Roland Garros 2014: A női egyes beharangozója

Holnap rajtol az idei év második Grand Slam tornája, a párizsi Roland Garros. A sorsolás tükrében itt az idő, hogy esélyt latolgassunk, és megnézzük, hogy mi várhat ránk az elkövetkezendő két hétben, a hölgyek mezőnyében.

Serena Williams, Maria Sharapova és Na Li. Az utóbbi három év bajnokai, és az idei kiírás három legnagyobb esélyese. De ki lesz a befutó? Ki fog két hét múlva örülni? Esetleg Halep, Ivanovic, vagy Radwanska személyében meglepetés győztese lesz a tornának? A bwin sportfogadó oldal szerint ez a tíz hölgy a torna legnagyobb favoritja.

A bwinnél ilyen pénzeket fizetnek a hölgyek végső győzelméért

A bwinnél ilyen pénzeket fizetnek a hölgyek végső győzelméért

Első negyed:

Sharapova aligha örült, hogy már a nyolc között Serenával kell játszania

Sharapova aligha örült, hogy már a nyolc között Serenával kell játszania

Serena Williams és Maria Sharapova negyede. Igen, a torna talán két legnagyobb favoritja már a legjobb nyolc között lejátszhatja az előző év döntőjének visszavágóját, igaz addig el is kell jutniuk. A világelső sorsolása nem a legkedvezőbb, a második körben mindjárt a spanyol Muguruzával játszik, majd a harmadik körben nővérével, Venus-szal csaphat össze. A nyolcaddöntőben a papírforma szerint a Vinci/Lisicki kettős valamelyikével futhat össze, de a két hölgy jelenlegi formáját látva nem lepődnénk meg, ha egy harmadik játékos jutna el a legjobb tizenhat közé a tábla azon részéből. Sharapova sorsolása ennél lényegesen könnyebbnek tűnik, a nyolcaddöntőig valószínűleg játékot is alig fog veszíteni, a tizenhat között viszont a 2010-es Roland Garros döntős Stosur, vagy az idei év Australian Open döntőse, a szlovák Cibulkova várhat rá.

Várható negyeddöntő: Serena Williams – Maria Sharapova

Második negyed:

Radwanskának ebből a negyedből illene az elődöntőbe jutnia www.thestar.com.my

Radwanskának ebből a negyedből illene az elődöntőbe jutnia
www.thestar.com.my

Kis túlzással a tábla leggyengébb negyede. Itt található Agnieszka Radwanska, Angelique Kerber és Eugenie Bouchard is, akik bár nem rossz játékosok (sőt, kiváló játékosok), de a végső győzelemre egyikőjüknek sincs túl sok esélye. Radwanska alighanem könnyedén eljut a legjobb tizenhat közé, talán csak a spanyol Suarez Navarro okozhat neki problémát, de a nyolc között már szinte megjósolhatatlan, hogy kivel kell megküzdenie a wimbledoni döntős lengyel hölgynek. Bouchard épp a mai nap nyerte meg a nürnbergi salakpályás tornát, így jó esélye van a nyolc közé kerülésre, főleg, hogy Kerbernek nem a salak a kedvenc borítása, igaz két éve már egyszer sikerült eljutnia a legjobb nyolc közé. Hogy még inkább kiegyenlített legyen ez a negyed, arról Flavia Pennetta gondoskodhat, aki idén már negyeddöntőt játszott az Australian Openen, majd karrierje legnagyobb sikerét aratta Indian Wells-ben. Az olasz hölgy előbb Bouchard, majd pedig Kerber dolgát nehezítheti meg, hacsak eddig el nem csúszik a francia salakon.

Várható negyeddöntő: Agnieszka Radwanska – Eugenie Bouchard

Harmadik negyed: 

A torna titkos favoritjának nem a legkönnyebb a sorsolása Forrás: www.gsp.ro

A torna titkos favoritjának nem a legkönnyebb a sorsolása
Forrás: www.gsp.ro

Talán a legkiegyenlítettebb negyed. A titkos esélyesnek tartott román Halep mellett két korábbi bajnok, a 2008-ban diadalmaskodó Ivanovic, és a 2009-es győztes Kuznetsova is itt képviselteti magát, és akkor még nem is beszéltünk az ötödik helyen kiemelt cseh Petra Kvitováról. Simona Halep legjobb nyolc közé jutása szinte bizonyos, néhány salakon jó játékra képes hölgy mellett Sloane Stephens nehezítheti meg a világranglista negyedik dolgát, de aligha fogja. A negyeddöntős ellenfelének kiléte szinte megjósolhatatlan. A legtöbb esélye a szerb szépségnek, Ivanovic-nak van, aki idén már begyűjtött két trófeát, valamint az Australian Openen kiejtette Serena Williams-t, és alig egy hete Rómában legyőzte a salakon már-már verhetetlen Sharapovát is.

Várható negyeddöntő: Simona Halep – Ana Ivanovic

Negyedik negyed: 

Li az év második Grand Slam versenyén is nagyot szólhat

Li az év második Grand Slam versenyén is nagyot szólhat

A második helyen kiemelt Na Li olyan játékosokkal került egy ágra, mint a szerb Jankovic, az olasz Errani és a dán Wozniacki. A 2011-es bajnok kínai játékosnak a legjobb nyolc közé jutás rutinmunka lesz, legnagyobb kihívója a már előbb említett Caroline Wozniacki lehet, de a dán szépség éppen magánéleti problémái miatt aligha fogja legjobbját nyújtani. A negyeddöntő másik szereplőjének kiléte már nagyobb talány. Jankovic egész évben jól játszik, de kiugró teljesítményre ezidáig nem volt képes, míg az évet nagyon gyengén kezdő Errani a salakon kezd egyre jobban játszani, és egy hete a római tornán, többek között Jankovic-ot is legyőzve a döntőig menetelt.

Várható negyeddöntő: Na Li – Jelena Jankovic/Sara Errani

A teljes sorsolás a wta weboldalán  – http://www.wtatennis.com/SEWTATour-Archive/posting/2014/903/MDS.pdf