Nadal és Djokovic is szettet veszített a római nyolcaddöntőben

A világelső és címvédő Rafael Nadal valamint legfőbb kihívója, Novak Djokovic is szetthátrányból fordítva harcolta ki a továbbjutást a Rómában zajló ATP 1000-es versenyen. Stanislas Wawrinka Madridhoz hasonlóan ezúttal is várakozáson alul teljesített.

Haas idei legnagyobb győzelmét aratta Wawrinka ellen Forrás: atpworldtour.com

Haas idei legnagyobb győzelmét aratta Wawrinka ellen
Forrás: atpworldtour.com

Federer tegnapi búcsúja után a nyolcaddöntő sem telt el meglepetés nélkül. A játéknap első mérkőzésén a szintén svájci Stanislas Wawrinka lépett pályára és maradt alul Tommy Haasszal szemben. A világranglista 19. helyén álló Haas 5-7, 6-2, 6-3-ra nyert, ami több, mint egy év óta az első, top10-es játékos ellen aratott győzelme a németnek. A mérkőzésen Haas rendkívül agresszívan játszott, ellenfele negyven ki nem kényszerített hibáját is kihasználva tudta megfordítani a találkozót. Haas tizenkét évvel ezelőtt, 2002-ben döntőt játszott Rómában, ahol Andre Agassi parancsolt neki megálljt.

Stanislas Wawrinka a Monte-Carlo Rolex Mastersen aratott tornagyőzelmével kezdte az európai salakszezont, azóta viszont nem muzsikál túl jól: Madridban és Rómában is idejekorán búcsúzott.

A veterán német az elődöntőbe jutásért a 12. kiemelt Dimitrov ellen küzd majd, aki hozzá hasonlóan szetthátrányból fordítva tudta kiharcolni a továbbjutást egy nála magasabban rangsorolt teniszező ellen. A feltörekvő bolgár áldozata a hatodik kiemelt Berdych volt, akinek stílusosan vágott vissza a múlt héten Madridban elszenvedett harmadik körös vereségért. A spanyol fővárosban ugyan szettelőnybe került Dimitrov, Berdych azonban megfordította a találkozót. A Rómában megnyert első játszma már a harmadik volt zsinórban riválisával szemben, de ezt követően Dimitrov megmutatta, hogy őt is kemény fából faragták: az adogatójátékát mindössze egyszer elveszítve, 13 breaklehetőségéből viszont ötöt is kihasználva Dimitrov  közel két és fél óra alatt 6-7, 6-2, 6-2-re hozta a találkozót.

Rafael Nadal tornagyőzelemmel a háta mögött utazott Rómába, első mérkőzésén azonban nem brillírozott, hiszen a rövidítésben elveszítette a második játszmát a világranglista 30. helyén szerénykedő Gilles Simon ellen. A nyolcaddöntőben az orosz Youzhny volt a világelső ellenfele, aki Simonhoz hasonlóan tie-breakre tudta kényszeríteni őt, melyben felül is tudott kerekedni. A Simon elleni 3 óra 19 percen át tartó csata után (7-6, 6-7, 6-2) úgy tűnt, Nadal ismét egy hosszadalmas és fárasztó mérkőzésbe sodorhatja magát, de miután Youzhny a második játszmában breakelőnyre tett szert, a spanyol jelentősen magasabb fokozatra kapcsolt – előbb 2-2-re szépített majd a következő 11 játékból 10-et nyerve ki is harcolta a továbbjutást – 6-7, 6-2, 6-1.

A születésnapos Murray lesz Nadal ellenfele Forrás: atpworldtour.com

A születésnapos Murray lesz Nadal ellenfele
Forrás: atpworldtour.com

Nadal negyeddöntőbeli ellenfele Andy Murray lesz, akivel 2011 vége óta nem találkozott. Murray, aki 27. születésnapját ünnepelte, a Marin Cilicet búcsúztató osztrák Melzer ellen lépett pályára. A szebb napokat is megélt Melzer breakelőnybe tudott kerülni az első játszmában, de előnyét nem sikerült megőrizni, Murray pedig egy közel tökéletes tie-breaket produkálva behúzta ez első játszmát. A második játszma hasonlóan kezdődött, mint az első, csak pepitában: Murray került breakelőnybe, Melzer pedig később egyenlíteni tudott. A rövidítésig azonban nem jutottak el a felek, Murray ugyanis ismét el tudta venni ellenfele adogatását majd kiszerválta a játszmát – 7-6, 6-4.

Nadal és Murray egymás elleni mérlegét természetesen a címvédő vezeti, 13-5-re, legutóbbi salakos meccsüket pedig  Nadal nyerte (RG 2011, három szettben).

Madrid után ismét találkozott egymással Ernests Gulbis és David Ferrer, a spanyol pedig másodszor is jobbnak bizonyult ellenfelénél. A 32 éves Ferrer 71 perc alatt alakította ki a 6-2, 6-3-as végeredményt, a következő fordulóban pedig Novak Djokovic ellen folytathatja pályafutása második római döntőbe vezető útját – 2010-ben Rafael Nadaltól szenvedett vereséget a fináléban.

Novak Djokovic finoman szólva sem kezdte jól a nyolcaddöntős mérkőzését Philipp Kohlschreiber ellen. A német játékos mindenki őszinte meglepetésére 4-0-ra húzott el az első játszmában, és bár Djokovic ezt követően feljött 4-3-ra, a játszmát végül sikerült behúznia – 6-4. Djokovic ezután egy, a Nadaléhoz hasonló nagy feltámadás keretein belül lemosta a pályáról ellenfelét és 6-2, 6-1-el megfordította a találkozót. Djokovic 14-5-re vezeti Ferrer elleni mérlegét, aki legutóbb a 2011-es VB-n tudta legyőzni a szerbet. Három salakos találkozójukból viszont kettő is Ferrer sikerével zárult, igaz ezek még 2007-ben illetve 2004-ben voltak. Harmadik összecsapásukon, Djokovic pazar, 2011-es menetelése során  a madridi salakon Ferrer el tudta csenni a második játszmát a későbbi tornagyőztes elől.

A kanadai Milos Raonic két játszmában búcsúztatta Jo-Wilfried Tsongát, a Federert legyőző Chardy pedig tovább folytatja menetelését, miután Ivan Dodig ellen is nyerni tudott.

ATP 1000, Róma, nyolcaddöntő:

Haas – Wawrinka – 5-7, 6-2, 6-3

Raonic – Tsonga – 7-6, 6-4

Murray – Melzer – 7-6, 6-4

Chardy – Dodig – 6-3, 6-2

Nadal – Youzhny – 6-7, 6-2, 6-1

Dimitrov – Berdych – 6-7, 6-2, 6-2

Ferrer – Gulbis – 6-2, 6-3

Djokovic – Kohlschreiber – 4-6, 6-2, 6-1

A kiemelt kép forrása: dailymail.co.uk