Nadal megvédte címét Madridban

A mai estén a végéhez ért a madridi mesterverseny, ahol a világelső örömét Kei Nishikori szerette volna elrontani.

rafakei

Előzetesen óriási döntőre lehetett számítani
Kép forrása: article.wn.com

Több tekintetből is egy érdekes döntőre lehetett számítani. Egyrészt Nishikori pályafutása első mesterverseny győzelmével történelmet írt volna japán játékosként, ráadásul Nadal esetleges legyőzése a negyedik spanyol játékos elleni sikerét jelentette volna. A címvédőnek pedig az önbizalom miatt tett volna jót ez a győzelem, mivel Monte Carlo-ban és Barcelonában sem a megszokott ritmusban alakultak számára a dolgok. Nadallal ugyanis még soha nem fordult elő, hogy a Roland Garros-ra salakpályás tornagyőzelem nélkül utazott volna el.

head2head

Nishikori még sosem tudta eddig legyőzni Nadal-t
Kép forrása: veooz.com

A két játékos eddig hat alkalommal játszott egymás ellen, a statisztika pedig igen csak Nadal javára kedvezett. A spanyol eddig japán ellenfelét mind a hat mérkőzésükön legyőzte, utolsó meccsüket az idei Australian Open nyolcad döntőjében játszották. Akkor a mallorcai teniszező három játszmában győzni tudott, azonban Nishikorin látszott, hogy egyre méltóbb ellenfele tud lenni spanyol vetélytársának.

1. játszma: Nadal sérülését Nishikori gyorsan szett előnyre váltotta

nishikori6

Nishikori az első játszmában parádésan teniszezett
Kép forrása: facebook.com

Az első játszma első két játékából azt lehetett felfedezni, hogy Nishikori némileg idegesebb, mivel Nadalnak azonnal break lehetősége adódott 1-0-nál. Ezt a spanyol azonban a tőle nem megszokott módon kihasználatlanul hagyta, ráadásul érezhető volt, hogy nem teljesen egészséges. Ez rögtön meg is változtatta a játék képét. A címvédőn látszott, hogy lábsérülése miatt a tenyeresnél való kitámasztásoknál komoly problémai vannak. Nishikori kezdett egyre jobban megnyugodni, és rögtön öt játékot bezsebelt zsinórban. Nadal innentől hiába próbált visszakapaszkodni, a japán 36 perc alatt megnyerte a nyitó szettet 6/2-vel és komoly lépést tett a győzelem felé. A világranglista tizedik az első játszmában sokkal hatékonyabb tudott lenni szervái mögött, ráadásul néhol rendkívül okos megoldásokat láthatott tőle a madridi közönség. Habár ez nem biztos, hogy elnyerte a spanyol nézők tetszését.

2. játszma: Nishikori nem tudta lezárni a mérkőzést, ráadásul meg is sérült

nadal4

Nadal nagy küzdés árán kiharcolta a döntő szettet
Kép forrása: tennis.com

A második játszma gyakorlatilag ott folytatódott, ahol az előzőt befejezték. Nishikori nagyon gyorsan előnybe került, azonban látszott Nadalon, hogy kezdi megtalálni a játékát. Ennek meg is lett az eredménye, mivel a spanyol 3-4-nél visszajött. Ezekben a játékokban azonban jött egy újabb sajnálatos sérülés, mivel most a japán hátfájdalmakra hivatkozva kétszer is ápolták. Miután a tavalyi győztes visszajött break hátrányából, ellenfele nem tudta már a szettben megállítani. Nadal egyre hosszabban kezdett el teniszezni és kezdte uralni a labdameneteket. A spanyol végül 6/4-el kiegyenlített, ráadásul Nishikorin látszott, hogy percről-percre erősebbek a fájdalmai.

3. játszma: Nishikori végül nem bírt tovább játszani, feladta a mérkőzést

nishikori5

Nishikori-t végül nemcsak Nadal, hanem sérülése is legyőzte
Kép forrása: twitter.com

A harmadik játszmára már egy ezer fokon égő Rafael Nadal és egy, a sérülésének magát teljesen átadó Kei Nishikori jött ki. A japánt, akit a szünetben hosszas percekig az öltözőben ápoltak, látszott, hogy a feladás veszélye nem kizárt. A pályára ugyan felment becsületből a shimane-i teniszező, azonban nemhogy futni, jóformán lépni alig tudott. Szerváinál látszott, hogy nem tud felugrani, valamint egy helyből volt kénytelen a labdákat átütni. Nishikori, miközben már a feladás járt a fejében, a hazai nézők a játékát erős füttyel jutalmazták, ami tegyük hozzá nem volt szép a madridi közönségtől. Nadal 3-0-ra vezetett, amikor a fájdalom erősebb lett a küzdeni akarásnál és Nishikori sajnos feladta a találkozót. Nadal tehát egy drámai döntőben végül ellenfele visszalépése után győzni tudott és ezzel megvédte címét a madridi mesterversenyen.

nadal3

Nadal negyedszer tudott Madridban nyerni
Kép forrása: atpworldtour.com

A világelső madridi tornagyőzelmével megszerezte pályafutása huszonhetedik Masters diadalát, összességében pedig a hatvanharmadik ATP trófeáját. A jövő héten Rómában folytatódnak a küzdelmek, ahol nagy kérdés a két játékos különböző sérülések miatti részvétele (időközben Nishikori visszalépett a római viadaltól). A spanyol győzelmével tovább őrzi a ranglista elsőséget, a japán pedig hétfőtől, életében először Top Ten játékosnak mondhatja magát.

A döntő eredménye:

Rafael Nadal(1)-Kei Nishikori(10) 2/6 6/4 3/0-nál Nishikori feladta

Kiemelt kép forrása: twitter.com