Wimbledon: A férfi egyes beharangozója

2014. június 20.
by DGM96

Nem rég sorsolták ki a főtáblát az All England Lawn Club-ban, úgyhogy itt az ideje, hogy prognosztizáljunk kicsit.

Kategória:Grand Slam
Borítás:
Címvédő:Andy Murray

 

article-0-1AB45EFC000005DC-166_964x640

forrás: dailymail.co.uk

A szezon ezen időszaka talán a legérdekesebb. Nem csak maga Wimbledon miatt. Jó, persze tényleg kinő a többi három Grand Slam közül is a hagyományaival, két évszázadra is visszanyúló történelmével, emblematikus bajnokaival, de ezek a dolgok, úgy gondolom, az általános műveltséghez tartoznak egy olyan ember számára, aki rendszeresen foglalkozik mint a sportággal, mint pedig oldalunk követésével és olvasásával. Szakmai szemmel figyelve a dolgot, elképesztő változás az, hogy június 8-án még a Roland Garroson, vörös salakon játszol, ahol a válladig pattan fel a labda, 12-én pedig már Halléban vagy füves borításon, ahol térd- vagy bokamagasságból kell felszedned a labdát. Nem sok sportágat ismerek, ahol ekkora szélsőségeket kell legyőznie az embernek. Az országúti kerékpár és a technikai sportok még talán ilyenek: a Giro d’Italián pl. a kerekesek 1200 méterről majdnem 3000 m-re tekertek fel 20 km alatt, a hegytetőn a télies időtől reszketve. Másik példa pedig a nem rég véget ért Le Mans-i 24 órás verseny, ahol az autók 300 km/h-ra gyorsulnak fel egészen a hajtűkanyarig, ahol pillanatok alatt lassulnak le szinte az abszolút 0-ra. Na, de ennyit az én kis személyes kitérésemről (amit az olvasók lehet, már sokallanak is), térjünk a lényegre.

Személyes monológomban már említettem, hogy a jelenlegi mindig is érdekes szakasz az évben. Most sincs ez másként, ugyanis konkrét esélyest nem nagyon tudna megnevezni az ember nyugodt szívvel. Ott van Novak Djokovic (1.), aki három Masters-győzelemmel és egy GS-döntővel is büszkélkedhet idénről, ezek ellenére sem nevezhető “alfa hímnek” igazán. Ott van Nadal (2.), aki nem nagyon tudott látszólag átállni a salakról fűre és az újonnan megjelenő hátgondjairól sem lehet tudni, megjelennek-e nála az elkövetkezendő napokban. Ott van a címvédő Murray (3.): vajon mit tud a játékához hozzátenni Amelie Mauresmo és fel tud-e nőni jelenlegi formájában egy újabb diadalhoz? Plusz, akkor még ott van a “futottak még”-kategória is, a sötét lovak: Federer (4.), akiben még mindig lehet potenciál, lassan krisztusi korban is; Raonic (8.), aki már salakon is otthonosan használta bődületes adogatásait; a friss queen’s-i bajnok Dimitrov (11.) vagy éppen a lett fenegyerek, Ernests Gulbis (12.).

Lássuk akkor a sorsolást!

Felső tábla

article-2357125-1AB380D1000005DC-56_634x572

Idén egy körrel hamarabb kerülhet sor a tavaly döntő visszavágójára
forrás: dailymail.co.uk

Novak Djokovic a kazah Golubev ellen kezdi meg a tornát, utána viszont egy trükkös ellenfél érkezhet, ha a cseh Stephanek legyőzi Pablo Cuevast. Utána csak a 16 között kell várhatóan vigyáznia, ahol Tsongával (14.) találkozhat, de elnézve párizsi mérkőzésüket, a francia lehet, csak múltbeli eredményei miatt veendő komolyan. A negyeddöntőben papírforma alapján vagy az elnyűhetetlenül stabil Berdych (6.) vagy Gulbis várhat rá, utóbbi opció lehet a veszélyesebb.

