Letaszítja-e Djokovic Nadal-t a trónról?

Vasárnap ismét egy Nadal-Djokovic Grand Slam döntőt rendeznek a Roland Garros-on. Pár hónapja az olvasók már betekintést kaphattak a két játékos egész párharcából, most azonban csak a párizsi meccsek lesznek terítéken.

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

Megállítja-e vajon Djokovic Nadal-t vasárnap?
Kép forrása: rolandgarros.com

Nyolc év, számos egészen fantasztikus mérkőzés két gigász között a francia fővárosban. A szerb öt alkalommal próbálta megállítani a salakkirályt kedvenc tornáján, de ezek a kísérletek eddig kudarcba fulladtak. Hatodik mérkőzésükön a 27 éves teniszező ráadásul több rekordot is egyszerre szeretne beállítani holnap délután. Győzelmével hétfőtől az ő nevével kezdődne az ATP világranglista, e mellett már csak a Roland Garros trófea hiányzik a gyűjteményéből.

A címvédő számára is természetesen óriási téttel bír kilencedik fináléja Párizsban. A spanyol ugyan 2012-es győzelme után megdöntötte Björn Borg rekordját, aki hatszor tudott itt nyerni és Nadal ekkor már hétszeres győztes volt. A tenisztörténelemben azonban még soha senkinek nem sikerült valakinek az év második Grand Slam-én zsinórban ötször diadalmaskodni. A világelső mellette az örökranglistán felzárkózhatna Pete Samprashoz, mivel az amerikai tizennégyszer emelhetett magasba trófeát a négy nagy verseny végén. Ezek után lássuk, hogy milyen összecsapásokat játszott a két klasszis az elmúlt nyolc évben.

2006 volt az első év, ahol kettejük párizsi történelme elkezdődött. Ekkor a mallorcai címvédőként érkezett a tornára, Djokovic pedig az elődöntőben várt rá. Az akkor még csak 20 éves szerb szép eredményeket tudhatott maga mögött az a tornán, mivel Fernando Gonzalez-t, Tommy Haas-t és Gael Monfils-t is sikeresen legyőzte a legjobb négy előtt. A spanyollal viszont már nem bírt. Az első két szettet Nadal nyerte, majd Djokovic a harmadik megkezdése előtt feladta a találkozót. Ebben az időben ugyanis a belgrádi születésű játékos sokat küszködött állóképesség problémával, aminek néha a nagy melegben ez lett az eredménye. A serleg két nappal később pedig ismét az akkor világranglista második kezébe került.

nadal18

2008-ban Nadal gyorsaságával Djokovic a Roland Garros-on nem tudott sokat kezdeni
Kép forrása: cornedbeefhash.wordpress.com

A következő két évben Djokovic rendszerint elődöntőben próbálkozhatott megszakítani riválisa hegemóniáját. Rettentően agresszív játéka sokszor eredményesnek bizonyult, viszont ellenfele gyorsaságára nem igazán volt még ellenszere. A salakkirály sokszor előbb csak védekezett, majd megvárta amíg vetélytársa már nem bírja őt leütni a pályáról és kontrából elkezdett szép fokozatosan irányítani. A két elődöntőt parádés labdamenetek jellemezték, a Garros királya ennek ellenére nem veszített szettet ezeken a mérkőzéseken. A trófea természetesen most is a spanyol birtokába jutott.

djokovic9

2011-ben Federer hiúsította meg az álomdöntőt
Kép forrása: telegraph.co.uk

Ezután három évig nem nézhettük a Roland Garros-on a nagy csatákat a két gigász között, ennek több oka is volt. 2009-ben ugyanis a csoda megtörtént: Nadal életében először vereséget szenvedett Párizsban Robin Söderling ellen. 2010 és 2011 pedig Djokovic szereplése miatt hiúsult meg: Előbb óriási meglepetésre az osztrák Jurgen Melzer, majd egy évvel később Roger Federer állta útját az akkor már elképesztő formában teniszező szerb játékosnak.

nadal17

a 2012-es döntőben az égiek is a spanyolnak kedveztek
Kép forrása: zimbio.com

2012-ben viszont semmi és senki nem állíthatta meg kettejüket, hogy ismét egymásnak feszüljenek. Az összecsapás két éve a döntőben érkezett, ahol minden jel arra utalt, hogy ezen a tornán az akkor már hatszoros bajnok megingathatatlan. Korábban ugyan Djokovic már salakon nem egy alkalommal legyőzte Nadal-t, mégis a tornán a spanyol mutatott valami egészen brutális formát. Aki útjába került azt három szettben haza küldte, az akkori világelső pedig Seppi és Tsonga ellen is igen csak megszenvedett a továbbjutásért. A mérkőzést is Rafa kezdte jobban, aki megnyerte az első két szettet. A folytatásban azonban Nole kezdett egyre jobban játszani, megnyerte a harmadik szettet, majd a negyedikben is break előnybe került. Sokszor egy meccsbe beleszólhat egy külső tényező, ami most az eső volt. Ez arra a napra véget vetett a döntőnek és teljesen megtörte másnap Djokovic lendületét. A címvédőnek jól jött a szünet, másnap folytatta és hetedszer is megnyerte a Roland Garros-t.

Nadal

Nadal tavaly egy elképesztő mérkőzésen győzte le Djokovic-ot
Kép forrása: theguardian.com

Utolsó párizsi mérkőzésük a tavalyi elődöntőben jöhetett létre. 2013-ban a sérülése utáni parádés visszatérést produkáló spanyol a Djokovic elleni mérkőzésig igen nehezen jutott el, Daniel Brands és Martin Klizan elleni mérkőzése is szenvedősre sikerült. Sokan azt mondták, hogy ez a találkozó lehet, amikor megtörhet az egyeduralkodás. Talán minden idők egyik legdrámaibb Roland Garros elődöntőjét méltó módon az ötödik játszma döntötte el. A szerb miután megfordította vesztes helyzetből a negyedik szettet, a folytatásra lendületet vett. Sokáig vezetett a végjátékban, azonban egy fontos pontnál a hálóhoz ért. Ekkor ugyanis már a győzelem közelében járt, ennek a szerencsétlenségnek köszönhetően viszont később elvesztette a szerváját. Ez a címvédőnek megadta a lökést és 9-7-re behúzta a döntő szettet, két nappal később pedig nyolcadszor lett bajnok.

A két világklasszis vasárnap már negyvenkettedszer játszik egymás ellen. A párharcban Nadal vezet jelenleg 22-19-re, viszont két salakos mérkőzésüket idén Rómában, illetve tavaly Monte Carloban egyaránt a világelsőségre visszavágyó világranglista második nyerte meg. A történelmi finálé holnap három órakor kezdődik, ahol a kérdés egyszerű: Nadal kilencedszer vagy Djokovic először hódítja el a Roland Garros trófeát?

Kiemelt kép forrása: elbocon.pe