Nadal – Djokovic döntő lesz Rómában

A világranglista első két helyezettje, Rafael Nadal és Novak Djokovic jutott a római 1000-es verseny döntőjébe. Mondhatnánk, hogy érvényesült a papírforma, a két játékos döntőbe vezető útja azonban finoman szólva sem volt sima.

A világelső Nadal ellenfele az elődöntőben Grigor Dimitrov volt, akit amolyan salakos-Nadalosan könnyedén, 6-2, 6-2 arányban le is győzött. A verseny előző meccsein azonban többször is rezgett a léc: a második fordulóban Simon ellen döntő szett tie-breakben tudta csak kiharcolni a továbbjutást, a következő fordulóban Youzhny ellen pedig szetthátrányból kellett visszakapaszkodnia. Az a bizonyos szetthátrány megvolt aztán Murray ellen is a negyeddöntőben, ráadásul olyan simán nyerte Murray 6-1-re az első játszmát, hogy Nadal egyetlen nyerő ütésre sem volt képes. A  spanyol végül kiharcolta a továbbjutást, de a döntő játszmában is nehéz helyzetbe került, miután Murray 4-2-es vezetésre tett szert.

Djokovic kitörően, az árnyéka visszafogottabban örült a döntőbe jutásnak Forrás: atpworldtour.com

Djokovic kitörően, az árnyéka visszafogottabban örült a döntőbe jutásnak
Forrás: atpworldtour.com

Ezen a versenyen Djokovic esetében sem azt kell számolgatni, hogy hány szettveszteség nélküli meccsen van túl, ugyanis a Stepanek elleni második fordulót leszámítva ő sem aratott sima győzelmeket: Kohlschreiber szettelőnybe tudott kerülni a szerbbel szemben, David Ferrer pedig a második játszmát megnyerve tette szorossá a mérkőzést.A játszmavesztés az elődöntőben sem maradt el.

Az elődöntőben a nyolcadik kiemelt Raonic volt Djokovic ellenfele. A fiatal kanadai magabiztosan kezdte a találkozót, és meg is nyerhette volna az első játszmát 6-4-re, de a meccslabdát Djokovic ekkor még hárítani tudta. A tie-breaket a szerb kezdte jobban, 3-0-ás előnyre tett szert, innen azonban Raonic pillanati következtek, aki zsinórban hat pontot nyerve behúzta a játszmát. Raonic 21 nyerővel – melyek közül nyolc ász volt – abszolválta a játszmát és ellenfele mind a kilenc breaklehetőségét hárítani tudta.

A 72 percig tartó első játszma után egy breakváltást követően a második is tie-breakbe torkollott, melyet izgalmas csatát követően Djokovic tudott megnyerni. Milos Raonic kétszer annyi nyerőt ütött (24) a játszma során, mint ellenfele, mégis elveszítette azt. Következhetett a döntő játszma, ahol Djokovic már rögtön az első játékban breakelőnybe került, majd az utolsóban is el tudta venni ellenfele adogatójátékát, így több mint három óra játék után kialakította a 6-7, 7-6, 6-3-as végeredményt.

Vasárnap újabb Nadal – Djokovic rangadót láthatunk (a 41.-et), viszont egyik játékos sincs kifejezetten jó formában. Nadallal kapcsolatban többször érezhettük mostanában, hogy ha egy igazán jó versenyző állna a háló másik oldalán, akkor kikapna a világelső. Andy Murray személyében megkapta ezt az ellenfelet Nadal, a skót viszont még mindig nincs olyan fizikai állapotban, mint a hátsérülése előtt volt, na meg a salak sem  tartozik a kedvenc borításai közé. Itt van viszont Djokovic, aki több salakos tornán is bizonyított már, most pedig jó esélye lenne rá, hogy letaszítsa Nadalt a trónról (esetleg még a Garroson is), viszont ő sem teljesített meggyőzően a héten. A fogadóirodák Nadalt tartják az esélyesebbnek, győzelme esetén nagyjából 1,7-szeres pénzt lehet keresni. Reméljük, a két játékos gyenge formája ellenére igazán izgalmas és kiélezett csatát láthatunk holnap.

ATP 1000, Róma, elődöntő:

Djokovic – Raonic – 6-7, 7-6, 6-3

Nadal – Dimitrov – 6-2, 6-2

A kiemelt kép forrása: sportsonearth.com