Wawrinka szett hátrányból fordítva lett Monte Carlo bajnoka

A mai napon a végéhez ért a Monte Carlo-i ATP 1000-es mesterverseny, ahol a fináléban Stanislas Wawrinka és Roger Federer küzdött meg egymás ellen a trófea elhódításért.

Ha csak a statisztikát megnéztük az idei versenyről, Wawrinka jutott el némileg könnyebben a döntőig, még pedig nem is akármilyen módon. Az Australian Open bajnoka a mai fináléig egyáltalán nem vesztette el a szerváját, sőt mindösszesen két bréklabdát kellett hárítania az egész torna során. Federer-nél is remek formát láthattunk egész héten, egyedül Jo-Wilfried Tsonga tudta nagyobb csatára kényszeríteni, ahol viszont rezgett a léc a korábbi világelsőnél. Az elődöntőben mind a két svájci brillírozott: Wawrinka Ferrer-t 6/1 7/5-el küldte haza, még Federer Djokovic-ot győzte le 7/5 6/2 arányban.

federerwawrinka

Federer és Wawrinka a döntő előtt is együtt melegített
Kép forrása: twitter.com

A két játékos a mai döntőre egyébként nem megszokott módon készült, hiszen egymással edzettek a finálét megelőzően. Ez az ATP mezőnyében kimondottan ritkának számít, de hát ez is mutatja, hogy milyen jó a két teniszező egymással való kapcsolata. A svájci párharcban Federer és Wawrinka is első Monte Carlo-i sikerükért küzdöttek, de egy kicsit másképpen. Wawrinka februárban ugyan megszerezte élete első Grand Slam győzelmét, azonban ATP 1000-es mesterverseny győzelemmel még nem rendelkezett a fiatalabb svájci. Federer pedig pályafutása során számos 1000-es versenyen tudott diadalmaskodni, viszont Monte Carlo-i trófea még hiányzott a gyűjteményéből.

A két játékos eddigi statisztikáját megnézve kitűnt, hogy Wawrinka túlságosan is tisztelte Federer-t, mivel a 17-szeres Grand Slam győztest 14 mérkőzésen csak egyszer tudta legyőzni az Australian Open címvédője. A párharc egyik érdekessége, hogy Wawrinka azt az egyetlen győzelmet még öt éve pont Monte Carlo-ban aratta honfitársa ellen. Legutóbbi mérkőzésüket Federer nyerte a 2013-as Indian Wells-i tornán.

1. játszma: Wawrinka első ízben bukta a tornán a szerváját, ami rögtön a játszmába került

Roger Federer

Federer több parádés ütésée is kellett a vezetés megszerzéséhez 
Kép forrása: stowsentry.com

A mérkőzés elején máris megszakadt Wawrinka hihetetlen sorozata a torna szempontjából. 2-2-nél Federer egy hosszú játék után elvette ellenfele adogatójátékát, így a fiatalabb svájci ezen a tornán először bukta el a szerváját. Ekkor még nem lehetett tudni, de ez sokba került Wawrinkának. A folytatásban mind a két játékostól remek megoldásokat láthatott a Monte Carlo-i közönség. A korábbi világelsőnek főleg parádés fonák elütései miatt járt komolyabb taps, honfitársa pedig gyönyörű nyerőket ütött. A legfontosabb tényező viszont a fontos pontok megnyerése volt, amiben inkább Federer bizonyult jobbnak. A 32 éves teniszező az első játszmát higgadtságának köszönhetően 6/4-re tudta megnyerni, amivel Wawrinka nem csak először vesztette el az adogatását, hanem az első bukott játszmáját is elkönyvelhette a tornán.

2. játszma: az esőszünettel tarkított játszma végén a harmadik szettre maradt a döntés

wawrinka3

Wawrinka ezzel a lecsapással harcolta ki a döntő játszmát
kép forrása: twitter.com

A második játszma elején a gyönyörű napsütés után a nézők hirtelen az esernyőiket kezdhették elővenni, ami sok mindent elárult. 2-2-nél jártak a felek, amikor Cedric Mourier székbíró leparancsolta a két játékost a pályáról és egy nagyon rövid esőszünet vette kezdetét. Szerencsére a mérkőzés nem sokáig szakadt félbe, egy 10 perc múlva már lehetett folytatni a találkozót. Eddig a pontig egyébként mind a két svájci már elveszítette egyszer a szerváját. Az esőszünet talán Wawrinkának tett jobbat, mivel ugyan brékelőnybe került a játszma elején, de azt hamar vissza is adta és Federer egyre közelebb került a győzelemhez. Innentől viszont mindketten rettentően magabiztosak voltak adogatóként, és a játszmát csak a tie-break tudta eldönteni. A rövidítésben Wawrinka egyre nyugodtabban és felszabadultabban játszott, amit 4-2-es előnye is bizonyított. A 29 éves teniszező 6-3-nál már három játszma labdához is jutott, azonban Federer az első kettőt saját adogatópontból hárította, így már csak egy lehetősége volt egalizálni. Wawrinka viszont ezt a lehetőséget nem volt hajlandó elszalasztani és 7/6-al kiharcolta a döntő játszmát, ráadásul látszott, hogy labdamenetről-labdamenetre jobban játszik a döntőben.

3. játszma: A Tiebreak mindent megfordított, Wawrinka élete első mesterversenyét nyerte Monte Carlo-ban

montecarlo

A hálónál is látszik milyen két jó barát játszott a döntőben
Kép forrása: atpworldtour.com

A rövidítés úgy tűnt mindent Wawrinka javára fordított, aki egyre nagyobb önbizalommal tarkítva parádés teniszt mutatott be a döntő játszmában. Az Australian Open bajnoka nagyon hamar elhúzott 4-0-ra, ahol Federer szépítése után az volt a kérdés, mennyire tud nyugodt maradni Wawrinka az első mesterverseny győzelme kapujában. A következő két játék azonban ismét azt bizonyította, hogy Stan milyen óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt egy év során. Rettentően nyugodtan és parádés nyerőkkel játszotta végig az utolsó két játékot, aminek a végén 6/2-re nyerte meg a döntő játszmát.

wawrinka2

Wawrinka boldogan emelhette fel a trófeát a győzelem után
Kép forrása: twitter.com

Az újdonsült masters bajnok  tehát februári Grand Slam győzelme után, első mesterverseny diadalát is elkönyvelte Monte Carlo-ban. Federer-nek talán kicsit fájó lehet a verség, mivel negyedszer próbálkozott megnyerni azt a tornát, de idén sem jött össze neki. Győzelmével Wawrinka egyébként hétfőtől megtartja a ranglistán a harmadik helyét, a korábbi világelső pedig marad honfitársa mögött. Jövő héten mind a két játékos pihen, egyikük sem indul a barcelonai versenyen. Wawrinkának rajongói majd a következő hét után Oeiras-ban szoríthatnak, Federer nagy valószínűséggel Madridban indul legközelebb.

A döntő végeredménye:

Stanislas Wawrinka(3)-Roger Federer(4/WC) 4/6 7/6(5) 6/2

Kiemelt kép forrása: news.yahoo.com