Nishikori megakadályozta a spanyol házi döntőt Madridban

Rafael Nadal győzelme után, az volt a kérdés ki lesz a világelső döntőbeli ellenfele. A fináléba kerülésért Kei Nishikori és David Ferrer küzdöttek meg.

A japán a tornán eddig igazi spanyol specialistának számított, mivel Guillermo Garcia-Lopez-t és Feliciano Lopez-t is ő ejtette ki és most Ferrer ellen is valami hasonlóra készült. Ellenfele az elődöntőig Ramos elleni nehéz meccse ellenére szépen menetelt, mivel john Isner-t és Ernests Gulbis-t is két játszmában intézte el.

A két játékos hetedik alkalommal csapott össze egymás ellen. Óriási küzdelemre lehetett számítani, ráadásul eddigi hat meccsüknél is 3-3 győzelmet könyvelhetett el a két elődöntős. Utolsó meccsüket idén Miami-ban játszották, ahol Nishikori két rövidítést megnyerve győzött döntő játszmában.

nishikori2

Nishikori rövidítésben szerezte meg az előnyt az első játszmában
Kép forrása: westport-news.com

Az első játszmát hosszú labdamenetek, dinamikus támadások és rettentően finom megoldások jellemezték. Először Ferrer került break előnybe egy parádés fonák elütés után. A spanyol hiába vezetetett ezzel már 4-2-re, előnyét nem tudta megőrizni, a nyitó szettet pedig egy rövidítés döntötte el. A Tiebreak-ot az elődöntőhöz megfelelő kiélezett harc kísérte végig, aminek a végén Nishikori jutott vezetéshez, aki 7-5-re nyerte meg a rövidítést.

ferrer

Ferrer nagy küzdőerejét ismét bizonyítva kiharcolta a döntő játszmát
Kép forrása: westport-news.com

A második játszma közepén Ferrer tudott előnyhöz jutni, azonban ez ismét hamar elszállt számára. Főképp, hogy Nishikori 5-4-nél már a döntőbe kerülésért fogadhatott. A spanyol nagy teher alá került. A világranglista ötödiket azonban hihetetlen stabilitása és elképesztő gyorsasága kihúzta őt a bajból és 6-5-nél már ő adogathatott az egyenlítésért. Ezt a lehetőséget már nem szalasztotta el a hazai teniszező és 7/5-el kiharcolta a döntő játszmát.

nishikori3

10 mérkőzéslabda után végül Nishikori örülhetett a győzelemnek
kép forrása: livetennis.com

Sokan viszont nem számítottak arra, hogy ebből a fordulatból nem a spanyol fog kijönni jobban. A japán elvette ugyanis Ferrer szerváját és előnyét egészen 5-3-ig megőrizte, amikor már a meccs kiszerválása volt Nishikori feladata. A következő játékban viszont egészen heroikus küzdelem alakult ki. Három meccslabdához érve gondolhattuk, hogy a japán könnyedén lezárja ezt a game-et és bejut a döntőbe, de nem így lett. Ferrer előbb hárított három mérkőzéslabdát, majd elkezdte ostromolni break labdákkal ellenfelét. Az elképesztő játékban egymást váltogatták az előnyök, mivel hol Nishikori jutott meccslabdához, hol Ferrer-nek nyílt esélye a folytatáshoz. A két játékos már a salakot is felszántotta, amikor Nishikori a tízedik meccslabdájáig jutott el. A japán viszont ezt már kihasználta, miután a spanyol tenyerese szélesre sikeredett és bejutott a madridi torna fináléjába.

Nishikori tehát egy két és háromnegyed órás csata után 7/6 5/7 6/3-al bekerült pályafutása első mesterverseny döntőjébe. A fináléban már a negyedik spanyol ellenfelét kéne legyőznie a trófeáért, csak Rafael Nadal ellen valószínűleg még ennél is nehezebb mérkőzésre számíthat.

Az elődöntő eredménye:

Kei Nishikori-David Ferrer 7/6(5) 5/7 6/3

Kiemelt kép forrása: atpworldtour.com