ATP beharangozó: Róma

2014. május 11.
by DGM96

Jövő héten a Foro Italico-n fog küzdeni a világ krémje.

Kategória:ATP World Tour Masters 1000
Borítás:Salak
Díjazás: € 3,452,415
Címvédő:Rafael Nadal

Az “örök város” mindig is klasszikus és jelentős helyszíne volt a szezonnak (az ATP fennállása során mindig megrendezték a versenyt), 2011 óta azonban ez a tény hatványosan felértékelődött, ugyanis ebben az évben volt először ez az utolsó jelentős torna a salakszezonban a Roland Garros előtt. Idén sem változtak a dolgok, így ezen torna folyamán mérlegelhetjük, kik lehetnek a favoritok a párizsi Grand Slam-en. Mint a legtöbb fontos salakos tornán, itt is Rafael Nadal a legsikeresebb teniszező, hétszeres bajnok itt, ráadásul 2009 óta mindig a döntőbe jut.

A tábla

tumblr_mn43fu2zHW1s6ocq0o1_500

Nadal tavaly is pózolt a torna trófeájával. Idén is valami hasonló végjátékra van szüksége ahhoz, hogy komolyan vegyék őt a Garroson.
forrás: keepcalmandvamos.tumblr.com

A cikk megírása pillanatában madridi döntőt játszó Nadalnak (1.) ilyen sorsolással újfent kötelező a 8, de még lehet a 4 közé jutás is. Először a Volandri-Simon-meccs győztesével játszik, továbbjutás esetén pedig Fernando Verdasco, Mikhail Youzhny, egy selejtezős vagy a francia Nicolas Mahut érkezhet, melyek közül a legelőször említett, honfitárs lehet a legnehezebb ellenfél. Ranglistahelyezés alapján Andy Murrayvel (7.) találkozhat ezután, ám az ő útjába is olyanok állhatnak, mint John Isner (9.), vagy a héten Madridban negyeddöntőző Feliciano Lopez. A wimbledoni címvédő ingatag formáját és a többiek salakbeli (a mallorcaihoz mérve) képességét nézve a kétszeres címvédőnek ezért (is) lesz kötelező minimum az elődöntőbe jutni.

Ám ott sem várható nehéz dolga majd, ha egyáltalán eljut odáig, hiszen Wawrinka (3.) a héten leszerepelt Madridban, így konkrétan nem tudjuk, mire lesz képes a jövő héten, de így is meg van az esélye egy jó szereplésre. Az első komoly ellenfélre a 16 közötti részvétel esetén számíthat, melynek személyét várhatóan Tommy Haas (15.) vagy az olasz Seppi tölti be. A negyeddöntőben Berdych (6.) vagy Dimitrov (12.) várhat rá, de nem szabad megfeledkezni a spanyol Bautista Agutról sem, aki a héten hazája fővárosában az elődöntőig menetelt.

Az alsó ág tele van kérdéssel. Roger Federer (4.) “családi okokból” nem lépett pályára Madridban, így várható teljesítményének etalonja csak a Monte Carló-i szereplése nevezhető, annak viszont már egy hónapja. Minden esetre, a tavalyi döntősnek az első meccsén nem kell annyira izgulnia, vagy a francia Chardy, vagy a holland Haase vár rá. Utána picit már szorulhat a hurok: a hazájában mostanság jól teljesítő Fognini (13.), a meglepetésekre képes Dodig vagy tavaly éppen a svájcit Hamburgban megfricskázó Delbonis érkezhet. Ha ezeket az ellenfeleket legyőzi, a negyeddöntőben Tsonga (11.), Raonic (8.) vagy Dolgopolov jöhet számításba.

A tábla legalsó negyedére újra összesorsolták David Ferrert (5.) és Novak Djokovicot (2.). A kétszeres bajnok szerb gyengélkedő karja miatt mindenféleképpen komolyan veendő ellenfélre számíthat mint Radek Stephanek, mint az idén Nadalt majdnem megverő Andujar személyében. Utána Robredo (16.) vagy Janowicz várhat rá, ám a top 10-en kívül már rég nem beszélhetünk stabil formáról. A 8 között várhatóan a Roland Garros tavalyi finalistája lehet az ellenfele, akinek csak a 16 között lehet komoly ellenfele az idén újra erőre kapó Gulbis, vagy a másik madridi döntős Nishikori (10.) révén.

A kiemelt kép forrása: biglievettieventi.info