Várható negyeddöntő a negyedben: Djokovic (1.) – Berdych (6.)/Gulbis (12.)

Murray az első körben a belga Goffint kapta, ami nem rossz kezdésnek, s a folytatás nem tűnik annak. A nyolcaddöntőben kell először tartania, ahova a dél-afrikai Anderson (20.) is bejuthat, ez a borítás jobban fekszik neki, mint az ugyanebben a negyedben található Fognininek (16.). A negyed másik feléről pedig vagy David Ferrer (7.), vagy Dimitrov roboghat be a nyolc közé.

Várható negyeddöntő a negyedben: Murray (3.) – Ferrer (7.)/Dimitrov (11.)

Alsó tábla

rafael-nadal-wimbledon-2014-2

Mi lesz veled, Rafa?
forrás: rafaelnadalfans.com

A hétszeres bajnok Federer az első körben az olasz Lorenzivel játszik, azt követően akár Julien Benneteauval futhat össze, aki két évvel ezelőtt nagyon közel volt ahhoz, hogy begyűjtse a svájci skalpját kedvenc pályáján. A Halléban tornagyőzelemmel melegítő bázelinek lehet, nem is lesz komoly ellenfele a negyeddöntőig, a 16 között elvileg Jerzy Janowicz (15.) várna rá, de a tavalyi elődöntős lengyel idén elég halovány. Ha Federer megéri a második hetet, ekkor kötheti fel igazán az alsóneműt. Honfitársa, Stan Wawrinka (5.) játszhat vele a 8 között, de elképzelhető, hogy John Isner (9.) vagy Feliciano Lopez (19.) meghiúsítja a svájci rangadót.

Várható negyeddöntő a negyedben: Federer (4.) – Wawrinka (5.)/Lopez (19.)

Furcsa helyzetben van Nadal. Nem ő lett az első kiemelt, de lehet ez tesz jót neki (2010-ben is hasonló volt a szituáció: világelsőként és 2. kiemeltként lett bajnok). Azonban a sorsolása nem nevezhető valami szerencsésnek. Az első körben a szlovák Martin Klizan lesz az ellenfele, aki ilyen korán nem könnyű vetélytárs, hiszen ő is balkezes, így Nadalnak is kissé taktikát kell majd váltania. A második körben pedig egy kellemetlen emlékű teniszező jöhet: még pedig Lukas Rosol! Ha ez nem elég, ezek után pedig Ivo Karlovic (29.) állhat az útjába, őt sem kell nagyon bemutatni, és ha megnézzük a közelmúlt két fricskázójának, Rosolnak és Segriy Stakhovskynak a játékstílusát, akkor a horvát játékában is megvan egy hasonló bravúr. A 16 között két francia, Gasquet (13.) vagy Monfils (24.) következhet. Nem várható tehát nyugodt első hét a Salakkirály számára. És még ezek után érkezhet a nyolc között Milos Raonic (8.), aki szintén egy szervagép.

Várható negyeddöntő a negyedben: Nadal (2.)/ ??Karlovic (29.)?? – Raonic (8.)/ Nishikori (10.)

Összegezve a dolgot, izgalmas verseny várható az uraknál, képességek alapján rég volt ilyen közel egymáshoz a mezőny, de talán Djokovic lehet a legesélyesebb. Nadal viszont óriási kérdőjel: Párizsban láthattuk, hogy a háta egy időzített bomba, ami bármikor “elsülhet” megint. Ki tudja? Lehet, az első körben, a másodikban; lehet, megint a döntőben (ha eljut odáig). De benne van a pakliban egy meglepetés produkció is (pl.: Dimitrov, Federer, és most ide sorolnám Murrayt is). Lényeg a lényeg, ilyesfajta várakozás tudatában ez is egy Wimbledonhoz méltó verseny lehet!

A kiemelt kép forrása: vimeo.com