Feder, Federer, Federest

Az “Olvasói cikkek” rovatunk keretein belül lehetőséget adunk olvasóinknak, hogy a nagyközönség elé tárják gondolataikat, eszmefuttatásaikat a teniszvilág eseményeivel kapcsolatban. Elsőként Kapitány Zoltán (kyprios) írását olvashatjátok, jó szórakozást kívánunk hozzá!

Az idén a legjobbak sorába tagadhatatlanul visszatérő Mester elfogadta a szabadkártyát a héten zajló, monte-carlói tenisztornára. Úgy tűnik, hogy az idei szezonját ismét komolyan veszi a svájci legenda, és ezt átlagon felüli teljesítménnyel támasztja alá. Az eddigi 2014-es mérlege egy tornagyőzelem (Dubai), egy GS elődöntő (Australian Open), két döntő (Brisbane, Indian Wells), valamint egy negyeddöntő (Miami), összességében 24 megnyert és 4 elvesztett mérkőzés. Mindenképpen figyelemre méltó évkezdet, de 32 évesen mindez erőn felülinek és történelminek nevezhető.

A sport legnagyobb játékosai között nem ritka az efféle bravúr. Hasonló volt Boris Becker 1996-os Australian Open győzelme, amikor két kínkeservesen megnyert, ötjátszmás találkozó után a döntőben a vártnál könnyebben intézte el a favoritnak számító Michael Changet. Pete Sampras visszavonulása előtt 2002-ben úgy nyert US Opent, hogy előtte két, az ő szintjén bűnrossznak nevezhető évet kínlódott végig. Nem beszélve Goran Ivanisevics 2001-es wimbledoni győzelméről, amit csodával határos módon, szabadkártyásként ért el, teljesen váratlanul és minden előjel nélkül – hacsak a három korábbi, vesztes döntőjét nem tekintjük előjelnek. Ezek a győzelmek azonban inkább csak fellángolásnak tekinthetők, a kimagasló eredményeket ugyanis egyik esetben sem követte tartós formajavulás vagy előrelépés a világranglistán.

Roger Federer Forrás: tennis.com

Roger Federer
Forrás: tennis.com

Nem úgy Federer esetében, aki 2012-ben produkált egy hasonló újjászületést, amikor is a wimbledoni bajnoki cím mellé többek között az olimpiai ezüstérmet is begyűjtötte. Ő azonban egyúttal hetekre visszavette a világelsőséget is, amivel meg is döntötte a ranglista élén töltött hetek rekordját. Vajon a 2014-es év is hasonlóan alakul majd számára? Biztató jel, hogy máris negyedik a világranglistán és nem szívesen fogadnék arra, hogy honfitársát, Stanislas Wawrinkát nem előzi be a következő néhány hétben. Igaz, még ezzel együtt is egy szakadék választja el az első két helyen osztozó Nadaltól és Djokovicstól, de hosszú még az év és mindkét éllovasnak rengeteg pontot kellene megvédeni. Federer viszont a borzalmas tavalyi évének köszönhetően minden egyes győzelemmel újabb pontokat gyűjt be, és ha így folytatja, év végére behozhatja a hátrányt. Mindenesetre a játékán látszik, hogy a formája, erőnléte sokat javult tavaly óta, és ami a legfontosabb: fejben és önbizalom terén is nagyon rendben van.

És itt érkeztünk el a lényeghez: fel kell tenni ugyanis a kérdést, hogy mi különbözteti meg az idei Federert a tavalyitól? Szokták emlegetni a hátsérülését, az edzőváltást, de a véleményem az, hogy nem ezek a meghatározók. Mint minden egyéni sportág, a tenisz is legalább ötven százalékban fejben dől el. Még a legnagyobb játékosoknál is, sőt, talán az ő esetükben még inkább, mint alacsonyabb szinten. Én a legnagyobb előrelépésnek Federer esetében azt látom, hogy ismét úgy áll ki a pályára a legnagyobbak ellen is, hogy hisz a győzelemben. Ennek köszönhetően pedig mer agresszíven játszani, a legfontosabb pillanatokban is. Nem riad vissza attól, hogy a hálóhoz fusson, bevállalja a kockázatosabb, vonal közeli ütéseket. Az eredményesség pedig hitet és önbizalmat adhat neki, így vetélytársai ismét kénytelenek számolni vele. Emiatt pdig ők sem úgy állnak ki ellene, hogy biztosak a győzelemben, ami megint csak a Mestert segíti.

Mindennek tükrében érdekes lesz megfigyelni, hogy kezdi a salakpályás szezont, hiszen ez a borítás kettős megítélés alá esik Federer szempontjából. Egyrészt a média, a szakértők általános véleménye, valamint az eredmények alapján ez mondható a leggyengébb borításának. Ő maga ezzel szemben már több nyilatkozatában is arról beszélt, hogy fiatal korában salakon játszott a legtöbbet, így otthonosan érzi magát az ilyen tornákon. Várjuk a monte-carlói eredményeket és lehet majd találgatni, elemezni és prognózisokat felállítani, hogy az idei, megújult Federer hogy áll helyt a soron következő versenyeken. Ráadásul éppen öt éve annak, hogy megnyerte ezidáig egyetlen Roland Garros címét. Lehet, hogy visszatérésével megérett a másodikra?

Szerző: Kapitány Zoltán (kyprios)

A kiemelt kép forrása: bp.blogspot.com