Roland Garros 2014: A férfi egyes beharangozója

2014. május 23.
by DGM96

Holnapután rajtol minden salakpályás verseny legnagyobbika, így itt az ideje, hogy megnézzük a friss sorsolást, illetve esélyt latolgassunk.

Kategória:Grand Slam
Borítás:Salak
Díjazás:€ 11,552,000
Címvédő:Rafael Nadal
Rafael Nadal celebrates

forrás: theguardian.com

Az Australian Open és a Roland Garros közti időszak a leghosszabb Grand Slam-mentes időintervallum a szezonban, így a párizsi viadalt mindig is fokozottabb várakozás övezte. 2014-ben ez ráadásul hatványozottan igaz. Rafael Nadal (1.) 10 évvel ezelőtt szenvedett kettőnél több vereséget a Garrost megelőző felkészülési időszakban, így joggal kijelenthető, hogy a nyolcszoros bajnok trónja nem áll igazán biztos lábakon a Boulogne-i erdőben. Kihívóból akad jó néhány, úgyhogy nézzük is meg a sorsolást!

f_09-06-TropheesRG2013-NadalFerrer-03

Megismétlődhet a nyolc között a tavalyi finálé.
forrás: escuyer.com

Felső tábla, felső negyed

A Salakkirálynak papíron könnyű dolga lehet az első három körben. Az amerikai Ginepri ellen kezd, a 64 között pedig a Mathieu-Thiem-mérkőzés nyertesével találkozhat. A harmadik forduló sem lehet gond, hiszen ott Pospisillel (30.) az orosz Gabashvilivel, egy selejtezőssel vagy az argentin Mayerrel kerülhet szembe. Utána már kissé komolyodhat az út. A 16 között papírforma alapján honfitársa, Nicolas Almagro (21.) várhat rá, aki Barcelonában megverte a mallorcait (de nem szabad elhaladni szó nélkül sem Haas (16.) sem pedig az argentin Delbonis neve mellett sem), ám a Garros egy másik konyha.

A negyeddöntőben David Ferrer (5.) lehet az ellenfele. A tavalyi döntős a holland Sislingot kapta az első körben, utána egy selejtezős jöhet. Az első komolyan veendő ellenfél egy körrel később lehet, aki várhatóan vagy Andreas Seppi (32.) vagy a kolumbiai Santiago Giraldo lesz.  A nyolcaddöntőben pedig várhatóan Grigor Dimitrov(11.) ellen játszania a továbbjutásért, az pedig egy ki-ki mérkőzés lehet. Ám a bolgár tehetségnek sem lesz könnyű dolga eljutni odáig. Az első fordulóban máris a szervagép Karloviccal fog játszani, aki holnap döntőzik Düsseldorfban. Ha túléli a horvát kegyetlen adogatásait, utána már reális célként tűzheti ki a 16 közé jutást.

Várható negyeddöntő: Nadal (1.) – Ferrer (5.)/ Dimitrov (11.)

Stanislas-Wawrinka-0421

Jól kezdte Wawrinka a salakszezont, de utána kissé megállt a tudomány. Jó kérdés, milyen formában lesz Párizsban.
forrás: sports.inquirer.net

Felső tábla, alsó negyed

Talán ezen a részen lehetünk a legbizonytalanabbak, hiszen itt sok olyan teniszező található, akinek a formájáról nem tudunk konkrét információt közölni. Ide került az idei első Grand Slam-bajnok, Stanislas Wawrinka (3.). Az svájciak legjobbja a spanyol Garcia-Lopez ellen kezdi meg a menetelést, aki Casablancában nem talált legyőzőre, ezért joggal nevezhetjük ezt kellemetlen sorsolásnak így az elején. Azután viszont túl nagy bajba nem kerülhet, a második körben a tajvani Lu-val vagy a francia Mannarinoval találkozhat. A 32 között pedig Feliciano Lopez (26.) lesz az ellenfele minden bizonnyal. A nyolcaddöntőben két bohém versenyző, Monfils (23.) vagy Fognini (14.) várhat rá. Egyikőjük sem ígérkezik könnyű akadálynak, az olasznak a salak a legjobb borítása, míg “La Monf” a hazai közönség teljes támogatásának tudatában gyakran tud extra minőségen játszani.

