Djokovic és Federer is szettet veszített a Garroson

A Roland Garros első péntekén a harmadik forduló első felvonása zajlott a férfiaknál. Federer és Djokovic is szettet veszített, Raonic döntő játszmában harcolta ki a továbbjutást.

Federer és Djokovic nagyjából egy időben kezdték meg a maguk mérkőzését Tursunov illetve Cilic ellen. A svájci érdekes mérkőzés elé nézett, hiszen Tursunov az első két fordulóban nem veszített játszmát a versenyen, kettejük előző összecsapásán pedig két tie-breakes játszmában tudott csak nyerni Federer. A forgatókönyv ezúttal is alakulhatott volna hasonlóképp, mivel a felek egészen a 12. játékig tartották magukat, ekkor azonban Tursunov koncentrációja alábbhagyott, amire Federer kegyetlenül lecsapott és az utolsó pillanatban bezsebelte a játszmát.

A másodikban sem volt breaklabda-özön, de ismét eljött az a bizonyos 12. játék, amely előzőleg döntőnek bizonyult. Federer három breaklabdához jutott, és már szinte mindenki elkönyvelte a 7-5, 7-5-ös Federer vezetést, ám az orosz nem volt rest megfordítani a gémet, sőt, ha már így alakult, a rövidítésben a játszmát is behúzta. A harmadik játszma kisebb Tursunov ápolást követően simán lett 6-2-vel a svájcié, Tursunovban pedig nem volt elég erő ahhoz, hogy ismét egyenlíteni tudjon, így a negyediket is elveszítette 6-4-re. Roger Federer a következő körben a 18. kiemelt Gulbis ellen lép pályára, aki Stepaneket intézte el három játszmában a játéknap legelső férfi mérkőzésén.

Djokovic kilencedszer is legyőzte Cilicet Forrás: atpworldtour.com

Djokovic kilencedszer is legyőzte Cilicet
Forrás: atpworldtour.com

Novak Djokovic ellenfele, Marin Cilic remek szezont produkál idén, és annak ellenére, hogy a salak nem az erőssége, izgalmasnak ígérkezett ez a harmadik fordulós találkozó. A statisztika azonban nem adott okot túl sok bizakodásra: Cilic eddigi hat Roland Garros szereplése alkalmával mindig úgy esett ki, hogy nem nyert játszmát. A pesszimisták jóslatai beigazolódni látszottak az első két játszmában, ahol a horvát rendkívül vérszegény tenisszel rukkolt elő és hamar dupla szetthátrányban tudhatta magát.  A harmadik játszma elején Djokovicnak több lehetősége is volt, hogy elvegye ellenfele adogatását, ám ezt először Cilicnek sikerült végrehajtania. A szerb le tudta dolgozni a 2-4-es hátrányát, a játszma sorsáról végül a rövidítés döntött.

Ekkor kezdődött a mérkőzés izgalmas része, mivel Cilic váratlanul simán, 7-2-re megnyerte a tie-breaket, és játékának javulása is mutatta, hogy igazán visszatért a mérkőzésbe. Djokovic bizonyára nagyon bosszús volt, amiért nem tudta három szettben befejezni a találkozót, és mint tudjuk, ha Novak dühös, akkor elkezd jobban játszani. Ennek megfelelően a negyedik játszmában egyértelművé tette, hogy ki nyeri majd a mérkőzést és 4-1-re elhúzott. Cilic ezt követően azonban egyenlíteni tudott, úgy látszik, számára mégsem volt olyan evidens a végkimenetel. Djokovic továbbjutása nem forgott valós veszélyben, ismét elvette ellenfele adogatójátékát és 6-4-re megnyerte a negyedik játszmát.

A végső győzelemre leginkább esélyes Djokovic következő ellenfele a hazaiak kedvence, a 13. kiemelt Tsonga lesz, aki a vártnál sokkal simábban tudott nyerni Janowicz ellen – ezt persze a francia szurkolók nem bánják túlságosan.

Isner minden támadást visszavert Forrás: gannett-cdn.com

Isner minden támadást visszavert
Forrás: gannett-cdn.com

A játéknap legérdekesebb mérkőzésének mégis talán a Robredo – Isner összecsapás bizonyult. Isnerről köztudott, hogy a legfontosabb számára a saját adogatójátékának megőrzése és nem jön zavarba, ha tie-breakre kerül a sor. Ennek megfelelően nem is született break az első két játszmában, pedig Robredonak több lehetősége is volt – a játszmákat ennek ellenére a hórihorgas amerikai nyerte. A spanyolnak a harmadik játszmában sem sikerült megszereznie a hőn áhított breakelőnyt, az első két elveszített tie-break után pedig nem állhatott túl sok önbizalommal a harmadik elé. Ezúttal mégis ő örülhetett, így sikerült ledolgozni egy szett hátrányt.

A negyedik játszmában végül megszületett a találkozó első breakje, ám ironikus módon ezt nem Robredo, hanem Isner hozta össze, ami után simán szerválta ki a meccset – 7-6, 7-6, 6-7, 7-5 lett a végeredmény. Robredo úgy veszítette el a találkozót, hogy 41 nyerő ütése mellé mindössze 11 ki nem kényszerített hibát vétett (51 játék alatt!!!) és összességében véve három ponttal többet szerzett ellenfelénél. 13 breaklabdája volt, melyek közül egyet sem tudott kihasználni. Isner a negyedik fordulóban Berdych ellen bizonyíthat majd, aki Bautista-Agut ellen jutott tovább négy játszmában.

Milos Raonic csak a döntő szettben tudta kiharcolni a továbbjutást Gilles Simon ellen, akit a kelleténél  nagyobb lelkesedéssel biztattak a francia szurkolók. Talán ez is közrejátszott Raonic bizonytalankodásához, mindenesetre a kanadai a mérkőzés elején rengeteg hibát vétett, a végére azonban összekapta magát. A Granollers-Klizan mérkőzést 2-1-es Granollers vezetésnél félbeszakították.

Roland Garros, Harmadik forduló, Péntek:

Gulbis – Stepanek – 6-3, 6-2, 7-5

Federer – Tursunov – 7-5, 6-7, 6-2, 6-4

Djokovic – Cilic – 6-3, 6-2, 6-7, 6-4

Isner – Robredo – 7-6, 7-6, 6-7, 7-5

Berdych – Bautista-Agut – 6-1, 6-2, 6-7, 6-4

Tsonga – Janowicz – 6-4, 6-4, 6-3

Raonic – Simon – 4-6, 6-3, 2-6, 6-2, 7-5

Granollers – Klizan – 6-7, 6-2, 7-6 – félbeszakítva

A kiemelt kép forrása: themalaymailonline.com