Monte-Carlo: kiesett a címvédő, két svájci jutott a döntőbe

A nyolcszoros bajnok Rafael Nadal után a címvédő Novak Djokovic is kiesett a Monte-Carlo Rolex Mastersen, akinek Roger Federer parancsolt megálljt. A másik elődöntőben a Nadalt legyőző Ferrer kikapott Stanislas Wawrinkától.

Federer negyedszer próbálhatja megszerezni a hercegségbeli trófeát Forrás: atpworldtour.com

Federer negyedszer próbálhatja megszerezni a hercegségbeli trófeát
Forrás: atpworldtour.com

Szokásukhoz híven magas színvonalon, gyors és pörgős játékkal kezdte Federer és Djokovic a mérkőzést, melyen inkább a svájci tűnt a domináns félnek. Az összképhez az is hozzátartozik, hogy Djokovic egyik edzése alkalmával apróbb sérülést szenvedett, melynek hatására be is kellett kötni a jobb karját. A szerb testbeszéde az egész mérkőzés során azt tükrözte, hogy nem tud olyan szinten játszani, melyen szeretne és amelyen egy Federer ellen kellene. Ehhez képest 5-4-es vezetésnél két szettlabdája is volt, ezeket azonban Federer hárítani tudta. A következő játékban, ahogy ez lenni szokott, a svájcinak sikerült  lebreakelnie Djokovicot, majd egy ásszal rövidre zárnia a játszmát.

A második szett első két játékában mindketten visszafogottan kezdtek fogadóként, kicsit hosszabbra nyújtva a “pihenést” a megterhelő első játszma után, de mint kiderült, Djokovic számára ez a visszafogottság nem csak egy játék erejéig tartott. A következő gémben Federer el tudta venni az adogatójátékát, később pedig dupla breakelőnybe kerülve 5-2-es vezetésnél a mérkőzés megnyeréséért adogatott. A találkozó befejezése már nem ment olyan simán, mint az első játszmáé, de végül 75 perc leforgása alatt sikerült megnyernie a mérkőzést – 7-5, 6-2.

Wawrinka pályafutása harmadik Masters döntőjére készül Forrás: atpworldtour.com

Wawrinka pályafutása harmadik Masters döntőjére készül
Forrás: atpworldtour.com

Az már korábban kiderült, hogy a győztes Stanislas Wawrinka ellen fog mérkőzni a döntőben, Federer győzelmével pedig svájci házi döntőt rendeznek, melyre legutóbb 2000-ben Marseille-ben került sor az ATP Touron – akkor Roger Federer kikapott Marc Rosset ellen. Wawrinka egy Nadalt búcsúztató, de eléggé fáradt Ferrer ellen állt ki, a kondícióbeli különbség pedig meg is mutatkozott, hiszen az Australian Open bajnoka 6-1 arányban a földbe döngölte az ellenfelét az első játszmában. A másodikban Ferrer azt az arcát mutatta, amit Nadal ellen, fokozatosan felőrölte ellenfelét és átvette az irányítást a mérkőzés felett. Breakelnie azonban nem sikerült, a rövidítést pedig magasabb fokozatra kapcsolva 7-3-ra  Wawrinka nyerte.

Az aktuálisan első számú svájci teniszező pályafutása során harmadszor jutott be egy ATP 1000-es torna döntőjébe – tavaly Madridban Nadaltól, 2008-ban Rómában pedig  Djokovictól kapott ki. Az már bizonyossá vált, hogy új győztest avat majd holnap a Country Club, hiszen Roger Federer három döntőjéből korábban egyet sem tudott megnyerni. Ezúttal jó ómennek tűnik, hogy a háló túloldalán nem Rafael Nadal áll majd, hanem egy olyan játékos, akit 14 alkalomból 13-szor legyőzött – egyetlen győzelmét azonban Wawrinka épp itt, Monte-Carloban aratta honfitársa felett 2009-ben. Ha Roger Federer nyeri a holnapi találkozót, akkor megelőzi jóbarátját és döntőbeli ellenfelét a világranglistán, így a  helyezése alapján is újra ő lesz az első számú svájci teniszező.

Eredmények:

Wawrinka (3) – Ferrer (6) – 6-1, 7-6

Federer (4) – Djokovic (2) – 7-5, 6-2

A kiemelt kép forrása: tennisviewmag.com