Andy Murray (7.) nem csak a top 4-ből, hanem ezzel a szaksajtó látóköréből is kiszorult, de lehet éppen ez tesz jót neki. Rómában majdnem begyűjtötte Nadal skalpját és most is jónak nevezhető sorsolást kapott. A wimbledoni bajnok a kazah Golubevet kapta az első körben, őt követheti a Dustin Brown-Marinko Matosevic-találkozó győztese, a harmadik fordulóban pedig várhatóan a német Kohlschreiber (28.) érkezhet. A nyolcaddöntőben legnagyobb eséllyel Verdascoval (24.) kerülhet össze, bár nem a spanyol a legerősebb a tábla azon részén, de Richard Gasquet-tól (12.) nem várhatunk túl nagy teljesítményt, hiszen a francia a komplett salakszezont kihagyta hátsérülése miatt.

Várható negyeddöntő: Wawrinka (3.) – Murray (7.)

FEDERER

Mennyire fog odafigyelni a gyermekáldás után Federer?
forrás: stevegtennis.com

Alsó tábla, felső negyed

A helvétek “másik” kiválósága, Roger Federer (4.) esélyeiről sem lehet határozott véleményt alkotni. A játéka megvan egy jó szerepléshez, a sorsolás is kedvez neki, de jó kérdés mennyire tud majd koncentrálni, miután újabb ikerpárral bővült családja. Egy viszont biztos, az első körben a szlovák Lacko-val fog játszani. Utána pedig egy selejtezős érkezhet. Az első jelentős vetélytárs csak a 16 között várhat rá, még pedig a lett Gulbis (18.) vagy az orosz Youzhny (15.).

A bázeli 8 közötti vetélytársának kilétére többféle opció is van. A legesélyesebb Tomas Berdych (6.), aki egy selejtezős ellen kezd és az első komolyabb ellenfele a 32 között lehet Bautista Agut (27.) személyében. Mivel a cseh nem mutatott túl meggyőző játékot a felkészülés során, jó esélyei lehetnek a spanyolnak (pláne úgy, hogy Indian Wells-ben, egy gyorsabb pályán idén már legyőzte). A nyolcaddöntőbe a másik ágon Robredo (17.) vagy Isner (10.) juthat be.

Várható negyeddöntő: Federer (4.) – Berdych (6.)/ Bautista Agut (27.)

hi-res-82d3914d8d4f3088ca6756835fecd1c9_crop_north

Római győzelme után bátran nevezhető esélyesnek Djokovic. Vajon megcsinálja végre a Karrier-Grand Slamet?
forrás: bleacherreport.com

Alsó tábla, alsó negyed

Végül, de nem utolsó sorban, nézzük Novak Djokovic (2.) sorsolását. A korábbi világelső szerb nagyon motivált lehet, hiszen Nadal visszafogottabb formája miatt biztosan elgondolkodik egy esetleges győzelemben, ráadásul hazájának természeti katasztrófája is a szeme előtt lebeghet. Az első fordulóban a portugál Sousával játszik majd, azt követően pedig a Chardy-Ginemo-Traver-meccs győztese kerülhet vele szembe. Az első két kör tehát nem tűnik nehéznek, s a folytatás sem lehet az. A 32 között Cilic (25.), a 16 között pedig Tsonga (13.) várhat rá. Szerencsés sorsolás.

A negyed másik ágán Nishikori (9.) menetelhet a nyolcig. A japán Barcelonában bajnok lett, Madridban pedig Nadal verte meg a döntőben, vagyis annak döntőjátszmájában kényszerült visszalépni sérülés miatt. Elsőnek a szlovák Klizan ellen játszik, akivel vigyázni kell, mert Münchenben selejtezősként diadalmaskodott. A következő alkalommal, amikor elővigyázatosnak kell lennie, az a harmadik fordulóban lehet, ahol várhatóan az ukrán Dolgopolov (20.) lehet az ellenfele, utána Raonic (8.) érkezhet.

Várható negyeddöntő: Djokovic (2.) – Nishikori (9.)

Konklúzióként annyi elmondható, hogy az utóbbi évek legkiegyensúlyozottabb Roland Garrosára készülhetünk. Nadal gyenge felkészülése miatt nem ő az egyetlen favorit. A mallorcai mellett Djokovic lehet esélyes a végső sikerre, de David Ferrernek is van sansza egy tavalyihoz hasonló, vagy akár jobb szerepléshez. Ám egy szinte biztos, aki a torna harmadik vasárnapján akar az örömmámorban úszni a Philippe Chatrier-pályán, annak a Salakkirályt kell legyőznie, viszont ő mindenki másnál jobban tudja, mi kell a sikerhez a francia fővárosban.

A kiemelt kép forrása: 1platinumconcierge.blogspot.com