Madrid: Almagro tizenegyedik meccslabdáját kihasználva jutott tovább

Nicolas Almagro szoros első körös meccsen van túl Madridban, ahol a kazah Golubev ellen tíz meccslabda sem volt elég neki a mérkőzés lezárásához. Kiesett a müncheni döntős Fabio Fognini, akit az ukrán Dolgopolov búcsúztatott.

Alexandr Dolgopolov Forrás: atpworldtour.com

Alexandr Dolgopolov
Forrás: atpworldtour.com

A BMW Open vasárnapi döntőjében Fognini az akkor a  világranglista 111. helyén álló Klizan ellen szenvedett némileg kínosnak mondható vereséget, melyet minden bizonnyal feledtetni szeretett volna szurkolóival (és önmagával) a madridi 1000-es tornán. A 13. kiemelt menetelése azonban igen rövidnek bizonyult, hiszen már az első fordulóban kiesett Alexandr Dolgopolov ellen. Az ukrán 24 nyerő ütést mért ellenfelére, a hálóhoz felérve pedig húsz alkalomból 18-szor járt sikerrel. A végeredmény 7-5, 4-6, 6-3 lett, Dolgopolov a következő körben Ernests Gulbis ellen mérkőzik majd, aki szintén három játszmában tudott nyerni a világranglista 21. helyén álló Janowicz ellen. Gulbis 18 ászt ütött a meccsen szemben ellenfele 11 fogadhatatlan adogatásával és a második szervákat tekintve is jobbnak bizonyult.

Nicolas Almagro Barcelonában nem mindennapi tettet hajtott végre Nadal legyőzésével (igaz, a következő körben ki is esett), Madridban viszont majdnem megütötte a bokáját az első fordulóban. Ellenfele, a kazah Golubev jelentősen megnehezítette a 2010-es elődöntős dolgát, aki végül döntő szett tie-breakben tudta kiharcolni a továbbjutást, összességében tíz meccslabdát elpuskázva. Almagro következő ellenfele a 2008-as győztes, hetedik kiemelt Andy Murray lesz.

Fognini mellett a 14. kiemelt Haas is korán búcsúzott a spanyol fővárostól, a veterán német útját a selejtezőből felkerülő Sijsling állta, aki 12-ből kilenc breaklabdát is hárítva, szetthátrányból fordítva tudott nyerni. A holland teniszező következő ellenfele Jarkko Nieminen lesz.

A dél-afrikai Anderson is szetthátrányból kényszerült fordítani Radek Stepanek ellen, kialakítva ezzel az újabb Anderson – Berdych párharcot a második fordulóban – a két játékos az elmúlt 28 hónapot tekintve tíz alkalommal is összefutott már a touron, melyek közül mind a tíz a cseh győzelmével zárult. Andersonnak most remek alkalma kínálkozik Berdych legyőzésére, hiszen a hatodik kiemelt fejében valószínűleg még ott motoszkál a vasárnap Portugáliában 6-0-ás első szett után elveszített tornadöntő gondolata.

ATP 1000, Madrid, eredmények:

Sijsling – Haas – 3-6, 6-1, 6-4

Anderson – Stepanek – 3-6, 6-3, 6-4

Gulbis – Janowicz – 7-6, 3-6, 6-2

Almagro – Golubev – 6-3, 6-7, 7-6

Monaco – Melzer – 6-4, 6-3

Dolgopolov – Fognini – 7-5, 4-6, 6-3

A kiemelt kép forrása: atpworldtour.com