Federer – Falla döntőt rendeznek Halleban

Roger Federernek jó esélye van arra, hogy megszerezze hetedik hallei győzelmét, ellenfele ugyanis meglepetésre a kolumbiai Alejandro Falla lesz.

A Wimbledont megelőző füves pályás felvezető tornák ugyan csak ATP250-es kategóriájúak (jövőre Queens és Halle már 500-as lesz), de rendszerint tiszteletüket teszik  a top10 tagjai is, mivel nincs sok lehetőség a szezon harmadik Grand Slam tornájára való felkészülésre. A Gerry Weber Openen az első két kiemelést a kilencszeres Garros győztes Nadal és a hatszoros hallei bajnok Roger Federer kapta, minden adott volt tehát egy színvonalas tornához.

Manapság már nem szokott parázs lenni a Nadal – Federer csata, a svájci ritkán tudja felvenni a versenyt a spanyollal. Füves borításon azonban talán kiegyenlítettebbek az erőviszonyok, így az ínyencek már a hét elején dörzsölhették a tenyerüket a papírforma szerűnek mondható Nadal – Federer döntő miatt. A tenyérdörzsölgetés  csütörtökig tartott, mikor Rafael Nadal az első mérkőzésén simán kikapott Dustin Browntól. Talán a Garros utáni fáradtság, vagy a kiújulni látszó hátsérülés volt az oka, vagy csak simán  tiszteletét tette a versenyen és ezzel letudott egyet az éves kötelező 250-es szereplései közül (ejnye, mik nem jutnak eszembe…), a lényeg, hogy a világelső nem gazdagodik újabb trófeával a héten.

Federer hetedik hallei tornagyőzelmére készül Forrás: atpworldtour.com

Federer hetedik hallei tornagyőzelmére készül
Forrás: atpworldtour.com

Roger Federer dolga lényegesen könnyebb lett Nadal kiesésével. A svájci elődöntőbeli ellenfele a japán Nishikori volt, akit két játszmában, 6-3, 7-6-ra sikerült legyőznie. Federer tíz ászt is ütött és mindkét breaklabdáját sikerrel értékesítette. Került azonban némi homok a gépezetbe a második játszmában, mikor Federer már breakelőnyben volt: Nishikori visszavette az elveszített adogatójátékát és kiharcolta a tie-breaket, ahol mini breakelőnnyel 4-2-es vezetésre tett szert. Ezt követően azonban két tenyerest is elrontott a japán, aminek köszönhetően már Federernél volt az előny, aki első meccslabdáját kihasználva 73 perc alatt meg is nyerte a mérkőzést.

Federer párosban is bejutott a döntőbe Marco Chiudinelli oldalán. Idén Federer lehet az első olyan játékos, aki egyazon tornán elhódíthatja az egyéni és a páros trófeát is.

Alejandro Falla Forrás: atpworldtour.com

Alejandro Falla
Forrás: atpworldtour.com

A másik elődöntőben az utolsó talpon lévő német, Philipp Kohlschreiber igyekezett a hazai szurkolók kedvében járni. Ellenfele a világranglista 69. helyén álló kolumbiai Falla volt, aki ellen abszolút esélyesként léphetett pályára. Az első játszmát 7-5-re hozta is a német, a másodikban azonban alulmaradt a tie-breakben, így jöhetett a döntő játszma. A harmadik szettben a breakelőny megszerzése után fellélegezhetett Kohlschreiber és a közönség is, Falla azonban nem adta fel, és sikerült megfordítania a mérkőzést – két óra és 22 perc elteltével 5-7, 7-6, 6-4 lett a végeredmény a kolumbiai javára. Santiago Giraldo barcelonai döntőjét követően idén Falla második kolumbiaiként jutott be egy ATP torna döntőjébe.

A döntőben Federer az abszolút favorit, ezt a sportfogadó irodák 1.07-es szorzója és a 6-0-ás egymás elleni mérleg  is alátámasztja. Érdekes, hogy hat találkozójukból négy is füves borításon zajlott, az utolsó kettőn pedig méltó ellenfele volt Falla Federenek: a 2012-es olimpiai játékokon meg tudta nyerni a második játszmát, a 2010-es wimbledoni tornán pedig dupla szettelőnyben volt a svájcival szemben az első fordulóban, Federnek azonban sikerült megfordítani a találkozót.

A döntő 14:50-kor kezdődik, melyet élőben is megtekinthettek a teniszvilágon az alábbi linkre kattintva: Élő közvetítés

ATP 250, Halle, elődöntők:

Federer (2) – Nishikori (4) – 6-3, 7-6

Falla – Kohlschreiber – 5-7, 7-6, 6-4

A kiemelt kép forrása: cloudfront.net