Roland Garros: Nadal és Djokovic az álomdöntőben

 

A nem hivatalos salakpályás világbajnokságon újra bebizonyosodik, hogy az élet a legjobb rendező. Az események közel két hete lassan hömpölyögnek a drámai végkifejlet felé, amelynek a csúcspontja a vasárnapi férfi egyes fináléban várható.

Novak Djokovic számára új időszámítás kezdődött 2013. október 7-én, amikor elvesztette a világelsőséget. Ettől a pillanattól kezdve a kissé elkényelmesedett szerb világklasszis szeme előtt csak egy cél lebegett: ismét a világ legjobbjává válni. Még aznap(!) felhívta Boris Beckert, a legendát, hogy segítsen neki ebben a folyamatban, Bum-Bum Boris pedig a pókerasztalok kényelmes székét a teniszedzők ingatag – képzeletbeli – kispadjára cserélte.

djokovic gulbis

Talán a világ két legjobb kétkezes fonákja csapott össze
forrás: /i.telegraph.co.uk

Djokovic azóta egyre jobban játszik, és az idei salakos szezonban már kézzelfogható közelségbe került számára a hőn áhított cél. Jól sikerült számára a tenisz-szezon első fele, és bár nem sikerült a címvédés az Australian Openen, ráadásul volt egy kisebb sérülése is, de sikerült salakon legyőznie Rafael Nadalt, és úgy tűnik, a Roland Garros végjátékára abszolút csúcsformába lendül. Amint azt a bevezetőben említettük, az események a döntő idején csúcsosodnak ki: amennyiben Djokovic a fináléban legyőzi Nadalt, többszörösen is beírja magát a tenisztörténelembe. Visszaszerzi az elvesztett világelsőséget, a nyolcadik játékosként teljesíti a karrier Grand Slamet, egyszersmind véget vet Rafael Nadal példátlan hegemóniájának a Roland Garroson. Ehhez nem kell egyebet tennie, mint három szettet nyernie a világ legjobb – és szintén csúcsformába lendült – salakpályás játékosa ellen, annak kizárólagos felségterületén, a Philip Chatrier Stadionban. Egyszerű, nem?

Az előjelek kedvezőek a szerb játékos számára, mert bár kettejük párviadalának történetében még a mallorcai vezet 22-19-re, utolsó négy meccsüket a világranglistán aktuálisan második helyezett Djokovic nyerte. Utolsó összecsapásukon, a római mesterverseny döntőjében már salakon is tudott két szettet nyerni Nadal ellen, az pedig két nap múlva kiderül, meg tudja-e ezt toldani még eggyel.

Hogy a mai elődöntőkről is szót ejtsünk: mindenki érezte, hogy a két összecsapás tulajdonképpen formalitás, és a várakozások be is igazolódtak. Bár Ernest Gulbis nagyon motivált mostanában, a játékban még fejlődnie kell Djokovic szintjéhez. Az első játszmát 41 perc alatt, egy brékkel nyerte a szerb, majd a második szettben megismételte ugyanezt. A második kiemelt 86%-ban nyerte meg a pontokat a sikeres első szerva után, tehát ragyogó szervagémeket produkált.

A jövő hetet már a top 10-ben kezdő lett teniszező az elvesztett második szett után bevonult az öltözőbe. A szünet jót tett neki, még egyszer összekapta magát a harmadik játszmában. Erősíteni tudott, és 4-3-nál egy ragyogó fonákkal sikerült elvennie Djokovic adogatását. Segített neki ebben, hogy ellenfele szemmel láthatóan nem jól érezte magát, ápolási szünetet is kért. “Djoker” ebben az időszakban a második szervái után mindössze 14%-ban szerezte meg a pontokat.

nadal murray

forrás: rolandgarros.com

A negyedik szettben azonban rögtön az elején kihasználta Gulbis megingását, és 2-0-ás vezetésre tett szert. Jurmala üdvöskéje innen még visszakapaszkodott 3-3-ra, de ez túl sok energiáját felemésztette. Djokovic ismét brékelt és megnyerte az elődöntőt,  idei 30. győzelmét aratva.

A másik mérkőzésen, két ötszettes mérkőzéssel a lábában, egy meglehetősen fáradt Andy Murray próbálta felvenni a versenyt az egyre magabiztosabban játszó Rafael Nadallal. Kettejük örökmérlege 14-5 volt a spanyol teniszező javára, tehát minden szempontból ő volt az esélyes, de azért ilyen egyoldalú mérkőzésre kevesen számítottak. A balkezes világelső imponáló teljesítményt tett a pályára. Esélyt sem hagyott a britek kedvencének, és három sima szettben, mindössze 1 óra 40 perc alatt  diadalmaskodott. A kettejük közti különbséget jól mutatja, hogy a második játszmában Nadal nem bukott pontot sikeres első adogatás után, és Murray az egész játszma alatt mindössze 12 pontot szerzett.

Manacor szülötte vasárnap történelmi tettet hajthat végre: az egyetlen játékossá válhat, akinek ötször egyhuzamban sikerül nyernie a Garroson, egyúttal tovább javíthatja eddig is elképesztő, 65-1-es French Open mérlegét, egyúttal az egyedüli játékos lehet, akinek 10 éven keresztül minden évben sikerült nyernie legalább egy Grand Slam tornát.

Lehet, hogy érdemes lesz azt a döntőt megnézni…

Eredmények:

FTErnests Gulbis3363
Novak Djokovic 6636
FT Rafael Nadal 666
Andy Murray321

KIemelt kép forrása: s2.lemde.fr