Roland Garros, nyitó nap, férfiak

2014. május 25.
by Írókéz

Itt van végre, elkezdődött… Sokak kedvenc tornája, a legnagyobb salakpályás viadal, a French Open ismét megörvendeztet minket. Több, mint két hétig élvezhetjük a legjobbak játékát.

Az első nap amolyan igazi bemelegítő volt. néhány nagy sztár pályára lépett, de könnyedén léptek a következő fordulóba. Ahogy az általában lenni szokott, majd később pörögnek fel az események.

Az egyik legérdekesebb összecsapásnak Milos Raonic és Nick Kyrgios találkozója ígérkezett. Raonic, mint a leginkább befutott fiatal játékos a következő generáció legnagyobb ígéretével küzdött meg. A 18 éves Kyrgios egyelőre nem tudott komoly ellenállást kifejteni a kirobbanó erőben lévő kanadaival szemben. Raonic jó formában érkezett Párizsba. Bár nem salakpályás játékos, a római Masters elődöntőjében nagyon közel állt a győzelemhez Novak Djokovic ellen. Talán ezen a versenyen is okozhat még meglepetést a top 10 friss tagja.

Két 0-2-ről történő fordításnak is tanúi lehettünk már az első napon. Érdekesség, hogy mindkét játékos, aki véghezvitte a bravúrt, jóval harminc év feletti korban van, de úgy tűnik, mind kondicionálisan, mind mentálisan még mindig igen jó állapotban vannak. Mikhail Youzhny a tavalyi év legtöbbet fejlődött játékosát, a több, mint 80 profi meccset nyerő Pablo Carreno Bustát fektette kétvállra. A teljes történethez hozzátartozik, hogy a spanyol fiú annyira elkészült az erejével, hogy a mérkőzés vége felé többször izomgörcsöt kapott.

A két Federer-lány a papa meccsén forrás: www.rolandgarros.com

A két Federer-lány a papa meccsén
forrás: www.rolandgarros.com

A másik győztes veterán pedig Radek Stepanek volt. A cseh Davis Kupa és páros Grand Slam győztes az argentin Facundo Arguellónak mutatott példát küzdeni tudásból.

Sokan várták a nagy kedvenc, Roger Federer visszatérését, aki először lépett pályára négy gyermek apjaként. A családi örömök szemlátomást nem vetették vissza a svájci bajnokot a játékban, másfél óra alatt oktatta a szlovák Lackót, aki maga sem adott volna saját győzelméért egy Lukas garast sem.

Tomás Berdychnek szemlátomást feltett szándéka, hogy megreformálja a tenisz-divatot. Így, hogy az Atletico Madrid tegnap elvesztette a BL-döntőt, a cseh játékos eldobta a legutóbb viselt agyonmosott “matracos” mezt, és virágmintás pólóval hódít a Garroson.

forrás: www.ceskatelevize.cz

forrás: www.ceskatelevize.cz

Vannak kétségeink azt illetően, lesznek-e követői. Tomas látványa mindenesetre a lengyel (nem Roman) Polanskyt is letaglózta, aki így három szettben megadta magát a cseh játékosnak.

Említésre érdemes még John Isner mérkőzése, aki a fiatal tehetség Pierre-Hugues Herbert ellen amolyan “isneresen” nyert: három szoros szettben, hozva az adogatásait, nagy küzdelemben. Tudjuk, hogy Izzy nem igazán otthonosan mozog a salakon, meglátjuk, mire lesz elég a továbbiakban a most látott teljesítmény.

Holnap már igazi nagyüzem lesz a Garroson: pályára lép az összes esélyes. Láthatjuk Nadal, Djokovic, Wawrinka és Nishikori meccsét is. Holnap természetesen ismét beszámolunk a nap történéseiről.

Eredmények:

FT Jarkko Nieminen 6 766 366
Michal Przysiezny7 947 734
FT Mikhail Youzhny 31666
Pablo Carreno66340
FT Milos Raonic 67 76
Nick Kyrgios36 13
FT Radek Stepanek 6 83666
Facundo Arguello7 106432
FTSomdev Devvarman736 43
Oleksandr Nedovyesov 567 76
FTLukas Lacko242
Roger Federer 666
FT Tomas Berdych 666
Peter Polansky344
FTGastao Elias425
Diego Sebastian Schwartzman 667
FTVictor Estrella147 84
Jerzy Janowicz 666 66
FT Dmitry Tursunov 676
Potito Starace152
FTFilippo Volandri6 343
Sam Querrey 7 766
FTPierre-Hugues Herbert6 56 45
John Isner 7 77 77
Kiemelt kép forrása: http://a.espncdn.com