a Golubev és Nedovyesov alkotta kettősnél, a kazahok azonban nem remegtek meg és 6-4, 7-6, 4-6, 7-6 arányban legyőzték az Olimpiai bajnok svájci duót. A svájciak a sorsolást követően valószínűleg a tenyerüket dörzsölték, a kazah válogatott viszont alaposan rácáfolt az előzetes várakozásokra. Nincs mese: a továbbjutás érdekében Federernek hoznia kell holnap a kötelezőt és Wawrinka is össze kell, hogy kapja magát, ha nem szeretnének a hazai szurkolók előtt leégni.

Eredmények:

Wawrinka – Golubev – 6-7, 2-6, 6-3, 6-7

Federer – Kukushkin – 6-4, 6-4, 6-2

Federer/Wawrinka – Golubev/Nedovyesov – 4-6, 6-7, 6-4, 6-7

Olaszország – Nagy-Britannia – 1-2

Mivel James Ward előreláthatólag Fognini és Seppi ellen is vereséget szenved egyéniben (Fogninitől már kikapott), a britek továbbjutásához Andy Murray két egyéni győzelme mellé a páros siker is feltétlenül szükséges. Ennek megfelelően Fleming oldalán ma nem Hutchins, hanem Andy Murray játszott párosban is és a másik két páros meccshez hasonlóan nekik is  a harmadik játszma elvesztését követően sikerült  kiharcolniuk a győzelmet Bolelli és Fognini ellen.

Eredmények:

Fognini – Ward – 6-4, 2-6, 6-4, 6-1

Seppi – Murray – 4-6, 5-7, 3-6

Bolelli/Fognini – Fleming/Murray – 3-6, 2-6, 6-3, 5-7

Japán – Csehország – 0-3

A csehek már a reggeli órákban lejátszották a páros mérkőzésüket Japán ellen, melyet sikerült megnyerniük, így a holnapi két meccsnek már nem lesz tétje a továbbjutás kérdését illetően.

Eredmények:

Ito – Stepanek – 7-6, 6-7, 1-6, 5-7

Daniel – Rosol – 4-6, 4-6, 6-3, 6-4, 2-6

Ito/Uchiyama – Rosol/Stepanek – 4-6, 4-6, 4-6