Tenisz hegyek és tenger között: ATP beharangozó- Monte Carlo

2014. április 13.
by DGM96

Ugyan ma már rendeznek két salakos döntőt, de a borítás szezonja holnaptól indul csak igazán.

Kategória:ATP World Tour Masters 1000
Borítás:Salak
Díjazás:€3,452,415
Címvédő:Novak Djokovic

A hercegségi versenyt 1897-ben rendezték meg először, és amikor a helyszíni körülmények alkalmasak voltak a torna megrendezésére, akkor arra sor is került, csak a két világháború bojkottálta a versenyt. A helyszínt a délről határoló Földközi-tenger és az észak felől tornyosuló hegyek teszik igazán széppé, e tényt pedig hatványozza a centerpálya köré épített kiszolgáló helységek, és azoknak a pályára néző teraszaik. Ha itt jár az ember (persze, ezt nem személyes tapasztalat alapján írom), nem azt érzi, hogy ez egy verseny, akárcsak a többi. Nem: “Ez Monte Carlo.”. Ez az egyedi környezet pedig igazán vonzó a teniszezők számára, és akkor még azt nem is volt említve, hogy nagyon sok versenyzőnek van a városban lakása.

Azonban még mielőtt belevágnánk a sorsolás elemzésébe, annyi még azért megemlítendő, hogy mi magyarok is ott vagyunk a torna történelmében. Kehrling Béla 1926-ban és 1927-ben bajnok lett, 28′-ban pedig döntős. Rajta kívül Asbóth József ’48-ban, Gulyás István ’65-ben maradt veretlen. A szinglin kívül természetesen a párosból is vannak eredményeink, pontosabban egy győztes és egy vesztes finálé Taróczy Balázs révén, aki a győzelmet 1983-ban aratta sikerpartnere, Heinz Günthardt oldalán. Zárásképpen pedig csak a rend kedvéért meg kell említeni, hogy a verseny történelmének legeredményesebb teniszezője Rafael Nadal, aki 2005 és 2012 közt 8-szor diadalmaskodott és természetesen a leghosszabb győzelmi széria is az övé 45 mérkőzéssel (a 46-at már elveszítette a tavalyi döntőben Djokoviccal szemben).

Na, de akkor térjünk a lényegre!

A tábla

A nyolc között máris összecsaphat a mezőny két legjobb salakosa, Nadal (1.) és David Ferrer (6.). A Salakkirály Gilles Simonnal vagy egy selejtezőssel fog megmérkőzni az első meccsen a második körben. Utána jöhet az Andujar-Seppi-Youzhny (13.)-trió valamelyike, melyből a honfitárs lehet a legveszélyesebb, ugyanis a riói elődöntőben szetthátrányból fordítva és meccslabdákról felállva tudott csak nyerni. Ferrer a Chardy-Slijsling meccs győztese ellen kezd, majd ezt követően Dimitrov (12.) vagy a ma Casablancában döntőző Granollers érkezhet ellenfélnek a 8 közé jutásért.

eca86bd9ddb412deeef41b

Könnyen összejöhet a tavaly (és azelőtti) finálé. Djokovic vajon képes lesz újra megkísérelni a lehetetlent, vagy Nadal visszaül a trónra?
fotó: chinadaily.com.cn

Stanislas Wawrinkának (3.) igen csak fel lesz adva a lecke! A svájci melbourne-i győzelme óta nem sok dolgot tudott igazán felmutatni, így iparkodnia kell, pláne úgy, hogy a Cilic-Verdasco meccs győztese lesz rajtbeli ellenfele. A horvátnak ugyan nem a vörös salak a kedvenc borítása, de a télen nagyon jól teniszezett, így az önbizalmával nem lesz gond, akárcsak a spanyoléval sem, aki ma Houstonban fog döntőzni. Ha “Stan” sikerrel veszi a nehéznek tűnő első akadályt, következőleg egy hasonlóan komoly személy érkezhet Nicolas Almagro (13.) révén, ő a másik houstoni finalista. A negyed másik ágából várhatóan Raonic (8.) vagy Robredo (11.) juthat be a negyeddöntőbe.

Roger Federer (4.) szerencsésnek mondhatja magát. A szabad-kártyával induló bázeli Stephanekkel vagy Karloviccal kezd, utána jöhet Janowicz (16.), a 8 között pedig Tsonga (9.) vagy Fognini (10.). A svájcinak látszólag nem lehet nehéz dolga a negyeddöntőig,  és ott is csak akkor izgulhat igazán, ha az olasz lesz ott az ellenfele.

Nagy kérdés, hogy létezik-e Novak Djokovic (2.) számára, olyan, hogy akadály. Mentálisan kevés teniszezőnek voltak gondjai egy Indian Wells-Miami-dupla után és aligha a címvédő lesz az, akivel ez megtörténhet. A szerb Benoit Paire-t vagy egy selejtezőst kap a 2. fordulóban, azt követően Kevin Anderson (14.) vagy Gael Monfils érkezhet. A negyeddöntőben Berdych (5.) várhat rá, azonban neki se lesz könnyű feladat eljutni odáig. A 16 közé könnyen eljuthat, de utána egy Gulbis vagy egy Dolgopolov (17.) állhat az útjába, s mind a kettejük idén eddig jó formáról tettek tanúbizonyságot.

A kiemelt kép forrása: titti7betblog.blogspot.com